UVODNA REČ

Bliži se kraj još jedne uspešne godine u kojoj smo postigli planirane ciljeve i zajedno sa vama sakupili i poslali na reciklažu 55 odsto otpada puštenog u promet u Srbiji u 2018. godini.

Vodilja za 2019. trebalo bi da nam bude razvijanje sistema ambalažnog otpada u Srbiji, kako bismo sakupili još veće količine ambalažnog otpada, a samim tim i očistili našu zemlju.

U tekstovima koji slede pročitajte deo aktivnosti kojima smo dali mali, ali značajan doprinos čistijoj planeti na kojoj živimo.

Srećna nova 2019. godina,
Vaš Sekopak

ISPUNJENJE NACIONALNIH CILJEVA ZA PONOVNO ISKORIŠĆENJE

Sekopak je obavezan da u ime klijenata obezbeđuje upravljanje ambalažnim otpadom u skladu sa Uredbom o utvrđivanju plana smanjenja ambalažnog otpada za period od 2014. do 2019. godine (Sl. glasnik RS, br. 144/2014) kojom je utvrđen opšti cilj za ponovno iskorišćenje ambalažnog otpada u 2018. godini u količini od 55% od ukupnog plasiranog, shodno Ugovoru o preuzimanju obaveza po osnovu Zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu, kao i specifični ciljevi za reciklažu pojedinačnih ambalažnih materijala.

U tom smislu, u prilici smo da potvrdimo svim klijentima da Sekopakov učinak u 2018. godini, zaključno sa današnjim danom, uspešno ispunjava nacionalne ciljeve za ponovno iskorišćenje ambalažnog otpada u 2018. godini.Zahvaljujemo na ukazanom poverenju i radujemo se nastavku uspešne saradnje.

RECIKLAŽNI DANI U VRANJU, VRŠCU, NOVOM SADU I NIŠU

Tokom proteklog perioda kompanija Sekopak, u saradnji sa JKP, organizovala je reciklažne dane u više gradova u Srbiji.
Tom prilikom stanovnici Vranja, Vršca, Novog Sada i Niša imali su priliku da predaju stakleni ambalažni otpad, stare flaše i tegle.
„Ovakve akcije su veoma važne zbog toga što je staklo pored aluminijuma jedini 100% reciklabilni materijal koji može milion puta da se reciklira i da se vrti u krug. U skladu sa cirkularnom ekonomijom ovakvi materijali su vrlo važni i vrlo je važno da se gotov proizvod pakuje u ovakvu ambalažu baš zato što je 100% reciklabilna. Po Srbiji su ovakve akcije veoma česte, mi od prošle godine organizujemo akcije sakupljanja stakla, izjavila je Violeta Belanović Kokir generalna direktorka kompanije Sekopak.
Građani su se u velikom broju odazvali akcijama „Donesi staklenu ambalažu i poklon potraži“.

Na taj način su omogućili da preko 36 tona staklene ambalaže umesto na deponiji završi na reciklaži.
U određenim gradovima postavili smo metalne „Origami“ kontejnere za sakupljanje staklene ambalaže i tako stali rame uz rame svetskim metropolama koje na ovaj način već odvajaju staklo. Zahvaljujemo se svim građanima koji su učestvovali u akciji uz poziv da se vidimo na budućim sličnim akcijama. 

