NEWSLETTER SEPTEMBAR 2016

Pratite nas na FACEBOOK-u
Pratite nas na TWITTER-u
Pratite nas na LinkedIn-u
Pratite nas na YouTube-u

UVODNA REČ

SEPTEMBAR 2016
Zadovoljstvo nam je da Vas obavestimo o novostima iz naše kompanije.
Koje akcije je Sekopak organizovao i na kojim događajima je učestvovao u protekla četiri meseca, pročitajte u tekstovima koji slede.

Srdačno,
Vaš Sekopak

ISPUNJENJE NACIONALNIH CILJEVA ZA PONOVNO ISKORIŠĆENJE U PERIODU JANUAR-SEPTEMBAR 2016. GODINE

Sekopak je obavezan da u ime klijenata obezbeđuje upravljanje ambalažnim otpadom u skladu sa Uredbom o utvrđivanju plana smanjenja ambalažnog otpada za period od 2014. do 2019. godine (Sl. glasnik RS, br. 144/2014) kojom je utvrđen opšti cilj za ponovno iskorišćenje ambalažnog otpada u 2016. godini u količini od 44% od ukupnog plasiranog, shodno Ugovoru o preuzimanju obaveza po osnovu Zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu, kao i specifični ciljevi za reciklažu pojedinačnih ambalažnih materijala.

U tom smislu, u prilici smo da potvrdimo svim klijentima da Sekopakov učinak u 2016. godini, zaključno sa današnjim danom, uspešno ispunjava nacionalne ciljeve za ponovno iskorišćenje ambalažnog otpada u 2016. godini.
 Zahvaljujemo na ukazanom poverenju i radujemo se nastavku uspešne saradnje.

UŠTEDI 50 % JER RECIKLAŽA VREDI

Kako bi zajedno sa svojim najvernijim kupcima, doprineli očuvanju našeg okruženja i napravili od njega bolje mesto za život, Henkel sa brednom Persil se pridružio zajedničkoj akciji Sekopaka, operatera upravljanja ambalažnim otpadom, i kompaniji Deleze Srbija. Društveno odgovorne kompanije, u okviru svoje zajedničke akcije, imaju za cilj da kod građana šire svest o važnosti recikliranja, te ih pozivaju da i sami doprinesu očuvanju životne sredine, dok će za to biti nagrađeni velikim popustima.
Krajem maja i početkom juna u svim Tempo centrima organizovana je akcija tokom koje su kupci, u zamenu za staru ambalažu, mogli da ostvare popust na Persil tečni deterdžent Lavanda.
Donošenjem svake prazne ambalaže praškastog deterdženta za veš ili gela za pranje veša kupci su dobijali vaučere na osnovu kojih su ostvarili  pravo na popust od 50 % na kupovinu Persil gel deterdženta.

Na ovaj način Henkel je još jednom pokazao kako su održivo i odgovorno poslovanje među glavnim postulatima kompanije i kako je upravo održavanje ravnoteže između zaštite životne okoline i društvene odgovornosti od ključne važnosti za njih.

RECIKLIRAJ I UŠTEDI

Kompanije Unilever i Sekopak su ove godine kao i prethodne organizovale akciju “Recikliraj i uštedi”.

Akcija je organizovana širom Srbije u Roda i Merkator objektima.

Potrošači su tokom maja i juna za svaku bocu praznog dezodoransa  dobijali kupon sa popustom od 30% za kupovinu, Dove, Dove Men+Care, Rexona ili AXA dezodoransa.
Ova akcija imala je za cilj da kod gradjana probudi svest o značaju  primarne selekcije.

Unilever i Sekopak  planiraju da  i u toku sledeće godine nastave sa sličnim akcijama, jer su potrošači pokazali veliku zainteresovanost za odvajanje ambalažanog otpada.

