NEWSLETTER JUN 2018

Pratite nas na Facebook-u
Pratite nas na Twitteru-u
Pratite nas na Instagram-u
Pratite nas na LinkedIn-u
Pratite nas na YouTube-u

UVODNA REČ

JUN 2018
Nakon proleća u sred zime i zime u sred proleća konačno su nam stigli lepi sunčani dani.  Lepo vreme nam pruža i lepe mogućnosti da pokažemo prirodi da mislimo na nju. 

U tekstovima koji slede pročitajte šta smo radili u proteklom periodu i o aktivnostima koje predstoje u narednom.


Srdačno,
Vaš Sekopak

ISPUNJENJE NACIONALNIH CILJEVA ZA PONOVNO ISKORIŠĆENJE

Sekopak je obavezan da u ime klijenata obezbeđuje upravljanje ambalažnim otpadom u skladu sa Uredbom o utvrđivanju plana smanjenja ambalažnog otpada za period od 2014. do 2019. godine (Sl. glasnik RS, br. 144/2014) kojom je utvrđen opšti cilj za ponovno iskorišćenje ambalažnog otpada u 2018. godini u količini od 55% od ukupnog plasiranog, shodno Ugovoru o preuzimanju obaveza po osnovu Zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu, kao i specifični ciljevi za reciklažu pojedinačnih ambalažnih materijala.

U tom smislu, u prilici smo da potvrdimo svim klijentima da Sekopakov učinak u 2018. godini, zaključno sa današnjim danom, uspešno ispunjava nacionalne ciljeve za ponovno iskorišćenje ambalažnog otpada u 2018. godini.
Zahvaljujemo na ukazanom poverenju i radujemo se nastavku uspešne saradnje.

SOKOBANJA PRVI GRAD U SRBIJI SA KOMPLETNIM SISTEMOM ZA PRIMARNU SELEKCIJU AMBALAŽNOG OTPADA

Zahvaljujući opštini Sokobanja, javno komunalnom preduzeću „Napredak“ i Sekopaku, Sokobanja je postala prvi grad u Srbiji koji ima kompletan sistem za primarnu selekciju i odlaganje ambalažnog otpada.
U okviru projekta „Vašu ambalažu u reciklažu“ u samom gradu obezbeđeno je 350 vidno obeleženih kontejnera različitih boja za sakupljanje pet ambalaže, AL limenki, upotrebljene Tetra Pak ambalaže, papira i stakla kao i 4000 kanti za sakupljanje ambalažnog otpada za svako domaćinstvo na teritoriji Sokobanje. Prema najnovijim podacima u našoj zemlji se sakupi i pošalje na reciklažu 55 odsto ambalažnog otpada.
“Sokobanja, prva ekološka opština proglašena Deklaracijom iz 1992. godine, mora uložiti znatno veće napore kako bi opravdala ovu titulu. Činjenica da je ovo najstarija srpska banja, po mnogima najlepša, gde je razvoj zdravstvenog turizma zasnovan na prirodnim faktorima, nas obavezuje na efikasnu zaštitu i očuvanje prirodnih resursa. Razvoj turističke delatnosti u velikoj meri zavisi od prirodnih faktora koji čine okosnicu zdravstvenog turizma“, rekao je Isidor Krstić,  predsednik Opštine Sokobanja.
U Sekopaku koji je lider u upravljanju ambalažnim otpadom imaju za cilj da se ovakav sistem primarne selekcije uspostavi u svim gradovima u Srbiji.
„Veliko mi je zadovoljstvo što smo zajedno sa Opštinom Sokobanja uspeli da realizujemo ovaj značajan projekat koji će omogućiti da Sokobanja, kraljica banjskog turizma, bude inovator i lider u domenu očuvanja životne sredine.

Naše strateško opredeljenje je da u saradnji sa lokalnim samoupravama, odnosno komunalnim preduzećima, zajednički razvijamo sisteme prikupljanja ambalažnog otpada.
Naš cilj je da u narednom periodu bude pokrivena cela zemlja“, rekla je Violeta Belanović Kokir, direktorka Sekopaka. 

