Kompanija Sekopak podelila sertifikate

 Kompanija Sekopak podelila sertifikateCirkularna ekonomija i ekodizajn bila je glavna tema četvrte „Sekopak“ konferencije održane u sredu, 28. novembra u klubu „Just&Lobby“ u Beogradu, a na toj, sada već tradicionalnoj novembarskoj konferenciji, okupljeni su imali priliku da sumiraju rezultate iz 2017. i 2018. godine, da prisustvuju dodeli sertifikata za doprinos u uštedi emisije ugljen-dioksida, vide haljine napravljene od otpada i čuju nastup bubnjara čiji instrumenti su napravljeni od otpadnih sirovina.

Voditelj i novinar Dragan Ilić je, otvarajući konferenciju, podsetio na početak rada kompanije „Sekopak“ i ukazao na značaj i vrednost učinjenog od 2006. godine do danas.
“Sekopak” je u prethodnih 12 godina uspeo da nas uveri u činjenicu da odlaganje i recikliranje otpada postaje nužno, te da postaje pravilo poslovanja svake odgovorne firme u svetu. Želim da vam se zahvalim što ste vi tu ideju prepoznali, što ste se uključili u ovu veliku, svetsku akciju i trend i što ćemo uz pomoć „Sekopaka“ uspeti da ostavimo našim potomcima lepšu Srbiju – rekao je Ilić, dodajući da je upravo „Sekopak“ među najzaslužnijima za sprečavanje emisije hiljada tona ugljen-dioksida u vazduh.

Ilić je naveo i da se recikliranje otpada u svetu smatra segmentom opšte kulture, poželevši da Srbija nastavi u tom pravcu.
- Trebalo bi da počnemo da razmišljamo o recikliranju kao o pitanju morala i ozbiljnog i odgovornog poslovanja, a ne kroz sferu troška – zaključio je Dragan Ilić.
Više od 500 kompanija iz različitih grana industrije intenzivno sarađuje sa „Sekopakom“, bilo kao klijenti ili recikleri, a ovom prilikom neke od njih su dobile sertifikate.

Generalna direktorka „Sekopaka“ Violeta Belanović Kokir upoznala je saradnike i partnere sa rezultatima postignutim tokom 2017. i 2018. i predstavila vodeću ideju za sledeću godinu.
- Činjenica je da živimo u svetu stalnog porasta potrošnje, naspram ograničenih resursa, te je veoma važno da shvatimo da proizvodi pre potpunog iskorišćavanja imaju vrednost i mogu biti potpuno iskorišćeni. To znači da otpad iz jedne industrije može biti sirovina za drugu industriju – kazala je Violeta Belanović Kokir, ističući kao temu večeri cirkularnu ekonomiju i ekodizajn.
Objašnjavajući značaj ekodizajna, generalna direktorka “Sekopaka” osvrnula se na rad mlade kreatorke Milice Marinković, čije su haljine napravljene od materijala koji se inače ubraja u otpad, ali i na reciklažne perkusije bubjnarskog tria, na čelu sa Igorom Maleševićem.
- O tome bi trebalo da razmišljamo u narednom periodu i to bi trebalo da nam bude vodilja za 2019. godinu. Vodilja za 2019. trebalo bi da nam bude i razvijanje sistema ambalažnog otpada u Srbiji, te postavljanje većih količina infrastrukture, kako bismo sakupili što veće količine otpada, a samim tim i očistili našu zemlju – navela je Violeta Belanović Kokir.
Ona je naglasila da su „Sekopak“ i partneri, udruženim delovanjem, sakupili i poslali na reciklažu čak 55 odsto otpada puštenog u promet u Srbiji u 2018. godini.
- U prethodnoj godini sprečili smo emisiju 21.871 tona ugljen-dioksida, što je značajno više nego prošle godine. Hvala i osnivačima „Sekopaka“ na razumevanju i pomoći u relizaciji zajedničkih ciljeva, kao i svim našim sakupljačima – zaključila je Violeta Belanović Kokir.
Nakon podele sertifikata predstavnicima kompanija partnera, usledio je koktel uz zvuke benda Igora Maleševića i zveckanje haljina od limenki samostalne umetnice, mlade eko kreatorke Milice Marinković.

Kompanija Sekopak podelila sertifikate