DRUŠTVENO ODGOVORNE KOMPANIJE - IMLEK I SEKOPAK

Kompanije Imlek i Sekopak Svetski dan zaštite životne sredine obeležile su  u Supernatural parku na Adi Huji. Zaposleni kompanije Imlek imali su priliku da se upuste u Sekopak avanturu, pravilno odlože upotrebljenu ambalažu i daju svoj doprinos očuvanju životne sredine.
U svetu se na ovaj dan pokreću brojne aktivnosti koje propagiraju odgovorni odnos prema okruženju. Mi smo na ovaj dan pokrenuli Imlekove volontere aktivacijom koja ih povela u edukativnu i zabavnu avanturu. Učesnici su upotrebom mehaničke trake za trčanje išli u dinamičnu šetnju po prirodi. Društvo u prirodi pravio im je edukativan audio zapis i prijatan glas naratora praćen laganom muzikom.
Tokom avanture muzika je postajala glasnija, sve brža i podsticala učesnika da iz lagane šetnje postepeno krene u brzo hodanje, a zatim i u trčanje. Princip pokretanja trake od učesnika je zahtevao fizičku aktivnost čime su stvorili širu sliku principa zdravog života i životnog okruženja.
Zelenu oazu Beograda ulepšali su sadnjom aromatičnog i lekovitog bilja i tako pokrenuli “Vrt za pčele”, čime se simbolično ukazuje na potrebu za očuvanjem ove najugroženije vrste insekata, koja je ujedno i najznačajnija za očuvanje ekosistema.
Imlek i Sekopak su još jednom pokazali da nije teško biti društveno odgovoran.

VAŠU AMBALAŽU U RECIKLAŽU!

EDUKATIVNA PREDSTAVA U KRAGUJEVCU

Edukativna, zabavna i interaktivna predstava za decu organizovana je 15. juna u Pozorištu za decu u Kragujevcu. Zahvaljujući JKP Šumadija Kragujevac i kompaniji Sekopak mališani su imali prilike da čuju šta je to reciklaža, šta sve može da se reciklira i kako nije teško biti fin.
Celokupnu priču o reciklaži pratile su pesmice u kojima su predškolci uživali i kroz zabavu postali mudre face koje čistu prirodu biraju i ambalažu recikliraju. Kompanija Sekopak operater upravljanja ambalažnim otpadom pored svoje osnovne delatnosti veliku pažnju posvećuje edukaciji.
Mališani su umesto ulaznice doneli upotrebljenu ambalažu koja je na licu mesta pravilno odložena i kasnije poslata na reciklažu.

VAŠU AMBALAŽU U RECIKLAŽU!

KINESKA DELEGACIJA U BEOGRADU

Kompanije Tetra Pak i Sekopak ugostile su kinesku delegaciju od jedanaest članova, u Beogradu 16. jula 2018. godine u prostorijama Sekopaka. Njihovu posetu organizovala je kompanija Tetra Pak kako bi im predstavili sistem upravljanja ambalažnim otpadom u Republici Srbiji. 
Predstavnici kompanija i kineske delegacije razmenjivali su mišljenja i iskustva o postojećim sistemima upravljanja ambalažnim otpadom u Kini i Srbiji. Sastanku su prisustvovali članovi kineskih državnih institucija iz oblasti ekologije, reciklaže, procesnog inženjerstva, centra za sertifikaciju kvaliteta, kao i vlasnici reciklažnih centara.
Kao primer dobre prakse, delegacija je obišla gradsku deponiju i sortirnu stanicu javno komunalnog preduzeća „Čistoća“ iz Novog Sada.
Predstavljena je linija za sortiranje po vrsti ambalažnog otpada koji se dalje presuje, balira i šalje na reciklažu.
Kompanija Sekopak, lider u oblasti upravljanja ambalažnim otpadom, u proteklih sedam godina uložila je u razvoj i uspostavljanje primarne selekcije kao i u edukaciju oko šest miliona evra.

Kroz investicije u reciklažnu opremu i logistiku u partnerskim projektima sa komunalnim službama i reciklerima, kao i kroz školske edukativne programe podizanja svesti šire javnosti o važnosti zaštite životne sredine, kompanija Tetra Pak kontinuirano radi na polju zaštite životne sredine i prva je strana firma u Srbiji nagrađena Velikom poveljom Zelena planeta za doprinos u očuvanju, zaštiti i unapređenju životne sredine od strane Društva stručnjaka ekoloških nauka u Srbiji.


