Uvodna reč

Poštovani saradnici i klijenti,

Zadovoljstvo nam je da Vas obavestimo o novostima iz naše kompanije.
Koje akcije je Sekopak organizovao i na kojim događajima je učestvovao u proteklom periodu, pročitajte u tekstovima koji slede.

Srdačno,

Ispunjenje nacionalnih ciljeva

Sekopak sa zadovoljstvom može da potvrdi svim svojim sadašnjim, a i budućim klijentima da je u 2015. godini ispunjen nacionalni cilj.

I ne samo da je ispunjen nego je u prethodnoj godini i premašen za 1,78%, što potvrđuje i tabela u nastavku.Nastavljamo istim tempom i u ovoj godini da za naše klijente ostvarujemo ispunjenje nacionalnog cilja u skladu sa zakonom.Sekopak je i u ovoj godini zaključno sa 30.04.2016. godine, sakupio i reciklirao sve vrste materijala zastupljenih prema sledećim procentima.Zahvaljujemo na ukazanom poverenju i radujemo se nastavku uspešne saradnje.

Sekopak dodelio CO2 sertifikat kompanijama Grand prom i Soko Štark

Sekopak je krajem prošle godine dodelio CO₂ sertifikat članicama Atlantic Grupe - Grand Prom i Soko Štark - za učinak u smanjenju emisije CO₂ u atmosferi, a na osnovu plasiranih i recikliranih količina ambalažnog otpada u 2014. godini.

„Osnov društveno odgovornog delovanja svake kompanije je činjenica da postane svesna važnosti i potrebe sopstvenog uticaja na unapređenje opštih društvenih uslova i životne sredine u kojoj posluje, pa je tako energetska efiksnost trajno opredeljenje i strateška postavka Atlantic Grupe da smanji uticaj na životnu sredinu kroz racionalizaciju potrošnje energenata i vode, smanjenje otpada i porast odvajanja otpada, generalno u svim svojim procesima“, naglasio je Vladimir Čupić, direktor predstavništva Atlantic Grupe za Srbiji, na svečanom uručenju sertifikata dvema kompanijama u Medija centru.
Ekskluzivnom dodelom sertifikata Sekopak postaje prvi i jedini operater na tržištu Srbije, koji industriji omogućuje uvid u doprinos uštedi emisije CO₂ gasova. Od ukupne uštede CO₂ gasova Republike Srbije od 16.076 tona, Sekopak učestvuje sa 67 odsto odnosno 10.763 tona. „To smo postigli zahvaljujući primarnoj selekciji i sakupljanju ambalažnog otpada iz komunalnih izvora, što je povećalo zastupljenost svih 5 vrsta ambalažnog otpada, a samim tim i najveću uštedu u emisiji CO₂.
Posebno nam je drago što smo u prilici da sertifikat uručimo članicama Atlantic Grupe, koje nas prate od samog početka i zajedno sa nama rade na izgradnji primarne selekcije“, izjavila je Violeta Belanović Kokir, generalna direktorka kompanije Sekopak, tržišnog lidera u upravljanju ambalažnim otpadom.

Atlantic Grupa je pripremila posebne projekte za poboljšanje energetske efikasnosti za kompanije u Srbiji, finansiranjem uz pomoć podrške  EBRD-a,  što je bio deo šire strategije sistemskog unapređenja svih proizvodnih procesa Atlantic Grupe i podrška regionalnih aktivnosti uz racionalnije korišćenje resursa i energije, smanjenja troškova, ali i zaštite životne sredine. Pored ušteda vezanih za efikasnost, očekuje se i da će planirane investicije u operativnim kompanijama u Srbiji dodatno smanjiti emisiju CO₂ za 600 tona godišnje.

