Sekopak Newsletter
Decembar 2016

Kada je pravo vreme za prazničnu atmosferu?

Onda kada sve svoje prijatelje i saradnike možete da okupite i slavite zajedno sa njima!

Kompanija Sekopak je slavlje započela već u novembru mesecu, kada je svečano obeležila DECENIJU uspešnog poslovanja!

Vreme praznika je ujedno i vreme darivanja, zato su na svečanoj proslavi dodeljeni sertifikati za učinak u smanjenju emisije CO₂ u atmosferu.

Ovo je samo deo velikog broja aktivnosti koje je nasa kompanija imala u protekla četiri meseca, o kojima vas sa ponosom obaveštavamo u nastavku teksta.

Sekopak vam želi srećnu i uspešnu 2017. godinu!
Ispunjenje nacionalnih ciljeva za ponovno iskorišćenje u periodu januar- decembar 2016. godine

Sekopak je obavezan da u ime klijenata obezbeđuje upravljanje ambalažnim otpadom u skladu sa Uredbom o utvrđivanju plana smanjenja ambalažnog otpada za period od 2014. do 2019. godine (Sl. glasnik RS, br. 144/2014), kojom je utvrđen opšti cilj za ponovno iskorišćenje ambalažnog otpada u 2016. godini, u količini od 44% od ukupnog plasiranog, shodno Ugovoru o preuzimanju obaveza po osnovu Zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu, kao i specifični ciljevi za reciklažu pojedinačnih ambalažnih materijala.

U tom smislu, u prilici smo da potvrdimo svim klijentima da Sekopakov učinak u 2016. godini, zaključno sa današnjim danom, uspešno ispunjava nacionalne ciljeve za ponovno iskorišćenje ambalažnog otpada u 2016. godini, što potvrđuje tabela u nastavku.Zahvaljujemo na ukazanom poverenju i radujemo se nastavku uspešne saradnje.
Nelt Safety Day

U centralnom distributivnom centru Nelta u Dobanovcima, održan je drugi po redu Safety Day pod sloganom ,,Bezbednost, to sam ja“. 
Oko 400 zaposlenih imalo je  priliku da prisustvuje predavanjima i učestvuje u vežbama prilagođenim specifičnostima poslovnih operacija svakog sektora.

U sklopu ove manifestacije, kompanija Sekopak, operater upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom, zaposlene je informisala o separaciji i načinu odlaganja ambalažnog otpada, o značenju pojma reciklaža i simbolu zelena tačka.

Zaposleni su imali mogućnost da čuju kako na pravilan način treba razvrstati ambalažni otpad uz animaciju učesnika, kratka igra povezivanja loptica sa odgovarajućim ambalažnim otpadom.

Cilj Sekopak/Nelt saradnje je efikasnije sortiranje i priprema ambalažnog otpada za dalju reciklažu, čime se ispunjavaju visoki kriterijumi očuvanja životne sredine. U okviru poslovnog kompleksa Nelta u Dobanovcima postavljena su dva eko ostrva i eko dvorište, a zaposlenima je omogućeno da unutar svojih kancelarija razvrstavaju ambalažni otpad.
EkOlimpijada

EkOlimpijade u organizaciji Olimpijskog komiteta Srbije, uz podršku kompanija Sekopak, Coca- Cola i Ambasade SAD-a u Beogradu, održane su u Vrbasu, Topoli, Aranđelovcu i na Ubu.

Gosti EkOlimpijade bili su naši vrhunski sportisti i reprezentativci.

Oni su zajedno sa đacima posadili pet stabala, koja predstavljaju pet olimpijskih vrednosti koje mladi treba da usvoje u svom svakodnevnom životu i simbolično otvorili “Olimpijsku aleju".

Cilj EkOlimpijade je da deci kroz sport, kreativne radionice i zabavu ukažemo na važnost očuvanja životne sredine, a glavna tema je bila uređenje školskog dvorišta.

Sekopakovi promoteri su kroz kreativne radionice pokazali đacima kako se odvaja ambalažni otpad, a školi su donirali kutije za razdvajanje ambalažnog otpada.
Postavljena EKO ostrva u Staroj Pazovi

Mesec dana nakon potpisanog ugovora o međusobnoj saradnji između kompanije Sekopak operatera za upravljanje ambalažnim otpadom i JKP Čistoća, u centru Stare Pazove i u naselju Banovci Dunav, postavljeni su kontejneri za papir, karton, PET, Al limenke, upotrebljenu Tetra Pak ambalažu i staklo.

Zahvaljujući ovoj akciji građani će imati mogućnost da u posebne kontejnere odlože svoj razvrstani ambalažni otpad i time doprinesu zaštiti i očuvanju životne sredine.

"Radi se o dva reciklažna ostrva, koje smo dobili iz donacije Sekopaka, ovakvih ostrva biće sve više na teritoriji opštine Stara Pazova.

Mi u narednom periodu želimo da krenemo u primarnu selekciju, uz pomoć Sekopaka i Agencije za zaštitu životne sredine", naveo je Jovica Gagrica, direktor JKP Čistoća Stara Pazova.

