NEWSLETTER MAJ 2015

Pratite nas na FACEBOOK-u
Pratite nas na TWITTER-u
Pratite nas na LinkedIn-u
Pratite nas na YouTube-u

Uvodna reč

MAJ 2015
Poštovani saradnici i klijenti,

s obzirom na to da se nismo čuli od decembra, zadovoljstvo nam je da vas obavestimo o novostima iz naše kompanije. Koje akcije je Sekopak organizovao i na kojim događajima je učestvovao u proteklih nekoliko meseci, pročitajte u tekstovima koji slede.

Srdačno,
Vaš Sekopak

Ispunjenje nacionalnih ciljeva

Sekopak sa zadovoljstvom može da potvrdi svim svojim sadašnjim, a i budućim klijentima da je u 2014. godini ispunjen nacionalni cilj. I ne samo da je ispunjen nego je u prethodnoj godini i premašen za 1,56%, što potvrđuje i tabela u nastavku.Nastavljamo istim tempom i u ovoj godini da za naše klijente ostvarujemo ispunjenje nacionalnog cilja u skladu sa zakonom.


Sekopak je i u ovoj godini zaključno sa 30.04.2015. sakupio i reciklirao sve vrste materijala zastupljenih prema sledećim procentima.Zahvaljujemo na ukazanom poverenju i radujemo se nastavku uspešne saradnje.

Eko ostrva ispred Tempa

Sekopak je kao operater za upravljanJe ambalažnim otpadom u saradnji sa kompanijom Delez Serbia koja vodi najveće trgovinske lance u zemlji postavio  ispred pet Tempo centara (Viline Vode, Ada, Kvantaš, Novi Sad i Niš) reciklažna ostrva na kojima kupci mogu odložiti karton, papir, PET, metal i staklo.
Svako Eko ostrvo se sastoji iz 3 jedinice, opremljene specijalnim kontejnerima, koje su označene crvenom, žutom i plavom bojom, a u cilju lakšeg razvrstavanja materijala.
Ovako sakupljen ambalažni otpad redovno će se odnositi na dalju preradu u ovlašćene reciklažne centre.

Zajednička akcija ima za cilj podizanje svesti o neophodnosti zaštite životne sredine, ali i da se odgovori na zahtev sve većeg broja građana koji su svesni značaja reciklaže i upravljanja otpadom, a koji su zbog nedostataka infrastrukture onemogućeni da učestvuju u ovom procesu. 
Postavljanjem Eko ostrva u okviru Tempo centara u 3 grada, potrošačima je omogućeno da odlazak u kupovinu koriste i da svoj kućni ambalažni otpad  recikliraju zajedno sa nama.

Delez Srbija i Sekopak pozivaju građane Beograda, Niša i Novog Sada ujedno i verne kupce Tempo centara da se priključe ovoj akciji i pridruže nam se u borbi za “Čistu budućnost!”.

Reciklažni dinar

APRIL 2015

JKP „Gradska Čistoća“ je uz podršku Sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu i uz saradnju sa kompanijom „Sekopak“, pokrenulo novu edukativnu akciju „Reciklažni dinar“.

Akcija treba da obuhvati sve osnovne škole na teritoriji grada Beograda od kojih će „Gradska Čistoća“ otkupljivati reciklabilni otpad.
Svim školama koje budu učestvovale u akciji „Gradska Čistoća“ će dostaviti sudove za odlaganje reciklabilnog otpada koje je donirala kompanija „Sekopak“, a potom po pozivu dolaziti da te sudove isprazni i premeri količine reciklabila kako bi na osnovu toga školama uplatila iznos otkupa sirovina.

Sredstva uplaćena školama na osnovu „Reciklažnog dinara“, obrazovne ustanove će koristiti za obezbeđivanje sudova za odlaganje reciklabilnog i komunalnog otpada, edukativne kampanje, uređenje školskih dvorišta.
Prvi ugovor sklopljen je 02. februara sa OŠ “Sveti Sava” na Vračaru, kojoj je donirano 42 suda za odlaganje reciklabila.