Kompanija Tetra Pak je svetski lider u proizvodnji rešenja za obradu i pakovanje hrane. Kroz blisku saradnju sa klijentima i dobavljačima obezbeđuju bezbedne, inovativne i ekološki sigurne proizvode koji na svakodnevnom nivou zadovoljavaju potrebe stotina miliona ljudi u više od sto šezdeset zemalja širom sveta. Sa više od dvadeset četiri hiljade zaposlenih veruju u odgovorno liderstvo u industriji i održiv pristup poslovanju. Njihov slogan „ŠTITI ŠTO JE DOBRO“ oslikava njihovu viziju, a to je da učine hranu dostupnom i sigurnom za sve, bilo gde. Više informacija o kompaniji Tetra Pak dostupno na stranici www.tetrapak.com

PROSLAVA DANA NEZAVISNOSTI U AMERIČKOJ AMBASADI

Kompanija Sekopak ove godine, kao i prethodnih, podržala je proslavu Dana nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država.

Ambasador SAD Kajl Skot priredio je svečani prijem u rezidenciji ambasade na Dedinju.
Već tradicionalno dvorište rezidencije je bilo ukrašeno u bojama Amerike i motivima američke kulture. Ove godine, ambasada se odlučila na obeležavanje u stilu američkih seoskih proslava pa je dvorište bilo ukrašeno senom, “vašarskim” poslasticama poput viršli, kobasica, kokica, a okupljeni su mogli da se oprobaju u raznim igrama koje možemo naći na proslavama tog tipa.
Sekopak se tokom proslave pobrinuo da dvorište rezidencije bude čisto a ambalažni otpad razvrstan.

Sistem za prikupljanje ambalaže sastojao se od 8 eko ostrva, koja su sačinjena od kanti različitih boja.
Promoteri  su u svakom trenutku bili spremni da pomognu gostima da na pravilan način razvrstaju otpad.

Sav ambalažni otpad prikupljen na prijemu je završio na reciklaži, a Sekopak je završio još jednu uspešnu akciju.  

LJUBIČEVSKE KONJIČKE IGRE

Kompanije Bambi i Sekopak u saradnji sa JKP “Komunalne službe” Požarevac učestvovale su na 55. Ljubičevskim konjičkim igrama u Požarevcu.
Posetioci manifestacije su ove godine uživali u raznovrsnom programu, a uz pomoć Sekopak promo tima mogli su da nauče kako se razdvaja ambalaža i zašto je primarna selekcija važna. 
Svako ko je odložio ambalažni otpad u Sekopak kante dobio je na poklon edukativnu lepezu. Činjenice istaknute na lepezi govore o  važnosti odvajanja ambalažnog otpada čime doprinosimo uštedi energije, smanjenju emisije CO2 i povećanju kvaliteta našeg života.
Ovakvoj vrsti akcije najviše su se obradovala deca koja su organizovala takmičenje u sakupljanju ambalaže i time pokazala da su uvek spremna da usvajaju nova znanja i da ih primenjuju u praksi. Cilj aktivacija koje sprovodi kompanija Sekopak u saradnji sa svojim klijentima je podizanje ekološke svesti i edukacija kako najmlađih tako i svih ostalih građana. 

Vašu ambalažu u reciklažu!

COCA COLA PORODIČNI DANI

Porodični dani u kompaniji Coca Cola ove godine  organizovani su u Nacionalnoj kući fudbala u Staroj Pazovi.
Zaposleni u Coca Coli zajedno sa svojim porodicama uživali su u raznovrsnom programu.
Sistem za prikupljanje ambalaže sastojao se od više kanti različitih boja za razvrstavanje otpada, a pravilnoj upotrebi sistema je umnogome doprineo promo tim Sekopaka koji je na licu mesta upoznao posetioce sa načinom funkcionisanja primarne selekcije.
Posetiocima su posebnu pažnju privukli promoteri koji su mobilne kante za razvrstavanje nosili na svojim leđima. Kompanija Coca Cola veliki značaj i pažnju pridaje zaštiti životne sredine i održivom razvoju, a kompanija Sekopak je tu da ih podrži u svim akcijama koje doprinose poboljšanju kvaliteta života.
Na porodičnim danima prikupljeno je preko 100kg ambalažnog otpada.