Iz opštine Sokobanja apelovali su na sve građane da se aktiviraju i daju svoj doprinos kako bi svi zajedno sačuvali prirodnu lepotu kraljice banjskog turizma.

EKO BRANA ZAUSTAVILA TRI TONE PET OTPADA

Prva pregradana brana za odbranu od ambalažnog otpada koju je postavila kompanija Sekopak na reci Raškoj tokom samo jednog vikenda u februaru zaustavila je oko tri tone PET otpada koji je usled obilnih kiša dospeo u korito reke sa divljih deponija.

„Količina zaustavljenog otpada potvrđuje da je mrežna brana projekat koji postavlja nove standarde u očuvanju reka i da je sprečen ekološki problem većih razmera. Važno je reći da 11 tona ambalažnog otpada koje su zaustavljene od momenta postavke brane ne samo da neće dalje teći niz reku Rašku, već u dogovoru sa opštinom Raška odlaze u proces reciklaže – izjavila je direktorka Sekopaka, Violeta Belanović Kokir.
Pregradnu branu u mestu Batnjik na reci Raška postavila je kompanija Sekopak, lider u oblasti upravljanja  ambalažnim otpadom uz podršku partnera iz Apatinske pivare, kompanija Tetra Pak, Knjaz Miloš, Ball Pakovanje, CRH i opštine Raška. Uspešno realizovan pilot projekat je potvrda Sekopaku i kompanijama partnerima da je važno da nastave u ovom pravcu, a ostalim kompanijama bi svakako trebalo da bude uzor kada je u pitanju zaštita životne sredine. 
Brana je postavljena na užem toku rečnog korita i izgrađena je od visokokvalitetnog nerđajućeg čelika koji je 100% ekološki, i samim tim ne narušava rečni ekosistem, floru i faunu. Upravo ovakvi projekti su u svetu već našli svoju primenu.

U toku jedne godine, stanovništvo Republike Srbije generiše oko 200 hiljada tona komunalnog ambalažnog otpada, od čega oko 60 hiljada tona prikupe operateri sistema zahvaljujući svojim partnerima osnivačima i sakupljačkoj mreži, dok ostatak završava na divljim deponijama.  

KOSJERIĆ DOBIO PRESU ZA ALUMINIJUMSKU I PET AMBALAŽU

U saradnji kompanije Sekopak, JKP ”Duboko” iz Užica i opštine Kosjerić postavljena je presa za aluminijumsku i pet ambalažu. Presa je postavljena u dvorištu Tehničke škole Kosjerić, na taj način data je mogućnost deci da odvajaju ambalažni otpad. Đaci Tehničke škole Kosjerić su već prvog dana pokazali veliku zainteresovanost za korišćenje prese i odvajanje ambalažnog otpada, njihova želja je da školsko dvorište kao i grad bude čistija i zdravija sredina.
“Vrlo je važno da krenemo od najmlađih i da najmlađe edukujemo po pitanju primarne selekcije, sakupljanja i odvajanja ambalažnog otpada. Ovo je u Kosjeriću prvi korak ka primarnoj selekciji”, izjavila je direktorka kompanije Sekopak Violeta Belanović Kokir.

U planu je da se u narednom periodu u opštini Kosjerić postave kutije i kante za odvajanje ambalažnog otpada. A to će u velikoj meri uticati na smanjenje deponija i poboljšanje kvaliteta života svih građana tog kraja.
U sportskoj hali Tehničke škole održana je i edukativno zabavna predstava za najmlađe “Prljavo ili čisto nije isto”. Kroz pozorišnu igru deca su utvrdila svoja znanja o ekologiji i reciklaži i dobila ohrabrenje da ta znanja primenjuju u svakodnevnom životu.

Predstavi su prisustvovala deca iz vrtića i škola, oni su starijima poslali poruku da treba da vodimo računa o planeti na kojoj živimo.
Cilj ovakvih aktivnosti jeste razvijanje dobrih navika i promovisanje pravilnog odnosa prema ambalažnom otpadu, njegovom smanjenju, ponovnom korišćenju, reciklaži, ne bi li se zajedničkim snagama uspeo održati, ali i poboljšati kvalitet života.