Cilj akcije je da se dobre navike ustanove u beogradskim školama. Kroz “Reciklažni dinar” najmlađi sugrađani će naučiti da otpad nije samo smeće i da njegovim pravilnim odlaganjem ne samo da čuvamo životnu sredinu, što je od neprocenjivog značaja, već da možemo i da uštedimo. Učenici će dobiti priliku da urade nešto za svoju zajednicu, ali i da steknu navike pravilnog odlaganja ambalažnog otpada.

Eco expo sajam

U Beogradu 19. i 20. marta u Stadion Event Place, TC Stadion, Beograd u organizaciji nevladine organizacije „Zelena Eko planeta“, u saradnji sa Privrednom komorom Zelene Srbije kao suorganizatorom i u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine, Sekretarijatom za životnu sredinu grada Beograda i PKS održan je peti po redu međunarodni Eco Expo 2015 sajam.
Kao lider među operaterima upravljanja ambalažnim otpadom, Sekopak se pojavio kao aktivni učesnik ovog događaja. Na najmodernije dizajniranom i opremljenom štandu, Sekopak tim je ugostio brojne posetioce: predstavnike medija, državnih institucija, osnivače, postojeće, ali i potencijalne klijente.
U okviru sajma organizovane su brojne panel diskusije u cilju razmene mišljenja i iskustava.

Generalna direktorka Sekopaka Violeta Belanović Kokir, učestvovala je na konferenciji “Cirkularna ekonomija i upravljanje otpadom: izazovi i perspektive za Republiku Srbiju“ zajedno sa predstavnicima iz akademske zajednice, državnih institucija.

Beogradski maraton

18.04.2015. godine održan je “Beogradski maraton”.

Sekopak je u saradnji sa kompanijom Coca-Cola podržao i ove godine manifestaciju  postavivši kante na glavnim punktovima duž trase “Trke zadovoljstva”. I pored lošeg vremena i kiše na trci zadovoljstva je učestvovalo više hiljada ljudi.
Učesnici trke su još jednom pored sportskog duha pokazali da su tu i zbog humanog cilja. Coca-Cola sistem će donirati sredstva Zavodu za vaspitanje dece i omladine koja će biti uložena u opremanje i sređivanje kuće u Čortanovcima u kojoj štićenici provode leta u prirodi.

Učesnici su  imali i priliku da nauče osnove upravljanja ambalažnim otpadom i načine sakupljanja, kao i da učestvuju u primarnoj selekciji na licu mesta.
Tom prilikom su učesnicima podeljeni edukativni lifleti i magnetići.

Eko olimpijada

Prva ovogodišnja “Eko-olimpijada” Olimpijskog komiteta Srbije, koju podržavaju Coca-Cola, Sekopak i Ambasada SAD-a u Beogradu, održana je 08.04.2015. u Malom Zvorniku. Cilj Eko–olimpijade je da osnovci kroz sport i zabavu, učestvujući u raznim radionicama, razvijaju olimpijski duh i upoznaju važnost očuvanja životne sredine. Eko-olimpijada se iz Malog Zvornika seli u Novi Pazar, Suboticu i Pirot. 
U delu programa u OŠ “Stevan Filipović” u selu Radalj posađeno je 5 stabala koja predstavljaju 5 olimpijskih vrednosti koje bi mladi trebali da usvoje u svakodnevnom životu: radost igre, fair play, poštovanje, izuzetnost i jedinstvo duha, tela i uma.

Kompanija Coca-Cola, poklonila je školi lopte za fudbal, košarku i odbojku sa ciljem da podstakne učenike da se bave sportom.
U sportsko ekološkoj radionici Eko olimpijsko igralište, zajedno sa osnovcima učestvovala je džudistkinja Jovana Rogić. Slogan ove akcije je “Moje školsko dvorište”.

Glavna tema je uređenje školskog dvorišta kroz podizanje svesti mladih o reciklaži i separaciji otpada.


Sekopak je u tu svrhu školi donirao kante za razdvajanje reciklabilnog otpada.

Dan planete Zemlje

Dan planete Zemlje Sekopak je u saradnji sa JKP ”Gradska čistoća” obeležio održavanjem finalnog takmičenja beogradskih osnovaca u znanju iz ekologije, zaštite životne sredine i pravilnom odlaganju otpada.