SEKOPAK AVANTURA U KOMPANIJI BOSCH

Ova jesen kompaniji Bosch donela je zeleniji prostor, u krugu fabrike organizovana je sadnja drveća i jesenjeg cveća.
Zaposleni su tako obogatili svoju životnu okolinu i učinili je lepšim mestom za boravak.
Sekopak kao Bosch-ov operater za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom, podržao je  akciju i pomogao zaposlenima da plastične flaše od vode koje su koristili za osveženje, odvoje na pravilan način. A posle napornog rada uživali su u  “Sekopak avanturi”. 
„Sekopak avantura” je aktivacija koja sadrži autentičan audio snimak i vizuelni prikaz koji učesnika vodi u edukativnu i zabavnu reciklažnu avanturu po prirodi. Učesnicima se pruža mogućnost da šetaju šumom pored reke, uživaju u sunčanom danu i cvrkutu ptica. A u isto vreme nauče šta se štedi reciklažom i kako se odvaja ambalažni otpad. U ulozi naratora našao se Boda Ninković koji  učesnike vodi kroz 3D animaciju. Zeleniji  prostor  u krugu fabrike kao osmesi i dobro raspoloženje zaposlenih u kompaniji Bosch,  najbolja su potvrda uspešnosti ove akcije.

EDUKATIVNE RADIONICE U KOMPANIJI DELEZ SRBIJA

Delez Srbija kao društveno odgovorna kompanija, prepoznala je značaj edukacije zaposlenih o ambalaži i ambalažnom otpadu. Edukativne radionice u saradnji sa kompanijom Sekopak održane su tokom oktobra i novembra meseca.
Ideja je bila da se zaposleni  upoznaju sa pozitivnim stranama pravilnog razvrstavanja ambalažnog otpada, a istovremeno da im se pruži podrška da u okviru svojih objekata pravilno i redovno odlažu ambalažu.

Tokom radionice svi prisutni su imali priliku da se kroz  prezentaciju upoznaju sa primerima dobre prakse, kao i sa primerima neodgovornog postupanja sa otpadom.
Kao deo radionice predstavljeni su i kratki edukativni filmovi koji su prisutnima pružili odgovor na pitanje: Zašto reciklaža - plastične, papirne i kartonske ambalaže? 
Na kraju prezentacije, učesnici su mogli i da prošetaju kroz virtuelnu šumu i učestvuju u Sekopak avanturi.
„Sekopak avantura” je aktivacija koja sadrži autentičan audio snimak i vizuelni prikaz koji učesnika vodi u edukativnu i zabavnu reciklažnu avanturu po prirodi. Učesnicima je pružena mogućnost da šetaju šumom pored reke, uživaju u sunčanom danu i cvrkutu ptica. A u isto vreme nauče šta se štedi reciklažom i kako se odvaja ambalažni otpad. U ulozi naratora našao se Boda Ninković koji  učesnike vodi kroz 3D animaciju. Ovakav vid edukacije na vrlo jednostavan i intersantan način utiče na svest građana o očuvanju životne sredine. 

SEKOPAK KONFERENCIJA

Cirkularna ekonomija i ekodizajn bila je glavna tema četvrte „Sekopak“ konferencije održane u sredu, 28. novembra u klubu „Just & Lobby“ u Beogradu, a na toj, sada već tradicionalnoj novembarskoj konferenciji, okupljeni su imali priliku da sumiraju rezultate iz 2017. i 2018. godine, da prisustvuju dodeli sertifikata za doprinos u uštedi emisije ugljen-dioksida, vide haljine napravljene od otpada i čuju nastup bubnjara čiji instrumenti su napravljeni od otpadnih sirovina.

