Reciklažni dan u Vršcu

Reciklažni dan u VršcuReciklažni dan sakupljanja staklene ambalaže organizovan je u Vršcu sedmog juna u saradnji JKP "Drugi oktobar", "Angrokom“ i kompanije Sekopak. Na više pozicija u gradu postavljeni su kontejneri za sakupljanje ambalažnog otpada. Centralno mesto zauzeo je Origami kontejner za sakupljanje stakla kakve možemo videti u Nemačkoj.

„Ovakve akcije su veoma važne zbog toga što je staklo pored aluminijuma jedini 100% reciklabilni materijal koji može milion puta da se reciklira i da se vrti u krug. U skladu sa cirkularnom ekonomijom ovakvi materijali su vrlo važni i vrlo je važno da se gotov proizvod pakuje u ovakvu ambalažu baš zato što je 100% reciklabilna. Po Srbiji su ovakve akcije veoma česte, mi od prošle godine organizujemo akcije sakupljanja stakla a od ove godine nam se priključio i Vršac. Vršac je dobio i jedan ekskluzivan kontejner za sakupljanje stakla, takve kontejnere možemo videti u Nemačkoj. Po ovom pitanju se polako približavamo Evropskoj uniji. U Vršcu je odziv veoma dobar. Građane nije teško animirati jer svi mi držimo u podrumima staklo koje nam ne treba. Ako građanima samo pružite priliku da to staklo negde odlože oni će tu priliku sigurno iskoristit i odazvaće se svakoj akciji“, izjavila je Violeta Belanović Kokir generalna direktorka kompanije Sekopak.

Staklo koje se nepravilno odloži nikada neće biti razgrađeno.

„Zaštita životne sredine je jako bitna, primarna selekcija je samo prvi korak. A staklo je jedan od elemenata kome JKP „Drugi oktobar“ pridaje značaj jer je staklo materijal koji može u potpunosti da se reciklira a u prirodi se nikada ne razgrađuje. Akciju danas organizujemo sa našim operaterom kompanijom Sekopak, koja nam pomaže i zajedno sa njima utičemo na ispunjenje nacionalnog cilja. Origami kontejner je prvi ovakav kontejner u Srbiji. Primarno mesto će mu biti u Vršcu ali ćemo ga postavljati i u naseljima u okolini grada. Kroz ovakve akcije građanima želimo da podignemo svest o zaštiti okoline u kojoj žive“, rekao je Dragan Ninković pomoćnik direktora za komunalne poslove.

Građani Vršca su se u velikom broju odazvali akciji i za par sati sakupili 1.780 kg staklene ambalaže i na taj način pokazali da brinu o gradu u kome žive.

VAŠU AMBALAŽU U RECIKLAŽU!

Akcija sakupljanja staklene ambalaže u Vršcu