Sekopak Newsletter
Decembar 2015.

Srećni Novogodišnji i Božićni praznici!

Poštovani saradnici i klijenti,
Verujemo da ste već u novogodišnjoj atmosferi i da kao i mi slavite uspešan kraj 2015 godine. 

Kada se osvrnemo na godinu koja prolazi, možemo istaći da smo zadovoljni onim što smo postigli. Dali smo mali, ali značajan doprinos čistijoj planeti na kojoj živimo.

Ovo je bila godina u kojoj smo prvi put dodelili sertifikat za doprinos u uštedi CO2 gasova. Godina u kojoj smo edukovali veliki broj građana širom Srbije kroz niz zanimljivih akcija. Uspeli smo da premašimo nacionalni cilj za 0,4% i da proširimo krug svojih klijenata.

Kako se bliže praznici, vreme koje ćemo provesti sa najdražima i poželeti drugima i sebi sve najlepše, koristimo priliku da i svima vama poželimo da u godini koja dolazi budete odgovorni prema životnoj sredini i time doprinesete čistijoj budućnosti za sebe i svoje najmilije.

Imamo puno lepih vesti da podelimo sa vama, o njima čitajte u tekstovima koji slede.
 
Vaš Sekopak

Ispunjenje nacionalnih ciljeva za ponovno iskorišćenje 2015. godine
Sekopak je obavezan da u ime klijenata obezbeđuje upravljanje ambalažnim otpadom u skladu sa Uredbom o utvrđivanju plana smanjenja ambalažnog otpada za period od 2014. do 2019. godine (Sl. glasnik RS, br. 144/2014) kojom je utvrđen opšti cilj za ponovno iskorišćenje ambalažnog otpada u 2015. godini u količini od 38% od ukupnog plasiranog.

Shodno Ugovoru o preuzimanju obaveza po osnovu Zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu, kao i specifični ciljevi za reciklažu pojedinačnih ambalažnih materijala.


U tom smislu, u prilici smo da potvrdimo svim klijentima da Sekopakov učinak u 2015. godini, zaključno sa današnjim danom, uspešno ispunjava nacionalne ciljeve za ponovno iskorišćenje ambalažnog otpada u 2015. godini, što potvrđuje tabela u nastavku. 

 
Tabela - Ispunjenje nacionalnih ciljeva za ponovno iskorišćenje u periodu januar - decembar 2015. godine
 
Zahvaljujemo na ukazanom poverenju i radujemo se nastavku uspešne saradnje.
Sekopak dodelio klijentima sertifikate o  doprinosu u uštedi emisije CO2
U septembru u Radisson blue Old Mill Hotelu u Beogradu, Sekopak je u saradnji sa Danas konferens centrom i uz podršku Agencije za zaštitu životne sredine organizovao konferenciju „Zelena ekonomija i reciklažna infrastruktura“.

Na ovoj konferenciji Sekopak je po prvi put na našem tržištu promovisao CO2 kalkulator na osnovu koga je dodelio sertifikate kompanijama u sistemu operatera za učinak u smanjenju emisije CO2 u atmosferu, a na bazi plasiranih i recikliranih količina ambalažnog otpada u prethodnoj godini.

U ime Republike Srbije sertifikat je primila ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Vlade Srbije, Snežana Bogosavljević Bošković. Sertifikat je svečano dodeljen sledećim kompanijama: Unilever, AD Imlek, CRH, Nestle Adriatic S, Tigar Tyres, Metalac posudje, Comtrade, Henkel, Lafarge, Delhaize, Tetra Pak, Coca- Cola, Koncern Bambi, Knjaz Miloš.

Ekskluzivnom dodelom sertifikata Sekopak postaje prvi i jedini operater na tržištu Srbije, koji industriji omogućuje uvid u doprinos uštedi emisije CO2 gasova. Od ukupne uštede CO2 gasova Republike Srbije od 16.076 tona, Sekopak učestvuje sa 67 odsto odnosno 10.763 tona.

To smo postigli zahvaljujući primarnoj selekciji i sakupljanju ambalažnog otpada iz komunalnih izvora. A to je dalo za rezultat zastupljenost svih 5 vrsta ambalažnog otpada, a samim tim i najveću uštedu u emisiji CO2“, izjavila je Violeta Belanović Kokir, generalna direktorka kompanije Sekopak, tržišnog lidera u upravljanju ambalažnim otpadom.
 
“Reciklirajmo zajedno”
Kompanije Tetra Pak i Sekopak,  u saradnji sa komunalnim preduzećima u Nišu i Leskovcu, organizovali su u septembru edukativnu akciju “Reciklirajmo zajedno” u ovim gradovima.

U edukaciju su bili uključeni svi građani koji u svojim domaćinstvima već odvajaju ambalažni otpad i đaci osnovnih škola u pomenutim gradovima. Svi oni su bili u prilici da razgovaraju sa promo timovima  o načinima na koje se prikuplja, presuje i odlaže upotrebljena Tetra Pak ambalaža i o prednostima njene reciklaže.