DODAJ TEMPO RECIKLAŽI, PA POKLON POTRAŽI

U organizaciji Sekopaka i Tempa svakog vikenda u junu mesecu u beogradskom hipermarketu Tempo ADA i Tempo centrima u Nišu i Novom Sadu svim potrošačima koji su doneli ambalažni otpad dodeljeni su pokloni. U akciji potrošači su donosili 25 komada ambalažnog otpada od plastike i aluminijuma kao i upotrebljenu Tetra Pak ambalažu. Ovaj vidi akcije biće nastavljen i u oktobru kada cemo prikupljati sav reciklabilni materijal.
Sekopak i Tempo kroz kampanju “Dodaj Tempo reciklaži, pa poklon potraži” žele da obraduju potrošače i da im se zahvale što vredno recikliraju i na taj način brinu o životnoj sredini.
Na ovaj način želimo da skrenemo pažnju i da pozovemo sve one građane koji do sada nisu odvajali amabalažni otpad, da nam se priduže. Eko ostrva za razdvajanje ambalažnog otpada se nalaze ispred pet Tempo hipermarketa u Srbiji (Tempo Ada, Tempo Viline vode, Tempo Kvantaš, Tempo u Nišu i Tempo u Novom Sadu) na kojima zainteresovani građani tokom cele godine mogu donositi ambalažni otpad i na taj način dati svoj doprinos za lepšu i zdraviju planetu Zemlju.

SEKOPAK I NELT ZAPOČELI SARADNJU

Kompanije Nelt i Sekopak potpisale su ugovor o saradnji, čime je Sekopak postao Neltov operater za upravljanje ambalažnim otpadom. Cilj saradnje je efikasnije sortiranje i priprema ambalažnog otpada za dalju reciklažu, čime se ispunjavaju visoki kriterijumi očuvanja životne sredine. Sistemskim upravljanjem ambalažnim otpadom Nelt podiže standarde kako u sektoru distribucije tako i u svom celokupnom poslovanju.
U okviru poslovnog kompleksa Nelta u Dobanovcima postavljena su dva eko ostrva i eko dvorište, a zaposlenima je omogućeno da unutar svojih kancelarija razvrstavaju ambalažni otpad. Eko ostrva omogućavaju razdvajanje kartona, papira, pet ambalaže, zatim metala i stakla, dok se u eko dvorištu, u okviru Neltovog centralnog distributivnog centra, presuje i slaže isključivo ambalažni otpad. U okviru saradnje predviđena je i edukacija zaposlenih o neophodnosti zaštite životne sredine kroz upravljanje ambalažnim otpadom.

Nelt i Sekopak će, takođe, raditi na upoznavanju javnosti sa „Zelenom tačkom“, međunarodnim simbolom koji ukazuje da se proizvodi i ambalaže sistemski recikliraju.
Proizvodi iz portfolija, koje Nelt distribuira označeni su „Zelenom tačkom”, čime se kupcima i potrošačima prenosi poruka o adekvatnom reciklažnom tretmanu proizvoda. Strategija društvene odgovornosti Nelta zasnovana je na etičkom poslovanju i težnji da pomogne stvaranju boljeg okruženja za zaposlene, partnere i širu društvenu zajednicu, uz ostvarivanje dobrih poslovnih rezultata i visok stepen odgovornosti prema životnoj sredini.

PRLJAVO ILI ČISTO - NIJE ISTO

Kompanije Nelt i Sekopak organizovale su predstavu „Prljavo ili čisto - nije isto“  u okviru manifestacije Dečiji dani koju Nelt tradicionalno organizuje za decu zaposlenih. Cilj ove predstave  je podizanje ekološke svesti kod najmlađih na zabavan, ali i edukativan način.
Deca su se zabavljala uz pesme i šaljive priče glumaca Jovice Tišme, Slobodana Bode Ninkovića i Marije Veljković.
Naučila su da je čistoća pola zdravlja, da su oni koji prljaju životnu sredinu, pale kontejnere i prevrću kante „bezveznjaci“, a da pravi ekolozi dobro paze da svaki otpad umesto u reke i parkove pošalju u fabrike za reciklažu. Glumačka ekipa ispraćena je aplauzima mališana koju su zajedno sa njima pevali, odgovarali na „teška“ pitanja i razvrstavali otpad. Klinci su naučili i da  se plastika odlaže sa plastikom, papir sa papirom, a staklo sa staklom, a zahvaljujući kompaniji Sekopak su imali priliku da svoje znanje i primene.
Kompanije Nelt i Sekopak potpisale su, sredinom juna ove godine, ugovor o saradnji, čime je Sekopak postao Neltov operater za upravljanje ambalažnim otpadom. Cilj saradnje je efikasnije sortiranje i priprema ambalažnog otpada za dalju reciklažu, čime se ispunjavaju visoki kriterijumi očuvanja životne sredine. Sistemskim upravljanjem ambalažnim otpadom Nelt podiže standarde kako u sektoru distribucije tako i u svom celokupnom poslovanju.