Generalni direktor Strateškog poslovnog područja Atlantic Grupe Andrej Bele naglasio je da briga Grand kafe o kvalitetu proizvoda počinje od odabira najboljih sirovina na plantažama kafe, i da se konstantnim usavršavanjem tehnologije i energetske efikasnosti, svakodnevnoj kontroli i unapređenju originalne recepture. „To je kvalitet koji potrošači prepoznaju, a potvrđuju standardi kvaliteta ISO 9001, HACCP, kao i međunarodni certifikat o upravljanju životnom sredinom ISO 14001. Odgovornim poslovanjem nastojimo da minimalizujemo negativan uticaj proizvodnog ciklusa na životnu sredinu uz maksimalan tretman otpada, kontrolu emisije gasova i otpadnih voda, ali i da damo doprinos da se u našoj zemlji razvije svest o važnosti recikliranja onih materijala čija je prerada i ponovno korišćenje moguće. Krajnji rezultat je čistija proizvodnja i zaštita životne sredine uz racionalnije korišćenje energije i sirovina uz stalan kvalitet proizvoda.“ istakao je Bele.
Kompanija Štark već nekoliko godina konstantno radi na tome da koristi isključivo prirodne sastojke i tehnološke procese koji su tako vođeni da čuvaju hranljive vrednosti prirodnih satojaka. „Zamenili smo vestačke arome prirodnim, koristimo prirodne boje i uveli smo nehidrogenizovane biljne masnoće umesto hidrogenizovanih masti. Na drugoj strani, vodimo računa o ambalaži, koja je za sve proizvode označena kako se reciklira i nastojimo da odvajamo i recikliramo svoj otpad u što većem obimu, što je u u 2014, bilo i preko 60 odsto."
Sve to je samo deo procesa društveno odgovornog poslovanja što potvrđuju standardi Sistema kvaliteta i bezbednosti hrane ISO 9001, FSSC 22000 I HACCP , kao i međunarodni certifikat o upravljanju životnom sredinom ISO 14001 koji dokazuje da je naš sistem upravljanja EMS, usklađen sa standardima najbolje prakse,“ zaključio je Matjaž Vodopivec, generalni direktor Štarka.

Stav države izneo je Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine.

Beogradski maraton

Sekopak je i ove godine kao i prethodnih podržao Beogradski maraton i zajedno sa Coca-Colom učestvovao u trci zadovoljstva. Trka zadovoljstva je okupila veliki broj građana svih generacija koji su dobro poznatom trasom prošetali ili istrčali pet kilometara i zajedno omogućili da Beograd dobije prvu Coca-Cola aktivnu zonu. Veliki broj učesnika je dokaz sportskog duha, dobrih navika i brige o sebi kroz redovnu fizičku aktivnost.
Sekopak i Coca-Cola su se i ovaj put potrudili da skrenu pažnju učesnicima na očuvanje životne sredine, kao preduslov za zdraviji i bolji život. Sekopak je postavio kante za odvajanje ambalažnog otpada duž trase “Trke zadovoljstva”.

Učesnici su imali priliku da nauče kako se odvaja ambalažni otpad kao i da na licu mesta učestvuju u primarnoj selekciji. 

“Reciklirajmo zajedno” – Tetra Pak, Sekopak i ASA

Kompanije Tetra Pak i Sekopak u saradnji sa komunalnim preduzećem ASA organizovali su edukativnu kampanju “Reciklirajmo zajedno”.

Kampanja je organizovana na teritoriji opština koje pokriva komunalno preduzeće ASA, Batočini, Rači, Lapovu, Kikindi, Tutinu, Žagubici, Žabarima, Topoli i Despotovcu.
Edukativni timovi su obišli gradove a građani su bili u prilici da saznaju kako se prikuplja, presuje i odlaže upotrebljena Tetra Pak ambalaža. U školama su organizovane edukativne radionice, đaci su razgovarali sa promoterima o osnovnim ekološkim pojmovima, o tome šta je ambalažni otpad, kako se i gde upotrebljena Tetra Pak ambalaža reciklira.

Tom prilikom je demonstriran proces reciklaže upotrebljene Tetra Pak ambalaže pomoću Palper mašine.
Za prikupljenu upotrebljenu Tetra Pak ambalažu građani su imali priliku da dobiju na poklon majicu.

Prikupljanje upotrebljene Tetra Pak ambalaže nastaviće se i po završetku kampanje, a sve sa ciljeme da našu životnu sredinu učinimo čistijim i lepšim mestom za život.
 

Kampanja “Vašu ambalažu u reciklažu”

Uoči Dana planete Zemlje, preduzeće za reciklažu plastike Greentech iz Novog Sada i kompanija Sekopak organizovali su gostovanje edukativne ekološke predstave „Prljavo ili čisto - nije isto“ u Kuli, Vrbasu i Bačkoj Palanci.
Krajem 2015. godine u saradnji sa javnim komunalnim preduzećima u tri vojvođanske opštine započeo je projekat unapređenja primarne selekcije ambalažnog otpada.
U okviru ovog projekta u Kuli, Vrbasu i Bačkoj Palanci postavljena su 232 nova žičana kontejnera za PET ambalažu i aluminijumske limenke i 180 kanti za staklo, zahvaljujući kojima je od početka projekta sakupljeno čak 100 tona ambalažnog otpada.