Građani Niša i Leskovca su pokazali veliko interesovanje za ovu akciju, kao i da im je važno u kakvoj sredini žive.

Za prikupljenu i pravilno odloženu upotrebljenu Tetra Pak ambalažu građani su dobili i interesantne poklone. Za 3 upotrebljene Tetra Pak ambalaže dobili su magnet, za 5 kačket, a za 7 i više majicu.

U saradnji sa komunalnim preduzećem A.S.A ista ovakva akcija sprovedena je u Lapovu, Batočini, Rači, Despotovcu, Žabarima, Topoli, Žagubici, Kikindi i Tutinu.

Prikupljanje upotrebljene Tetra Pak ambalaže nastaviće se i po završetku promo akcije, a sve sa ciljem da našu životnu sredinu učinimo čistijim i zdravijim mestom za život.
Kampanja “Vašu ambalažu u reciklažu” u Vrbasu
Promotivnom akcijom u centru Vrbasa, u petak 30. oktobra, započela je kampanja “Vašu ambalažu u reciklažu” koju će u okviru zajedničkog projekta unapređenja sistema primarne selekcije otpada sprovoditi JKP Komunalac Vrbas, kompanija Sekopak iz Beograda i Greentech iz Novog Sada.

U tu svrhu Sekopak i Greentech obezbedili su 50 novih žičanih kontejnera za PET i aluminijumske limenke, kao i 30 plastičnih kanti za sakupljanje ambalažnog stakla u ugostiteljskim objektima. Građanima Vrbasa su u okviru akcije organizovane u petak predstavljene nove posude za reciklabilni otpad postavljene na teritoriji opštine, a na samom štandu mogli su da se informišu o značaju reciklaže i upoznaju sa proizvodima koji nastaju reciklažom PET boca.

Najmlađim posetiocima štanda deljeni su edukativni flajeri kampanje, a tokom novembra svim domaćinstvima u Vrbasu biće distribuirani flajeri sa sloganom kampanje i osnovnim informacijama o projektu. 

Do kraja školaske godine u okviru kampanje “Vašu ambalažu u reciklažu” biće realizovano 50 edukativnih radionica u školama na teritoriji Vrbasa i niz javnih događaja usmerenih na podizanje svesti građana o značaju reciklaže u zaštiti životne sredine.
EkOlimpijada
Završnica ovogodišnje EkOlimpijade olimpijskog komiteta Srbije koju održavaju Coca-Cola, Sekopak, Ambasada SAD-a u Beogradu održana je u Jagodini, Lazarevcu i Valjevu.

U sportsko ekološkoj radionici “EkOlimpijsko selo” zajedno sa osnovcima družili su se vrhunski sportisti. Oni su posadili u svakoj školi 5 stabala i simbolično otvorili “Olimpijsku aleju”. Ovih 5 stabala predstavlja 5 olimpijskih vrednosti koje mladi treba da usvoje u svakodnevnom životu: radost igre, fer play, poštovanje, izuzetnost i jedinstvo duha, tela i uma.

Glavna tema je bila uređenje školskog dvorišta kroz podizanje svesti mladih o reciklaži i separaciji.

Sekopak je donirao deci kante za odvajanje ambalažnog otpada. A promo tim Sekopaka je učestvovao u radionicama i učio decu kako se odvaja ambalažni otpad.
“Dodaj Tempo reciklaži, novogodišnji paketić potraži”
U organizaciji Sekopaka i Tempa od 10.12 do 13.12.2015. u beogradskim Tempo hipermarketima ADA, Kvantaš i Viline vode svim potrošačima koji su doneli ambalažni otpad dodeljeni su novogodišnji paketići. Za 25 komada ambalažnog otpada svaki potrošač je mogao da obraduje decu paketićem sa novogodišnjim ukrasima.

U okviru ove kampanje u Tempo hipermarketu na Adi organizovana je ekološka dečija predstava “Prljavo ili čisto nije isto”. Cilj predstave je kako da zabavi decu, tako i da im ukaže na značaj odvajanja ambalažanog otpada i reciklaže.
Sekopak i Tempo su kroz kampanju “Dodaj Tempo reciklaži, novogodišnji paketić potraži” želeli da obraduju potrošače i da im se zahvale što vredno recikliraju i na taj način brinu o životnoj sredini.

Eko ostrva za razdvajanje ambalažnog otpada se nalaze ispred pet Tempo hipermarketa u Srbiji (Tempo na Adi, Tempo Viline vode, Tempo Kvantaš, Tempo u Nišu i Tempo u Novom Sadu) na kojima zainteresovani građani tokom cele godine mogu donositi ambalažni otpad i na taj način dati svoj doprinos za lepšu i zdraviju planetu Zemlju.
Sekopak akcije
Recikliraj i uštedi
Unilever i Sekopak su u septembru tokom tri vikenda svim potrošačima koji su donosili bilo  koji prazan dezodorans delili kupone sa popustom od 30% za kupovinu Dove, Dove Men+Care, Rexona ili AXE dezodoransa.

