NEWSLETTER SEPTEMBAR 2017

Pratite nas na Facebook-u
Pratite nas na Twitteru-u
Pratite nas na Instagram-u
Pratite nas na LinkedIn-u
Pratite nas na YouTube-u

UVODNA REČ

SEPTEMBAR 2017
Početak nove školske godine nam donosi nove izazove, poznanstva, druženja i mogućnosti da učinimo nešto lepo za našu planetu. U tekstovima koji slede pročitajte kako je Sekopak doprineo da nam bude lepši svet oko nas.

Srdačno,
Vaš Sekopak

ISPUNJENJE NACIONALNIH CILJEVA ZA PONOVNO ISKORIŠĆENJE

Sekopak je obavezan da u ime klijenata obezbeđuje upravljanje ambalažnim otpadom u skladu sa Uredbom o utvrđivanju plana smanjenja ambalažnog otpada za period od 2014. do 2019. godine (Sl. glasnik RS, br. 144/2014) kojom je utvrđen opšti cilj za ponovno iskorišćenje ambalažnog otpada u 2017. godini u količini od 50% od ukupnog plasiranog, kao i specifični ciljevi za reciklažu pojedinačnih ambalažnih materijala, shodno Ugovoru o preuzimanju obaveza po osnovu Zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu.

U tom smislu, u prilici smo da potvrdimo svim klijentima da Sekopakov učinak u 2017. godini, zaključno sa današnjim danom, uspešno ispunjava nacionalne ciljeve za ponovno iskorišćenje ambalažnog otpada u 2017. godini.
Zahvaljujemo na ukazanom poverenju i radujemo se nastavku uspešne saradnje.

OBELEŽEN SVETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

Maxi supermarketi i Sekopak organizovali su edukativnu predstavu za mališane iz vrtića „Mala sirena“ u beogradskom naselju Stepa Stepanović kojom je obeležen Svetski dan zaštite životne sredine.
Koliko štetnih posledica na naš eko-sistem ima samo jedna bačena folija od čokolade, kesa ili flaša, koliko meseci i godina je potrebno da se neki otpadni materijal raspadne, ali i na koji način možemo da učinimo da otpad ne zagađuje prirodu, svi prisutni su imali prilike da čuju 05.06.2017.
‚‚U 2016. godini reciklirali smo blizu 10 hiljada tona otpada, što je više nego u prethodnoj.
Naša kompanija će se i dalje truditi da pomogne jačanju svesti o unapređenju i očuvanju kvaliteta životne sredine i potrebi upravljanja ambalažnim otpadom“, rekla je Bojana Perić, menadžerka za zaštitu životne sredine u kompaniji Delez Srbija.
Organizovan proces upravljanja ambalažnim otpadom koji će doprineti zdravijem životu i okruženju svih nas, kao i kako da taj otpad ne završi u prirodi, već u pogonima za reciklažu, misija je Sekopaka već više od 10 godina.

“Sekopak je bio pionir u sistemu upravljanja ambalažnim otpadom davne 2006. godine. Danas, zahvaljujući partnerima i sakupljačkoj mreži Sekopak je u proteklih sedam godina prikupio i predao na reciklažu više od 240.000 tona ambalažnog otpada. Za 2016. godinu je cilj bio 44% i toliko je i reciklirano, ove godine Sekopak će predati na reciklažu preko 75.000 tona ambalažnog otpada i ići ka ispunjenju cilja za 2017. godinu od 50%. Do sada, Sekopak je sproveo bezbroj kampanja i akcija, koje su pokazale visoku spremnost građana da učestvuju i odvajaju otpad, što će nastaviti da radi u budućem periodu”, istakla je Violeta Belanović Kokir generalna direktorka Sekopaka.