“Pazova je već imala kontejnere za PET, u narednom periodu ćemo to unaprediti da se uspostavi primarna selekcija za ostale vrste ambalažnog otpada.

U budućnosti će stanovnici Stare Pazove definitivno imati mogućnost odvajanja.

Ja ih ovim putem i pozivam da koriste kontejnere za primarnu selekciju, jer na taj način ćemo opštinu, a samim tim i Republiku Srbiju napraviti da bude čistija”, izjavila je generalna direktorka Sekopaka Violeta Belanović Kokir.

Filip Radović,  direktor Agencije za zaštitu životne sredine, naglasio je  da su JKP Čistoća i Sekopak dobar primer kako lokalne samouprave treba da sarađuju sa nacionalnim operaterima i da je stanje u Srbiji zadovoljavajuće kada je u pitanju upravljanje otpadom.

U narednom periodu JKP Čistoća će raditi na primarnoj selekciji uz pomoć kompanije Sekopak i Agencije za zaštitu životne sredine.
"Dodaj Tempo reciklaži, pa poklon potraži"

U sklopu reciklažnog oktobra, organizovanog od strane kompanija Sekopak i Delhaize Serbia, građani Beograda, Niša i Novog Sada, imali su priliku da daju svoj lični doprinos i uključe se u akciju za čistije životno okruženje.

Mesec reciklaže trajao je od 8. do 30. oktobra, u hipermarketima Tempo Ada Beograd, Novi Sad i Niš u kojima su građani za doneti ambalažni otpad dobijali poklon.

Sekopak i Tempo, kroz zajedničku kampanju, su želeli da nagrade potrošače koji vredno recikliraju i da pozovu građane koji do sada nisu odvajali ambalažni otpad, da se pridruže akciji.

Eko ostrva za razdvajanje ambalažnog otpada se nalaze ispred pet Tempo hipermarketa u Srbiji (Tempo Ada, Tempo Viline vode, Tempo Kvantaš, Tempo u Nišu i Tempo u Novom  Sadu), a dva mini eko ostrva ispred Maxi prodavnica u Bulevaru Zorana Đinđića 44 i ulici Mirijevski venac 23.

Tom prilikom prikupljeno je blizu 100.000 komada različitih vrsta ambalaže, koja je odneta na dalju preradu u neke od reciklažnih centara.

Na pomenutim lokacijama, zainteresovani građani tokom cele godine mogu donositi ambalažni otpad i na taj način dati svoj doprinos za lepše i zdravije životno okruženje.
Novo reciklažno ostrvo u Tempo objektu

Kompanija Sekopak, ispred Tempo objekta na Vilinim vodama, postavila je eko ostrvo za sakupljanje ambalažnog otpada u cilju bolje komunikacije ka građanima i potrošačima Delhaize Serbia.

Eko ostrvo opremljeno je posudama za odvojeno sakupljanje papira/kartona, PET-a/AL limenki/upotrebljene Tetra Pak ambalaže i stakla.

Tom prilikom, Sekopakovi promoteri su kroz interaktivnu igricu "Sekokesa" posetioce objekta informisali o značaju separacije i odlaganja ambalažnog otpada uz podelu zanimljivih poklona. 

Kroz komunikaciju sa građanima i zajedničke nastupe kroz projekte usmerene na potrošače, odnosno kupce Tempo i Maxi objekata, kompanija Sekopak i Delhaize Serbia postigle su sinergetsko delovanje na podizanju ekološke svesti i uključivanju građana u razvoj selekcije i sakupljanja ambalažnog otpada za reciklažu.
Decenija uspešnog poslovanja

Kompanija Sekopak je povodom desetogodišnjice poslovanja, okupila svoje partnere i klijente, u beogradskom klubu Fabrika, gde je održan svečani koktel.

Generalna direktorka Sekopaka obratila se prisutnima, podsetila se početaka i cilja od 5% iskorišćenja i reciklaže i istakla da 2016. godinu završavaju sa minimalnim ciljem do 50% iskorišćenja i 42% reciklaže ambalažnog otpada. 

NAŠI KLIJENTI I PARTNERI - DEO NAŠEG USPEHA
“Sekopak je  tokom proteklih godina, okupio  464 klijenta, i možemo sa ponosom da kažemo da  svi oni,  bilo da na trzište stave 1 tonu ili 10 000 tona poštuju i primenjuju propise i zakonske odredbe transparentno i dosledno. Najbolji primer tome, jeste izveštaj Agencije za zaštitu životne sredine koji svake godine dokumentuje efikasno poslovanje Sekopaka i ispunjavanje nacionalnih ciljeva, a time efikasno i ekološki svesno ponašanje svih vas”.

Da bismo ispunili tih 50%, neophodna nam je podrša kao i do sada partnera na terenu, neumornih sakupljača ambalažnog otpada. Za proteklih šest godina zajedničkog rada podelili smo i lepe i teške trenutke, borbu sa neformalnim sektorom, zahtevnim građanima, još zahtevnijim reciklerima. Nije nimalo lak zadatak započeti sistemsko uvođenje odvojenog sakupljanja ambalažnog otpada, svih vrsta, u nekom gradu. Ipak, bilo je hrabrih i ima ih još uvek – hvala Kragujevcu, Pančevu, Leskovcu, Vranju, Valjevu, Novom Pazaru, Subotici, Užicu, Novom Sadu, i svim ostalim", izjavila je generalna direktorka Sekopaka Violeta Belanović Kokir.