DANI DUNAVA

Kompanija Sekopak se ove godine kao i prethodnih pridružila centralnoj proslavi Dana Dunava. Širom sveta ovaj dan se obeležava i slavi raznim aktivnostima i manifestacijama za decu, studente i omladinu sa ciljem da se podigne svest o značaju očuvanja prirodnog okruženja. Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Republička direkcija za vodu i Coca-Cola Sistem u Srbiji obeležavaju Dane Dunava od 2004 godine.
Poseban doprinos centralnoj proslavi daje veliki broj partnera projekta među kojima su pored Sekopaka, JKP Zelenilo Beograd, Svetski fond za prirodu WWF, Mladi istraživači, Čep za hendikep i drugi.

Na svakom od pultova posetioci su mogli da nauče nešto o životnoj sredini, prirodi, retkim biljnim i životinjskim vrstama, i drugim temama vezanim za očuvanje životne sredine.
Kompanija Sekopak je i ovog puta bila na visini zadatka i doprinela povećanju svesti o odvajanju ambalažnog otpada i važnosti primarne selekcije.

RECIKLAŽNA OSTRVA ISPRED MAXI SUPERMARKETA

Kompanije Sekopak i Deleze Srbija, nastavljaju širenje eko ostva i u Maxi prodavnicama. Prva dva mini eko ostva su postavljena u julu mesecu ispred prodavnica u Bulevaru Zorana Đinđića 44 i ulici Mirijevski venac 23. Kupci imaju mogućnost da svoj privatni razvrstani ambalažni otpad (karton, papir, PET, tetrapak i staklo) odlože u za to posebno obeležene posude i tako pokažu visok nivo svesti o važnosti zaštite životne sredine.
Deleze Srbija preuzima odgovornost da se ovako sakupljen otpad reciklira, bez bilo kakve finansijske nadoknade.
“Postavljanje mini Eko ostrva je nastavak uspešne saradnje između Sekopaka i kompanije Deleze Srbija.

U toku prošle godine kao početak naše saradnje postavili smo velika Eko ostrva ispred 5 Tempo hipermarketa u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

Mi smo veoma ponosni na ovaj projekat kao i na sve dosadašnje projekte jer se na taj način postižu bolji efekti sakupljanja amblažanog otpada.
U 2015. godini zajedno sa svojim partnerima, javno komunalnim preduzećima i privatnim reciklažnim centrima na reciklažu smo predali 39,70 % ambalaže koju je privreda u okviru Sekopakovog sistema pustila u promet, čime smo prevazišli nacionalni plan”, izjavila je generalna direktorka Sekopaka Violeta Belanović Kokir.

„Zaštita životne sredine je jedan od najvažnijih stubova poslovne strategije održivog razvoja kompanije. Ponosni smo na činjenicu da smo u toku prošle godine reciklirali 7,759 tona različitog otpada od čega je 6,410 tona amalažnog. Nastavićemo da gradimo lidersku poziciju na polju održivog razvoja i zaštite životne sredine u sektoru trgovine, jer to za nas ne predstavlja investiciju već iskrenu brigu o budućim generacijama. Uvereni smo da ćemo zajedno sa našim kupcima doprineti da Srbija napreduje u ostvarivanju svetskih ekoloških standarda“, rekao je Nikola Papak, menadžer komunikacije održivog razvoja u kompaniji Deleze Srbija.

PORODIČNI DANI U KOMPANIJI JTI

U saradnji kompanije Sekopak i Kompanije JTI iz Sente organizovana je edukativna predstava za decu “Prljavo ili čisto nije isto”. Predstava je organizovana u okviru Porodičnog dana za zaposlene kompanije JTI i njihove porodice. Glumci predstave “Prljavo ili čisto nije isto” Slobodan Boda Ninković, Jovica Tišma i Marija Veljković kroz pesmu i šalu pokušali su najmlađima da objasne kako da neguju ekološke navike.
Oni su najmlađim posetiocima dali odgovor na pitanja: Šta je ekologija, a sta reciklaža?, Gde se smeće odlaže i može li ono da bude korisno?
„Naša mala družina „Dečija zemlja“ nastala je pre sedam godina s idejom da se što više približimo deci jer smatramo da im je, u okolnostima u kojima živimo, potrebno više pažnje. Ova predstava u vezi je s najosnovnijim znanjima iz ekologije. Mi smo svesni da deca sve to vrlo dobro znaju i sprovode čak bolje i od nas odraslih, ali mi smo tu da ih kroz igru i interakciju podržimo i podsetimo na dobre navike“, rekao je glumac Slobodan Boda Ninković.