Ova akcija imala je za cilj da kod građana probudi svest o značaju odvajanja ambalažnog otpada.

Promocija Zelene tačke
Neoplanta je u novembru mesecu promovisala Zelenu tačku na svojim proizvodima. Promoteri Sekopaka su potrošačima objasnili značaj zelene tačke i gde je mogu naći na proizvodima. Kupujući proizvode sa Zelenom tačkom potrošači svesno biraju kompanije koje su društveno odgovorne.

Sekopak planira da i u toku sledeće godine nastave sa ovakvim i sličnim akcijama koje će kod građana probuditi svest o reciklaži i očuvanju životne sredine.
Novi klijenti

Calix

Ekskluzivni uvoznik Paulaner piva

Zakon o pivu u Nemačkoj je nastao pre većine drugih zakona. Njime se reguliše čistota piva i zbog strogog pridržavanja odredbi Paulaner pivo je i danas jedno od najcenjenijih na svetu. Paulaner vam garantuje originalnost jer se proizvodi po nepromenjenoj recepturi oca Barnabasa, upravitelja samostanske pivare od 1773. godine.

Paulaner se pravi po tradicionalnom receptu i po bavarskom zakonu o čistoći piva iz 1516. godine. Svaka boca tog cenjenog piva dolazi u Srbiju direktno iz prve i jedine fabrike u Minhenu.Beba Kids

Tradicijom dugom 25 godina, Beba Kids predstavlja najpoznatiji dečiji modni brend zastupljen na našem tržištu. Kao lider dečije mode kod nas, Beba Kids pruža visok nivo kvaliteta uz originalan i moderan dizajn namenjen deci uzrasta do 14 godina podeljen u tri linije.

U početnoj fazi, firma je bila pozicionirana na domaćem tržištu lancem butika „Butik Beba” i robnom markom „Beba Jeans“. Uspešnim poslovanjem, pre svega šireći distributivnu mrežu zahvaljujući jedinstvenom konceptu radnji, kompletan identitet firme zajedno sa robnom markom repozicioniran je pod nazivom „Beba Kids“. Danas, lanac maloprodajnih objekata obuhvata 20 radnji rasprostranjenih u našim najvećim gradovima.Comtrade

Za Ekologiju, Ne Egologiju

Comtrade je vodeća IT grupacija u jugoistočnoj Evropi, specijalizovana za IT rešenja, sistem-integraciju i distribuciju hardvera. Sa 16 kompanija, 900 + klijenata, preko 30 svetski poznatih vendora i Technology centrima u tri glavna grada regiona – Ljubljani, Beogradu i Sarajevu, Comtrade trenutno zapošljava preko 1.600 poslovnih i IT eksperata, od čega više od 1.000 softverskih inženjera. 

Ali svoj uticaj u svetu informacionih tehnologija Comtrade koristi i za povećanje lokalne ekološke svesti. Sa sloganom “Više ekologije, manje egologije” i sopstvenim primerom u oblasti recikliranja i očuvanja životne sredine, ova kompanija poručuje da uvek možemo da uradimo više kada je u pitanju opšta dobrobit.Henkel Srbija


Kompanija Henkel posluje širom sveta sa vodećim brendovima i tehnologijama u tri poslovna sektora: Deterdženti i kućna hemija, Beauty Care i Adhezivi Tehnologije.  Osnovan 1876. Henkel zauzima vodeću tržišnu  poziciju na globalnom nivou, kako u sektoru robe široke potrošnje tako i u industrijskom poslovanju, sa svojim dobro poznatim brendovima kao što su Persil, Schwarzkopf i Loctite.

U sastavu kompanije Henkel Srbija posluju proizvodni pogoni u Kruševcu i Inđiji i administrativni centar u Beogradu.  Henkel je 2002. godine privatizovao Merimu Kruševac, najveću fabriku za proizvodnju deterdženata u regionu. Nakon privatizacije, kompanija je sprovela brojne projekte modernizacije i unapređenja proizvodnih pogona. Henkelova fabrika u Kruševcu postala je prva fabrika u Srbiji koja je dobila ISO 50.001 sertifikat za energetsku efikasnost. Danas je ta fabrika jedna od najboljih Henkelovih fabrika u svetu. Nešto kasnije, 2007. godine, otvorena je nova Ceresit fabrika u Inđiji kao prva grinfild investicija kompanije, dok je 2008. godine otvorena i druga fabrika u Inđiji za proizvodnju tečnih proizvoda. 

Od svog dolaska u Srbiju, kompanija je investirala više od 160 miliona evra u proizvodne pogone i srpsko tržište.  Henkel Srbija je danas centar za snabdevanje 55.000.000 potrošača u regiji, a svoje brendove iz srpskih fabrika izvozi na 24 regionalnih i evropskih tržišta.
 
FACEBOOK
TWITTER
YOUTUBE