Voditelj i novinar Dragan Ilić je, otvarajući konferenciju, podsetio na početak rada kompanije „Sekopak“ i ukazao na značaj i vrednost učinjenog od 2006. godine do danas.
“Sekopak” je u prethodnih 12 godina uspeo da nas uveri u činjenicu da odlaganje i recikliranje otpada postaje nužno, te da postaje pravilo poslovanja svake odgovorne firme u svetu. Želim da vam se zahvalim što ste vi tu ideju prepoznali, što ste se uključili u ovu veliku, svetsku akciju i trend i što ćemo uz pomoć „Sekopaka“ uspeti da ostavimo našim potomcima lepšu Srbiju – rekao je Ilić, dodajući da je upravo „Sekopak“ među najzaslužnijima za sprečavanje emisije hiljada tona ugljen-dioksida u vazduh.

Ilić je naveo i da se recikliranje otpada u svetu smatra segmentom opšte kulture, poželevši da Srbija nastavi u tom pravcu. 

Trebalo bi da počnemo da razmišljamo o recikliranju kao o pitanju morala i ozbiljnog i odgovornog poslovanja, a ne kroz sferu troška – zaključio je Dragan Ilić.

Više od 500 kompanija iz različitih grana industrije intenzivno sarađuje sa „Sekopakom“, bilo kao klijenti ili recikleri, a ovom prilikom neke od njih su dobile sertifikate.

Generalna direktorka „Sekopaka“ Violeta Belanović Kokir upoznala je saradnike i partnere sa rezultatima postignutim tokom 2017. i 2018. i predstavila vodeću ideju za sledeću godinu.
Činjenica je da živimo u svetu stalnog porasta potrošnje, naspram ograničenih resursa, te je veoma važno da shvatimo da proizvodi pre potpunog iskorišćavanja imaju vrednost i mogu biti potpuno iskorišćeni. To znači da otpad iz jedne industrije može biti sirovina za drugu industriju – kazala je Violeta Belanović Kokir, ističući kao temu večeri cirkularnu ekonomiju i ekodizajn.

Objašnjavajući značaj ekodizajna, generalna direktorka “Sekopaka” osvrnula se na rad mlade kreatorke Milice Marinković, čije su haljine napravljene od materijala koji se inače ubraja u otpad, ali i na reciklažne perkusije bubjnarskog tria, na čelu sa Igorom Maleševićem.

O tome bi trebalo da razmišljamo u narednom periodu i to bi trebalo da nam bude vodilja za 2019. godinu. Vodilja za 2019. trebalo bi da nam bude i razvijanje sistema ambalažnog otpada u Srbiji, te postavljanje većih količina infrastrukture, kako bismo sakupili što veće količine otpada, a samim tim i očistili našu zemlju – navela je Violeta Belanović Kokir.

Ona je naglasila da su „Sekopak“ i partneri, udruženim delovanjem, sakupili i poslali na reciklažu 55 odsto otpada puštenog u promet u Srbiji u 2018. godini.

U prethodnoj godini sprečili smo emisiju 21.871 tona ugljen-dioksida, što je značajno više nego prošle godine. Hvala i osnivačima „Sekopaka“ na razumevanju i pomoći u realizaciji zajedničkih ciljeva, kao i svim našim sakupljačima – zaključila je Violeta Belanović Kokir.

Nakon podele sertifikata predstavnicima kompanija partnera, usledio je koktel uz zvuke benda Igora Maleševića i zveckanje haljina od limenki samostalne umetnice, mlade eko kreatorke Milice Marinković.
Copyright © 2018, Sekopak, Sva prava zadržana.
Sekopak Newsletter

Sekopak d.o.o. Beograd
Bulevar Mihajla Pupina 10b/2
11070 Novi Beograd, Srbija
office@sekopak.com