SEKOPAK NA BEER FESTU

Sekopak je u saradnji sa Recan fondacijom učestvovao na ovogodišnjem Beer festu. Posetioci festivala imali su priliku da odvajaju ambalažni otpad, a za određenu količinu prikupljenih limenki dobili su interesantne poklone.

Promoteri Sekopaka šetali su sa mobilnim kantama i animirali najmlađe posetioce Beer festa, oni su za sakupljene tri limenke mogli da igraju igricu “Seko kesa” i pokažu kako se razdvaja otpad.
Svi koji su igrali igricu na poklon su dobili magnet ili olovku.
Stariji posetioci su imali priliku da za 20 praznih limenki dobiju Sekopak majicu. Ova vrsta aktivacije je privukla kako starije tako i mlađe posetioce Beer festa, a rezultat je oko 4,000 prikupljenih limenki.

Sekopak je još jednom građanima želeo da skrene pažnju na to kako je lako i jednostavno odvajati ambalažni otpad, a da na taj način našu životnu sredinu činimo čistijim i zdravijim mestom za život.

ZELENA EKONOMIJA I RECIKLAŽNA INFRASTRUKTURA

7. septembra u Radisson blue Old Mill Hotelu u Beogradu, u saradnji Danas konferens centra i kompanije Sekopak organizovana je konferencija “Zelena ekonomija i reciklažna infrastruktura".

Na konferenciji su govorili Aleksandar Vesić pomoćnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine, koji je izjavio da je najbitinje ići korak po korak kada se radi o brzini implementiranja propisa u oblasti životne sredine.
On je podsetio da je do 2018. godine Srbija u obavezi da potpuno usaglasi svoju regulativu sa regulativom Evropske unije.
Kompanija Sekopak kao primer uspešnog povezivanja 420 klijenata sa 20 opština, 17 javnih i 20 privatnih sakupljača i reciklera predstavila je sistem koji razvija već šest godina. On podrazumeva dobro razvijenu infrastrukturu: 1,600,000 kesa, 12,850 kanti za primarnu selekciju, 2,750 kontejnera, 30 vozila i prikolica, 64 preforatora. Violeta Belanović Kokir, direktorka kompanije izjavila je da je Sekopak za 2015. godinu ispunio propisan cilj sa 39,70 %.
Zaključno sa prošlom godinom, 40 % obvezničke industrije u Srbiji je prenelo svoju obavezu  upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom na Sekopak.

Željko Ožegović, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, istakao je u okviru svog izlaganja da je u oblasti životne sredine potrebno da delujemo ne samo zbog obaveza prema EU već i zbog nas samih kao i ekonomskih i ekoloških razloga kao i održivosti sistema kako se ne bi sve svodilo na pojedinačne akcije.

“Što se tiče lokalnih taksi, one su zastupljene svuda u svetu, ali kod nas treba da budu pažljivo razmotrene i definisane kako bi troškovi bili na pravi način izmereni, suprotno onome što se dešava u praksi, naime da pojedine lokalne samouprave takvim parafiskalnim nametima preterano opterećuju one koji posluju u tim lokalnim samoupravama”, zaključio je Ožegović.

Privredna komora Srbije je od 2000. godine aktivno uključena u proces napredovanja u oblasti zaštite životne sredine. Siniša Mitrović, master analitičar životne sredine i savetnik predsednika PKS, smatra da je tih prvih 16. godina samo prvo poluvreme a da će drugo biti pod mnogo jačim globalnim uticajima na naš prostor.

PORODIČNI DAN BEZBEDNOSTI U FABRICI TIGAR U PIROTU

Kompanija Tigar iz Pirota kao društveno odgovorna kompanija je u okviru dana bezbednosti po prvi put svojim zaposlenima promovisala Sekopakova Eko ostrva koja će se nalaziti u okviru Tigar fabrike. Biće postavljena tri mini Eko ostrva sa kantama od 120l, jedno maxi eko ostrvo sa tri velika kontejnera i dva mini eko ostrva koja će biti postavljena u zgradi kompanije Tigar.
Na ovaj način će zaposleni kompanije imati priliku da razdvajaju amblažni otpad i da doprinesu očuvanju životne sredine.
Tom prilikom su posetioci mogli da pokažu šta znaju o odvajanju ambalažnog otpada i da sa Sekopakovim timom odigraju igricu “Seko kesa”.