DANI DUNAVA

10. juna 2017. na Zemunskom keju tradicionalno je organizovana proslava Međunarodnog dana Dunava, koja je ustanovljena 2004. godine od strane Međunarodne komisije za zaštitu reke Dunav. Osnovna ideja ove manifestacije je da širi svest među najmlađom populacijom o slivu reke Dunav, o značaju očuvanja životne sredine, kao i apelovanje na racionalnu upotrebu vodnih resursa kod što većeg broja ljudi.
Kompanija Sekopak podržala je ovu aktivnost i omogućila deci da na zanimljiv način nauče razliku između ambalažnog i komunalnog otpada i da kroz praktičan prikaz nauče kako se ambalaža odlaže. Posetioci su imali priliku da odlože svoju ambalažu u Sekopak kante i da kroz zanimljive informacije o prosečnom veku razgradnje pojedinog ambalažnog otpada uvide važnost svakodnevnog odlaganja i pravilnog sortiranja upotrebljene ambalaže.

SEKOPAK NA PROSLAVI DANA NEZAVISNOSTI U AMERIČKOJ AMBASADI

Kompanija Sekopak operater za upravljanje ambalažnim otpadom, ove godine kao i prethodnih, podržala je proslavu Dana nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država.

Prijem povodom Dana Nezavisnosti organizovan je u rezidenciji američkog ambasadora u Beogradu. Američki ambasador Kajl Skot ugostio je veliki broj zvanica iz srpskog javnog života i političke scene.
Dvorište velelepne rezidencije u Užičkoj bilo je opremljeno prepoznatljivim američkim simbolima, oldtajmera poput "bjuika" i "mustanga", zastava SAD, dok je za atmosferu bila zadužena plejlista kantri muzike.

Dan nezavisnosti u Americi tradicionalno se slavi uz piknik, hot dog, hamburgere pa su i zvanice u rezidenciji imale priliku da uživaju u hrani američkih brendova MC Donalds, KFC kao i u različitim vrstama pića. Sekopak se tom prilikom pobrinuo za pravilno odlaganje ambalažnog otpada. Sistem za prikupljanje ambalaže sastojao se od 4 eko ostrva, koja su sastavljena od kanti različitih boja za razvrstavanje otpada.
Pravilnoj upotrebi sistema su umnogome doprineli promoteri Sekopaka koji su na licu mesta upoznali zvanice sa načinom razdvajanja ambalažnog otpada.

Sav prikupljeni ambalažni otpad je završio u centrima za reciklažu čime smo još jednom pokazali da je malo potrebno da sačuvamo prirodna bogatstva i doprinesemo zaštiti životne sredine.

BEO ZOO VRT I SEKOPAK

Prvi put ovog leta u beogradskom zoološkom vrtu promovisano je odvajanje ambalažnog otpada. 
Sekopak je tokom leta organizovao radionice za decu i na taj način pokušao najmlađim posetiocima zoološkog vrta da približi primarnu selekciju i reciklažu. Deca su tom prilikom mogla da nauče gde se ubacuje koja vrsta ambalaže, kako se od ambalažnog otpada mogu napraviti igračke kao i da učestvuju u različitim igricama za decu.
Ovu letnju radionicu Beo Zoo vrt i Sekopak završavaju 3. septembra predstavom “Prljavo ili čisto nije isto”. Glumci predstave će najmlađim posetiocima Beo Zoo vrta, na šaljiv i zabavan način, dati odgovor na pitanja: Šta je ekologija, a šta reciklaža? Gde se ambalaža odlaže i može li ona biti korisna?

U zajedničkoj akciji Sekopaka i Beo Zoo vrta, reciklažna ostrva postavljena su u martu ove godine.
Cilj je da se omogući posetiocima da na jedinstven način doprinesu zaštiti životne sredine kao i da se podigne svest o važnosti ekološki odgovornog ponašanja, pogotovo kod najmlađih posetioca. Deca su mnogo bolji promoteri reciklaže i otvoreniji su da usvajaju zdrave ekološke navike i šire zelene ideje među svojim ukućanima.

Čuvajmo prirodu!
Vašu ambalažu u reciklažu!