Eko-kviz je održan u eko-parku na Adi Ciganliji.
Pobedničke ekipe “Gradska Čistoća” je nagradila vrednim vaučerima za kupovinu sportske opreme.
A Sekopak je obezbedio učesnicima kviza predstavu pozorišta ”Dečija zemlja” pod nazivom “Prljavo ili čisto nije isto”, kao i edukaciju o odlaganju ambalažnog otpada.

Sekopak i JKP “Gradska čistoća” intezivno rade na podizanju nivoa svesti sugrađana o značaju zaštite životne sredine i nivoa informisanosti o reciklaži i ekologiji kao i o savladavanju osnove ekološkog bontona.

Kampanja "Zelena Tačka. Bitna stvar"

Kompanija Sekopak i ove godine pokreće kampanju, pod nazivom “Zelena tačka. Bitna stvar!".

Sekopak apeluje na potrošače da pri kupovini daju prednost proizvodima sa “Zelenom tačkom”, istovremeno želeći da motiviše kompanije da se odgovorno ponašaju prema otpadu koji nastaje upotrebom njihovih proizvoda.
Zelena tačka je međunarodno zaštićeni simbol kojim se obeležava ambalaža proizvoda. Nakon što proizvod bude potrošen, a ambalaža odbačena, sistem će se pobrinuti da ona bude reciklirana. Proizvodi označeni zelenom tačkom rado su viđeni na tržištima širom Evrope jer potrošačima i poslovnim partnerima prenose poruku o društveno odgovornom poslovanju proizvođača.

Budite društveno odgovorni i učestvujte u našoj kampanji.

Novi klijenti

Sa ponosom možemo da saopštimo da je tim Sekopakovih klijenata u čije ime se borimo za ispunjenje nacionalnih ciljeva ojačan za još nekoliko značajnih klijenata: Lafarge, C&A i Pertini.


LAFARGE
je stupio na srpsko tržište građevinskih materijala 2002. godine, preuzimanjem Beočinske fabrike cementa. Danas je Lafarge vodeći snabdevač građevinske industrije Srbije i pokretač ekonomskog razvoja regiona. Svoju delatnost obavlja kroz poslovanje fabrike cementa u Beočinu, četiri fabrike betona i jednu fabriku agregata. Lafarge Beočinska fabrika cementa  je moderna i efikasna fabrika, koja je potpuno usklađena sa standardima Lafarge grupe u oblasti efikasnosti, uticaja na životnu sredinu i bezbednosti na radu, čime je Lafarge uspeo da sačuva i razvija dugu tradiciju proizvodnje cementa u ovom kraju koja traje 176 godina. U oblasti proizvodnje betona Lafarge raspolaže godišnjim kapacitetom od milion kubnih metara proizvedenog betona, pri čemu primenjuje  svetska znanja  u cilju povećanja kontrole kvaliteta i efikasnosti, čime obezbeđuje dodatnu vrednost za kupce. Najkvalitetniji Lafarge materijali ugrađeni su u najznačajnije kapitalne objekte u Srbiji. Most kod Beške, most na Adi, Avalski toranj, Most Zemun-Borča i brojne druge.


C&A
kompanija u porodičnom vlasništvu znatno je doprinela kreiranju atraktivne, priuštive i odmah nosive odeće za svaki dan. C&A počinje sa radom još 1841 u Holandiji, a 2006 otvaraju hiljaditu prodavnicu. U Beogradu prva prodavnica je otvorena marta 2012. C&A nudi širok spektar kolekcija posvećenih svim fazama i životnim raspoloženjima koje su dizajnirane da unesu svežinu i moderan stil u život kupaca.


PERTINI
 je lider na tržištu igračaka od 1990. godine. Za sve to vreme kompanija je napredovala i postala jedna od najuticajnijih kompanija u regionu. Posle 20 godina poslovanja, Pertini brend je i dalje sinonim za kvalitet, zabavu i igru. Pertini je generalni distributer preko 30 svetski poznatih proizvođača visokokvalitetnih dečijih igračaka i opreme.