Sprovedena je i kampanja „Vašu ambalažu u reciklažu“ u okviru koje je podeljeno 40.000 brošura građanima navedenih opština i realizovano 60 edukativnih radionica u osnovnim školama putem kojih su učenici nižih razreda imali priliku da saznaju zašto je reciklaža značajna u zaštiti životne sredine i koji proizdvodi nastaju reciklažom, kako zagađenje utiče na klimatske prmene i kako pravilno da odlažu svoj ambalažni otpad.

Preko 400 dece iz osnovnih škola i vrtića u ove tri opštine je kroz četiri izvođenja edukativne predstave „Prljavo ili čisto-nije isto“  naučilo da je čistoća pola zdravlja, da su oni koji prljaju životnu sredinu, pale kontejnere i prevrću kante „bezveznjaci“, a da pravi ekolozi dobro paze da svj otpad umesto u reke i parkove pošalju u fabrike za reciklaže.
Glumačka ekipa koju čine Slobodan Boda Ninković, Jovica Tišma i Marija Veljković , ispraćena je aplauzima mališana koju su zajedno sa njima pevali, pljeskali, odgovarali na „teška“ pitanja i razvrstavali otpad. Da se plastika odlaže sa plastikom, papir sa papirom, a staklo sa staklom klinci i klinceze iz Vrbasa, Bačke Palanke i Kule dobro su naučili, a zahvaljujući komunalnim preduzećima u ovoj opštini, kompaniji Sekopak i Greentechu imaju priliku da svoje znanje i primene.
 

Sekopak u Novom Sadu i Bečeju

Sekopak je povodom svetskog dana planete zemlje 22. aprila u saradnji sa JKP “Čistoća” opremio 10 novosadskih škola kompletima kutija za separaciju otpada.

U narednom periodu biće organizovane radionice i predstave u cilju boljeg upoznavanje dece sa primarnom selekcijom.
U aprilu mesecu Sekopak je potpisao ugovor sa “Potisjem” iz Bečeja i na taj način započela je primarna selekcija otpada u Bečejskoj opštini. Sekopak će isporučiti 35 kanti za sakupljanje stakla i kaveze za pet ambalažu i aluminijum.

Kako svest i aktivizam naših gradjana za učesće u procesima reciklaže bude rasla tako će i kompanija Sekopak nastojati da širi svoje akcije pružajući kako materijalnu tako i edukativnu podršku.

Eko-olimpijada

Prva ovogodišnja “Eko-olimpijada” Olimpijskog komiteta Srbije , koju podržavaju Coca-Cola, Sekopak i Ambasada SAD-a u Beogradu, održana je 26.04.2016. godine  u Vlasotincima.
Cilj Eko–olimpijade je da osnovcima kroz sport  i zabavu učestvujući u raznim radionicama razvijaju olimpijski  duh i upoznaju važnost  očuvanja životne sredine.
Eko-olimpijada je 23.05.2016. godine održana u Kučevu a od septembra se seli u Novi Kneževac i Osečinu. 

U Vlasotincima se sa decom družio Predrag Filipović reprezentativac Srbije u brzom hodanju, on će nas predstavljati na Olimpijskim igrama ovog leta u Riju.

U osnovnoj školi “8. oktobar” u selu Konopnica Predrag je sa đacima posadio pet stabala i simbolično otvorio “Olimpijsku aleju”.
Ovih pet olimpijskih stabala predstavlja pet olimpijskih vrednosti koje mladi treba da usvoje u svom svakodnevnom životu: radost olimpijske igre i takmičenja, poštovanje, fer plej, izuzetnost kao i jedinstvo duha, tela i uma.

Slogan ove akcije je “Moje školsko dvorište”. Glavna tema je uređenje školskog dvorišta kroz podizanje svesti mladih o reciklaži  i separaciji otpada. Sekopakov tim je učestvovao u radionicama i učio decu kako se odvaja ambalažni otpad. A školi su donirane kutije za razdvajanje reciklabilnog otpada.

Kompanija Henkel predstavila kalkulator otiska

U okviru Evropske nedelje održivog razvoja, koja se obeležava širom Evrope i ima za cilj da podstakne i naglasi značaj aktivnosti, projekata i događaja koji promovišu održivi razvoj, kompanija Henkel je predstavila kalkulator otiska na životnu sredinu. Kalkulator je razvijen u saradnji sa Institutom za klimu, životnu sredinu i energiju iz Vupertala.
Odgovarajući na pitanja u vezi sa životnim stilom, a naročito u vezi sa načinom ishrane, stanovanja, mobilnosti i putovanja, svako može da sazna lični otisak CO2 koji proizvodi na godišnjem nivou. 