ODGOVORNOST U NAŠIM RUKAMA

Kako bi podsetila građane da nije teško biti odgovoran kompanija Sekopak svakodnevno ukazuje na važnost primarne selekcije uz poruku da je odgovornost u našim rukama.
 
Na vozilima gradskog saobraćaja građani imaju prilike da vide koja vrsta ambalaže se odlaže u koju posudu i da ambalažu sa zelenom tačkom imaju društveno odgovorne kompanije.
 Sekopak je u Republici Srbiji nosilac licence prestižnog simbola Zelena tačka. Ova oznaka potrošačima ukazuje da je kompanija, na čijim proizvodima se nalazi Zelena tačka, posvećena očuvanju životne sredine kroz plaćanje naknade za zbrinjavanje svog ambalažnog otpada.

Simbolom zelene tačke se takođe krajnjem korisniku ambalaže daje informacija da je određena ambalaža reciklabilna, kao i da kompanija čiji proizvod sadrži ovaj simbol spada u red društveno odgovornih kompanija.
Kompanija Sekopak je prošle godine predala na reciklažu preko 79.000 tona ambalažnog otpada i ispunila cilj za 2017. godinu od 50%. Cilj je da se u 2019. godini reciklira 60% ambalažnog otpada, koji se može ostvariti samo uključivanjem svih učesnika u lancu i razvojem primarne selekcije, tj. uspostavljanjem sistema odvajanja ambalažnog otpada na mestu nastanka.
 
ČUVAJMO PRIRODU!

AKCIJE SAKUPLJANJA STAKLENE AMBALAŽE

I ove godine, kompanija Sekopak u saradnji sa javno komunalnim preduzećima organizuje akcije sakupljanja staklene ambalaže pod nazivom “Donesi staklenu ambalažu i poklon potraži”.

Zahvaljujući ovim akcijama građani imaju priliku da učine nešto korisno za svoj grad, a sa druge strane da se oslobode staklene ambalaže koju više ne koriste.
Dosadašnji odziv građana pokazuje da svest građana o značaju primarne selekcije itekako postoji i da je malo potrebno kako bi se navike promenile.

Tokom maja meseca građani Novog Sada i okoline na organizovanim akcijama doneli su preko 5.000 kg staklene ambalaže, dok su stanovnici Čokota, kod Niša za samo nekoliko sati sakupili oko 500kg.
Staklo je sirovina koja se može 100% reciklirati nebrojeno puta i uvek iznova dobije novu upotrebnu vrednost. Godišnje se u svetu baci blizu 100 milijardi staklenih flaša, a proizvede oko 500 miliona, što nam jasno ukazuje na značaj reciklaže i na faktore koji utiču na očuvanje životne sredine.

U narednom periodu nastavljamo sa akcijama očuvanja prirode i vašeg grada. Pridružite se našim akcijama i dajte svoj doprinos.

Vašu ambalažu u reciklažu.

SKUPLJAJ SVOJU AMBALAŽU I NOSI NA RECIKLAŽU

„Skupljaj svoju ambalažu i nosi na reciklažu“ nov je naziv nekadašnje edukativne predstave za decu „Prljavo ili čisto nije isto“.
Novo ime predstave nam donosi i nove pesmice kojim će deca moći da se prepuste i kroz zabavu postanu mudre face koje čistu prirodu biraju i ambalažu recikliraju.

Prvo izvođenje predstave “Skupljaj svoju ambalažu i nosi na reciklažu” organizovali smo u Čokotu kod Niša u saradnji sa JKP Mediana Niš.
Glumačka ekipa na čelu sa Bodom Ninkovićem podsetila je đake na značaj zaštite životne sredine, ali i naučila kako da se otpad razvrstava, a kako reciklira. Učenici su umesto ulaznice za predstavu doneli upotrebljenu ambalažu i na licu mesta razdvajali gde šta treba znali su po boji, reciklažom život joj produžili i sa prirodom se družili. Deca su kroz igru i zabavu aktivno učestvovala u izvođenju predstave i odlučili da čistu prirodu biraju i ubuduće recikliraju.