Sekopak je u saradnji sa glumačkom trupom “Dečija zemlja” poklonio najmlađim posetiocima i edukativno ekološku predstavu “Prljavo ili čisto nije isto”. Mališani su se zabavljali uz pesme i priče glumaca Jovice Tišme; Slobodana Bode Ninkovića i Marije Veljković.
Na ovaj način će zaposleni kompanije imati priliku da razdvajaju amblažni otpad i da doprinesu očuvanju životne sredine.

POTPISAN UGOVOR SA JKP “ČISTOĆA” IZ STARE PAZOVE

U okviru sajma privrede u Staroj Pazovi potpisan je ugovor o međusobnoj saradnji između kompanije Sekopak operatera ambalažnog otpada i JKP “Čistoća” Stara Pazova. Na sajmu je po prvi put promovisana primarna selekcija i odvajanje ambalažnog otpada. Potpisan ugovor će obuhvatiti postavljanje kontejnera, kanti i podelu kesa. Prvi u nizu projekata će biti podela kesa stanovnicima Stare Pazove i postavljanje dva Eko ostrva.
Na ovaj način će građanima biti omogućeno da odvajaju ambalažni otpad i da na taj način brinu o okolini u kojoj žive.

Sekopak sarađuje sa velikim brojem komunalnih preduzeća u Srbiji, a primarna selekcija se vrši u oko 40 gradova, toj grupi sada se pridružila i Stara Pazova.

NOVI KLIJENTI

Sa ponosom možemo da saopštimo da je tim Sekopakovih klijenata u čije ime se borimo za ispunjenje nacionalnih ciljeva ojačan za još nekoliko značajnih klijenata: LC Waikiki, Kabinet Brewery i Dr. Oetker.


LC Waikiki

Modni lanac je osnovan u Francuskoj 1985. godine. 1997. godine je kupljen od strane svog trenutnog vlasnika, turske kompanije LC Waikiki Mağazacılık Hizmetleri Ticaret. Ova modna kuća ima oko 400 prodajnih mesta u 73 provincije u Turskoj, a sve ukupno oko 550 prodajnih mesta u 26 zemalja širom sveta.

LC Waikiki, turski vodeći modni lanac specializovan za odeću i aksesoar za muškarce, žene i decu svih uzrasta, privlači pažnju kupaca zbog visokog kvaliteta, moderne linije koja prati poslednje svetske modne trendove i zbog pristupačnih cena  proizvoda.


Kabinet Brewery

U potrazi za novim i neobičnim ukusima, u želji da ponude kvalitetno craft pivo od biranih sastojaka, pasionirani gurmani i ljubitelji piva, bračni par Kosara i Branimir Melentijević stvorili su Kabinet Brewery. Na obroncima Kosmaja, u selu Nemenikuće, izgrađena je savremena pivara u kojoj se prave najfinija, nefiltrirana, nepasterizovana piva. Kabinet nam je ponudio drugačije pivske ukuse i mirise i uzbudljive etike, priprema samog projekta trajala je dve godine.


Dr. Oetker
Dr. Oetker ima svoje sedište u Bilefeldu, Nemačka, i zapošljava oko 7.000 radnika u zemlji i inostranstvu. Tokom celokupnog razvoja preduzeća, osnovanog pre više od jednog veka, porodica Oetker je odlučno stavljala svoj pečat na poslovnu politiku.

Dr. Oetker je u nemačkoj prehrambenoj industriji zastupljen sa ca. 350 različitih proizvoda i u skoro svim asortimanima je vodeći na tržištu. Ankete nezavisnih instituta pokazuju da je brend 

Dr. Oetker za potrošače u Nemačkoj najpoznatiji, najomiljeniji i najčešće korišćeni brend u oblasti namirnica.

Dr. Oetker je u Srbiji zastupljen sa preko 100 proizvoda, a neprestano se radi i na daljim inovacijama i uvođenju novih proizvoda.

Dr. Oetker predstavlja krov brojnih proizvodnih i prodajnih preduzeća, koja posluju u 35 zemalja i koja proizvode oko 3.500 različitih proizvoda. Pored Nemačke, preduzeća se nalaze pre svega u Zapadnoj i Istočnoj Evropi, ali i u Kanadi i Brazilu.