Posetite i izračunajte koji je vaš otisak!


http://footprintcalculator.henkel.com/en

Novi klijenti Sekopaka

Sa ponosom možemo da  saopštimo da je tim Sekopakovih klijenata u čije ime se borimo za ispunjenje nacionalnih ciljeva ojačan za još nekoliko značajnih klijenata: Nelt i Neoplanta.
 
Nelt Co

Nelt Co vodeća je kompanija u Srbiji na polju distribucije robe široke potrošnje i farmaceutskih proizvoda, logističkih usluga i marketinga. Nelt Co deo je organizacionog sistema Nelt Grupa koji povezuje 12 kompanija na tržištima Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine, kao i u državama podsaharske Afrike - Angoli, Zambiji i Mozambiku, sa oko 3.800 zaposlenih.

Nelt kontinuirano radi na unapređenju uslova rada investiranjem u izgled i funkcionalnost objekata, osiguravanjem najvišeg stepena bezbednosti, očuvanje energije i zaštite okoline i sprovođenjem mera zaštite na radu u okviru cele kompanije. Proizvodi koje Nelt distribuira su visokog i konstantnog kvaliteta, a celokupno poslovanje je usmereno na ispunjenje zahteva klijenata i potrošača, što potvrđuje i ISO 9001 sertifikat. 

Neltov program društvene odgovornosti je usmeren ka mladim, talentovanim ljudima, čiji su kreativan duh, pozitivan stav i želja za usavršavanjem u vezi sa osnovnim vrednostima kompanije.

Neltove aktivnosti na ovom polju usmerene su na uspostavljanje strateških saradnji sa fakultetima u zemljama u kojima posluje. Organizovanjem specijalizovanih programa za talentovane đake, učenike i studente pomaže se onima koji će u budućnosti biti nosioci napretka u našoj zemlji.  

Jedan od edukativnih programa koje Nelt sprovodi je „Interdisciplinarna saradnja kao potencijal razvoja mladih profesionalaca na polju umetnosti, nauke i novih tehnologija“. Ovaj program Nelt sprovodi u saradnji sa Galerijom 12  Hub i Novom Iskrom drugu godinu zaredom i namenjen je studentima. Cilj programa je da polaznici steknu neke nove veštine učestvujući u radionicama vođenim od strane profesionalaca iz različitih oblasti. Ideja je da se međusobnim podsticajem kroz zajednički rad, steknu praktična znanja u domenu savremenih umetničkih praksi, novih tehnologija, nauke i biznisa. 

Takođe, već četiri godine za redom, Nelt podržava cikluse koncerata najboljih studenata Fakultet muzičke umetnosti, u saradnji sa Fakultetom i Centrom lepih umetnosti Guarnerius, kako bi pomogao afirmaciji mladih talenata u javnosti.


Neoplanta

Kompanija Neoplanta zauzima lidersku poziciju na tržištu mesnih prerađevina u Srbiji. Ima zaokružen proizvodni proces – poseduje sopstvene njive i farmu svinja, jednu od najvećih u regionu. Smeštena u srcu Vojvodine, gde se uvek dobro jelo, Neoplanta već duže od 130 godina ispunjava očekivanja i želje potrošača, nudeći bogat asortiman mesa i mesnih prerađevina. Ključni brendovi kompanije su Neoplanta Delikates, Pipi & Gudi, Prego i Patelina.

Briga o kvalitetu, bezbednosti i zdravstvenoj ispravnosti proizvoda osnovne su obaveze kompanije, što potvrđuje i poslovanje u skladu sa zahtevima standarda ISO 9001:2008, IFS, Halal, te HACCP principima. Neoplanta ima sopstveni lanac maloprodajnih objekata, a proizvode izvozi u zemlje regiona, EU, Rusiju, Kinu, Australiju i Afriku. Dugogodišnja usmerenost ka proizvodnji visokokvalitetnih, ukusnih proizvoda uz korišćenje tradicionalnih receptura i odabir najfinijih komada mesa, čine da Neoplanta postane sve bliža poziciji apsolutnog lidera u mesnoj industriji na tržištu regiona.
Copyright © 2016, Sekopak, Sva prava zadržana.
Sekopak Newsletter


Sekopak d.o.o.
Bulevar Mihajla Pupina 10b/2
11070 Novi Beograd, Srbija
office@sekopak.com