Sekopak Newsletter
Za čistu budućnost!

Poštovani saradnici i klijenti,
Verujemo da se užurbano spremate za Novogodišnje praznike i da privodite još jednu uspešnu godinu kraju sa velikim planovima za godinu koja nas očekuje. Sekopak je u proteklih nekoliko meseci pokrenuo različite akcije u cilju unapređenja sistema primarne selekcije, ali je stekao i nove klijente. O svemu tome, kao i o novostima koje se dešavaju u sistemu upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom, pročitajte u tekstovima koji slede.

Srdačno,
Vaš Sekopak
Novi vodič za korišćenje simbola Zelena tačka
Simbol Zelena tačka je sinonim za društvenu odgovornost kompanija koje ga koriste na ambalaži svojih proizvoda i kao takav je međunarodno priznat. Ovim putem želimo da vas obavestimo da je izašao novi “Vodič za korišćenje simbola Zelena tačka” na pakovanjima proizvoda.
Vodič je standardizovan u svim državama u kojima se koristi i harmonizovan na nivou cele organizacije Pro Europe.

Ono što želimo da naglasimo je da vodič nije obavezujuće prirode, kao i da nije tačno definisan datum kad izmene moraju da počnu da se primenjuju. Ideja je da kompanije korisnice simbola Zelena tačka koje planiraju promenu postojeće ambalaže budu informisane o promenama i uputstvima iz vodiča koje bi prilikom promene ambalaže svojih proizvoda trebalo i da primene, ali kao što smo na početku rekli, same odredbe nisu obavezujuće.

Vodič uključuje sledeće parametre:
 • Vidljivost
  Simbol bi trebalo da bude momentalno prepoznatljiv potrošačima – zbog čega on mora biti jasno vidljiv i lak za uočavanje
 • Grafički izgled simbola
  Zelena tačka je krug koji sadrži dve strele, međusobno izuvijane oko vertikalne ose. Centralna osa mora biti vertikalna u odnosu na tekst na pakovanju. U svojoj standardnoj formi, ona takođe sadrži simbol ®, što znači da je simbol Zelene tačke registrovan znak.
 • Institucionalizovane boje
  Strela koja je usmerena ka levoj strani je svetlo zelena - Pantone 366C.
  Strela koja je usmerena ka desnoj strani je tamno zelena - Pantone 343C.
 • Upotreba pozadine u boji
  Upotreba boja Pantone 366C i Pantone 343C ili ekvivalentne 4 boje nije obavezna, ali je preporučljiva ako je marka ili pakovanje odštampano u 4 boje. U ostalim slučajevima, simbol može biti i neke druge boje na beloj ili pozadini u boji.
 • Upotreba na fotografskoj pozadini
  Zelena tačka bi trebalo da bude što je više moguće u kontrastu sa fotografskim pozadinama, koje bi poželjno išle od srednje do tamne.
  Kako bi se osigurala jasnoća simbola, bela može biti upotrebljena zajedno sa pozadinom crne boje.
 • Margine
  Minimum margina koje okružuju je uspostavljen sa ciljem da se obezbedi jasnoća i integritet simbola Zelene tačke. Gde god je to moguće, ove margine bi trebalo da budu šire.
 • Restrikcije
  Simbol Zelene tačke ne može biti promenjen. On mora biti korišćen u svojim punim, pravim proporcijama i bojama. Nijedan drugi tekst ili grafika nisu dozvoljeni u vezi sa simbolom.
Kompanije - korisnici ovog simbola, mogu na našem sajtu pročitati kompletan “Vodič za korišćenje simbola Zelene tačke” i primeniti ga na ambalaži svojih proizvoda.

Link: http://sekopak.com/files/preporuke-za-koriscenje-simbola-na-ambalazi-proizvoda-gd.pdf
Sekopak i Deveta gimnazija u akciji „Eko Deveta“
Na inicijativu učenika Devete gimnazije “Mihailo Petrović Alas“ u Beogradu, počela je akcija primarnog razdvajanja otpada u ovoj školi. Đaci ove škole pokazali su veliku zainteresovanost za ekološka pitanja i želju da aktivno učestvuju u njihovom rešavanju.
Sekopak im je sa zadovoljstvom pružio podršku i izašao u susret kroz edukaciju i donaciju sudova za primarnu selekciju. Akcija “Eko Deveta” započela je edukacijom Ekotima Devete gimnazije od strane Sekopakovog promotima. Učenici su se na taj način bolje upoznali sa načinima primarnog razdvajanja otpada, vrstama ambalažnog otpada, kao i reciklažom uopšte. Tom prilikom svi učenici su pozvani da podrže ovaj ekološki projekat, koji će trajati do kraja školske godine. Ipak, cilj je da projekat bude trajno održiv i u budućnosti.

Sekopak je u okviru ovog projekta prepoznao potencijal saradnje i sa starijim učenicima, s obzirom na to da sistem primarne selekcije postoji i u nekoliko osnovnih škola i predškolskih ustanova. Glavni partner u ovom projektu je JKP “Gradska Čistoća” Beograd, koji će zbrinjavati sakupljeni otpad iz škole. Sekopak namerava da ovu dobru praksu širi i u drugim srednjim školama u toku predstojeće 2015. godine.
Voždovac dobio kante za primarnu selekciju
Radnici JKP “Gradska čistoća” Beograd, u saradnji sa kompanijom “Sekopak”,  su u subotu, 13. decembra 2014. godine, domaćinstvima u naselju Padina, delu koji pripada GO Voždovac, besplatno podelili plave kante za odlaganje reciklabilnog otpada.
Stanovnici tog naselja su u obavezi da dobijene kante određenim danima ostavljaju ispred svojih kapija kako bi ekipe “Gradske čistoće” tokom tog dana mogle da ih isprazne.