PONOSNI ČLAN PRO EUROPE ORGANIZACIJE
“Sekopak je od osnivanja član Pro Europe, krovne recovery organizacije koja je u isto vreme i nosilac licence znaka zelena tačka. Zajedno sa njima smo  razmenjivali stečena iskustva i preuzeli smo bezbroj koraka u osvešćivanju građana Srbije šta znači znak zelena tačka i na koji način  kompanija koja ga nosi pomaže zdravijoj životnoj sredini. U ovome nam puno pomažu i naši klijenti”.

SA PONOSOM PREDSTAVLJAMO DESETOG OSNIVAČA
Za kompaniju Sekopak, pored značajnog jubileja, ova godina 2016. ima dodatnu vrednost. Njihovim osnivačima Knjaz Miloš, Coca-Cola Hellenic, Pepsi, Ball Packaging Europe, Apatinska pivara, Carlsberg Srbija, Tetra Pak, Bambi, Fresh&Co, priključio se i Soko Štark. Za deset godina deseti osnivač.
Dodela CO₂ sertifikata

Na desetogodišnjici svog poslovanja generalna direktorka kompanije Sekopak, Violeta Belanović Kokir, tradicionalno je svojim klijentima dodelila sertifikate za učinak u smanjenju emisije CO₂ u atmosferu, a na osnovu plasiranih i recikliranih količina ambalažnog otpada u 2015. godini. 

Kompanija Sekopak je jedini operater na tržištu Srbije koji industriji omogućava uvid u doprinos uštedi emisije CO₂ gasova.

Kalkulator CO₂ je vlasništvo Sekopaka, kao jedne od članica Pro Europe organizacije, usaglašen je na nivou svih članica Pro Europe-a čime se postiže harmonizacija i uporedivost dobijenih rezultata CO₂ emisije u Srbiji sa rezultatima CO₂ emisije u celoj Evropskoj uniji.

"U 2015. godini od ukupne uštede CO₂ gasova, Republike Srbije od 24.244 tona, Sekopak učestvuje sa 52%, odnosno 12.503 tone. To smo postigli zahvaljujući primarnoj selekciji i sakupljanju ambalažnog otpada iz komunalnih izvora i to je dalo za rezultat zastupljenost svih 5 vrsta ambalažnog otpada a samim tim i najveću uštedu u emisiji CO₂", ističe Violeta Belanović Kokir, generalna direktorka Sekopaka.
Sajam sporta

Peti po redu međunarodni sajam sporta, pod sloganom “Sport je zakon”, održan je novembu 2016. na Beogradskom sajmu u hali 1,  u organizaciji Sportskog saveza Srbije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

Cilj ove manifestacije je kroz edukaciju i zabavu stimulisati sve ljude, a naročito decu, da se bave sportom, kako rekreativno tako i profesionalno. 

Kompanije Coca-Cola HBC Srbija i Sekopak podržale su sajam sporta i naglasile da pored rekreacije i fizičke aktivnosti treba voditi računa o zaštiti životne sredine.

Sekopakovi promoteri su upućivali posetioce na mesta za odlaganje upotrebljene ambalaže i ukazivali na značaj pravilnog razvrstavanja ambalažnog otpada. Na licu mesta posetioci su mogli da odlože svoju ambalažu u Sekopak mobilne kante/rančeve.
“Prljavo ili čisto nije isto”

Kompanije Delhaize Serbia i Sekopak, u jednoj beogradskoj igraonici, organizovale su novogodišnju predstavu „Prljavo ili čisto nije isto“  za decu zaposlenih u kompaniji Delhaize Serbia. 

Tema predstave je vesela i poučna priča o finoći i čistoći, o tome kako je prava uživancija kada čuvamo prirodu, kako smo pametni kada od beskorisnog smeća napravimo nešto lepo i korisno, pa možemo s pravom da se pravimo važni.

Glumci Jovica Tišma, Slobodan Boda Ninković i Marija Veljković kroz igru i zabavu su učili decu kako na pravilan način da razvrstavaju otpad i očiste put za dolazak Deda Mraza.

Deca su naučila da ne treba smeće razbacivati svuda oko sebe, ko god da tako radi nije neka faca, da postoje parkovi za ćveće, a korpe i kante da se smeće baca. 

Nakon predstave deca su mogla da iskažu svoju kreativnu stranu crtajući na zadatu temu i da uživaju u čarima igraonice.

Na kraju našeg druženja svi mališani su dobili Sekopak poklončić.
Copyright © 2016, Sekopak, Sva prava zadržana.
Sekopak Newsletter

Sekopak d.o.o.
Bulevar Mihajla Pupina 10b/2
11070 Novi Beograd, Srbija
office@sekopak.com