PRIKUPLJANJE STAKLENE AMBALAŽE U NIŠU

Sekopak je u saradnji sa JKP Mediana iz Niša organizovao akciju prikupljanja staklene ambalaže. Staklo je ambalaža koja može više puta da se reciklira i da nikad ne izgubi na dobrom kvalitetu, upravo iz tog razloga je ovakva akcija veoma značajna. Akcija pod nazivom “Donesi staklenu ambalažu i poklon potraži” organizovana je 25. avgusta na 5 gradskih lokacija u Nišu.
Građani Niša su za prikupljenih 3kg staklene ambalaže mogli da osvoje zanimljive poklone. Cilj ovakvih akcija je da apeluje na građane da učine nešto korisno za svoj grad i za planetu na kojoj žive.

“Ovo je samo jedna u nizu akcija koje je pokrenula “Mediana” kada je u pitanju sakupljanje ambalažnog otpada. Zadovoljni smo novom saradnjom sa Sekopakom, koji kao pouzdan operater, podstiče i stimuliše sakupljanje ambalažnog otpada. Izabrali smo pet lokacija, pored pijace gde je veća koncentracija ljudi, jer želimo da ukažemo na neophodnost selektovanja otpada i reciklaže kao jednog od osnovnih načina upravljanja otpadom. Staklo je obnovljiv resurs koji se može koristiti iznova i zato su ovakve akcije veoma bitne”, izjavio je Bratislav Vučković, direktor JKP “Mediana”.
“Sakupljanje stakla je veoma važno jer je jedini ambalažni otpad koji je sto posto reciklabilan, možemo ga reciklirati mnogo puta i uvek će se vratiti kao ambalaža.

Zato insistiramo na sakupljanju stakla, koje u Srbiji nije baš na zavidnom nivou, kao što je slučaj sa reciklažom papira i limenki. Želimo da podignemo svest naših građana po pitanju staklene ambalaže, a ovo je prva akcija koja kreće iz Niša.
Akciju ćemo produžiti i narednih meseci, a građani će moći da, donošenjem ambalaže, dobiju poklone. Na ovaj način svako od nas daje doprinos očuvanju životne sredine, izjavila je Violeta Belanović Kokir, direktorka “Sekopaka”.

Nišlije su u okviru akcije „Reciklažni petak“ pokazali veoma visok nivo zainteresovanosti za očuvanje životne sredine, i za samo tri sata sakupili skoro 3 tone staklenog ambalažnog otpada, što je svakako više nego dobar rezultat!

Hvala Nišlije, vidimo se na predstojećim akcijama!

RECIKLIRAJ POMAŽI I POPUST POTRAŽI!

Kako bismo svi zajedno doprineli očuvanju našeg okruženja i napravili od njega bolje mesto za život, u saradnji kompanija Sekopak, Loreal i Ahold Deleze Srbija, organizovana je “RECIKLAKCIJA”.
U Tempo objektima u Beogradu u avgustu mesecu organizovano je prikupljanje prazne plastične ambalaže bilo kog kozmetičkog proizvoda. Potrošači koji su doneli plastičnu ambalažu dobili su vaučer od 30 odsto popusta  na kupovinu odabranih Garnier proizvoda.
Cilj ovakvih akcija je da kod građana probudi svest o značaju primarne selekcije.
Kompanija Loreal je i  na ovaj način pokazala da je u grupi  kompanija kojima su održivo i odgovorno poslovanje među glavnim postulatima. Održavanje ravnoteže između zaštite životne okoline i društvene odgovornosti u današnje vreme treba da bude sastavni deo poslovanja svake kompanije.

Smeće se baca svuda sa idejom da će ga neko drugi pokupiti. Ukoliko mi sami ne skupljamo za nama, koliko je opravdano da će to učiniti neko drugi?


This email was sent to office@rabbit.rs
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Sekopak d.o.o. · Bulevar Mihajla Pupina 10 b · New Belgrade 11070 · Serbia