Ova akcija pokrenuta je sa ciljem da se poboljša organizacija odnošenja i razvrstavanja otpada, kao i da bi se u najvećoj mogućoj meri olakšalo učešće sugrađana u samom procesu reciklaže. Kako “Sekopak” kao nacionalni operater za upravljanje ambalažnim otpadom uvek podržava akcije ove vrste, sa zadovoljstvom je pružio podršku i ovom projektu u vidu doniranja plavih kanti kapaciteta 120 litara za odlaganje reciklabilnog otpada.

Kako svest i aktivizam naših sugrađana za učešće u procesima reciklaže bude rastao, tako će kompanija “Sekopak” nastojati da širi ovu akciju na veći broj domaćinstava, pružajući kako materijalnu, tako i edukativnu podršku.
NOVI KLIJENTI
Home Center, Meggle Srbija, Srpska fabrika stakla
Kao i do sada, operater upravljanja ambalažnim otpadom, kompanija Sekopak nastavlja trend uspešnog ispunjenja nacionalnih ciljeva za svoje klijente.
Tim Sekopakovih klijenata obuhvata najuspešnije kompanije na našem tržištu.
Od skoro Sekopaku su svoje poverenje ukazale i kompanije: HOME CENTER, MEGGLE SRPSKA FABRIKA STAKLA.

Home Center doo je počeo sa radom u Srbiji početkom 2007. godine i do sada ima šest prodavnica u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Jagodini i Novom Sadu. Svoju poziciju na tržištu nastaviće da razvija kroz otvaranje novih objekata, sa ciljem da postane jedan od vodećih maloprodajnih lanaca sa ponudom “sve za kuću”. Home Center ima razrađene kanale nabavke robe na domaćem i stranom tržištu, sa ponudom preko 20.000 artikala, koji mogu zadovoljiti skoro sve potrebe za oplemenjivanje prostora u domaćinstvima.
 
Nakon kupovine veće od 3.000 dinara svi kupci u Home Centru stiču pravo na VIP karticu, koja im obezbeđuje redovan popust od 5 % na tehniku i 10 % na sve ostale artikle, a u skladu sa nedeljnim kalendarom popusta i do 50 % (trenutno su to novogodišnje jelke i ukrasi).
Svoje najvernije potrošače Home Center nagrađuje izdavanjem GOLD kartice, koja pored standardnih pogodnosti daje sledeće privilegije:
 • Kredit na kartici u iznosu od 2 % kupovine tehničkih uređaja
 • Kredit na kartici u iznosu od 4 % kupovine ostalih artikala
 • Odloženo plaćanje na 12 mesečnih rata čekovima ili platnom karticom Banca Intesa
 • Besplatnu dostavu robe na kućnu adresu kupovinom robe u vrednosti od 10.000 dinara
Meggle Srbija doo, kragujevačka mlekara trenutno potrošačima nudi 60 mlečnih prozivoda, poput dugotrajnog mleka, jogurta, sirnih namaza, pavlake za kuvanje, čokolodnog mleka sa ukusom "jaffa keksa" dok je strancima omiljeni proizvod - paprika u pavlaci. Tržište Srbije je primarno, ali određeni deo poslovanja će biti usmeren na izvoz u EU i Rusku Federaciju. Do danas, Meggle je u Srbiju uložio gotovo 9 mil EUR i to u povećanje kapaciteta proizvodnje, otkup sirovina, mašinska postrojenja, rekonstrukciju objekata i magacin gotovih proizvoda.
 
Srpska fabrika stakla ad svojim aktivnostima u prethodnom periodu, inkorporira principe održivog razvoja u svoje tekuće i strateške poslovne aktivnosti, uvažavajući društvene norme koje se tiču očuvanja životne sredine. Plasiranjem zdravih proizvoda na tržište, SFS teži da povrati svoje nekadašnje mesto na tržištu i oživi reputaciju jedne od najuspešnijih srpskih kompanija koja ponosno postoji već 105 godina.
 
Sekopak veruje u dugu i uspešnu saradnju sa ovim kompanijama i otvoreno čeka nove klijente koji će sa sobom doneti i nove izazove u upravljanju ambalažnim otpadom za Sekopak tim!
Nacionalni ciljevi za 2015. godinu
Nacionalni ciljevi koji se odnose na ponovno iskorišćenje i reciklažu ambalažnog otpada za period 2015-2019 godine, treba da budu izraženi kao opšti i specifični ciljevi za reciklažu ambalažnog otpada. 
Nakon sastanka koji je održan 21. oktobra 2014. godine, donet je predlog Ministarstva o Uredbi prema kojoj će biti propisani Nacionalni ciljevi za period od 2015. do 2019, a koji se može videti u tabeli.

Ovakav predlog dobijen je kao rezultat zajedničkih pregovora svih nacionalnih operatera za upravljanje ambalažnim otpadom na teritoriji Srbije i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine. Ciljevi su postavljeni u skladu sa iskustvima zemalja EU i njihovih operatera. Korišćena je najbolja praksa država koje liče na našu zemlju kako geografski i strukturalno, tako i po broju i navikama stanovništva.

Nakon što Uredba bude usvojena, Sekopak će blagovremeno obavestiti sve svoje klijente o visini Nacionalnih ciljeva na čijem ispunjenju ćemo zajednički raditi.
Facebook
Facebook
Sekopak
Sekopak
YouTube
YouTube
LinkedIn
LinkedIn
Copyright © 2014, Sekopak, Sva prava zadržana.
Sekopak Newsletter


Sekopak d.o.o.
Bulevar Mihajla Pupina 10b/2
11070 Novi Beograd, Srbija
office@sekopak.com