Lepša i čistija školska dvorišta

Lepša i čistija školska dvorištaPovodom Dana planete Zemlje osnovci iz beogradskih osnovnih škola zajedno sa učiteljima zasadili su 20 sadnica Pančićeve omorike i na taj način generacijama koje dolaze ulepšali druženje u pauzama učenja.

Pančićeva omorika, autohtona zaštićena vrsta, izabrana je uz konsultacije sa stručnjacima Šumarskog fakulteta radi osvešćivanje šire društvene zajednice, a posebno mladih o očuvanju prirodnih vrednosti i biodiverziteta.

Kompanije Delez Srbija i Sekopak su organizovale da deca nakon sadnje odgledaju i edukativnu predstavu o značaju očuvanja životne sredine, a studentkinja Šumarskog fakulteta objasnila je mališanima sve o vrsti koju su zasadili.

Đaci osnovnih škola „Milan Đ. Milićević“, „Zmaj Jova Jovanović“, „Dragan Lukić“ i „Lazar Savatić“ su gledajući predstavu „Skupljaj svoju ambalažu i nosi na reciklažu“ kroz igru učili zašto je važno razvrstavati otpad, ali i na koji način recikliranje omogućava lepšu i čistiju planetu Zemlju.

Na kraju druženja deca su dala ime svakom drvetu uz obećanje da će svoje Pančićeve omorike zalivati svakog dana, a priču zašto je ova biljka zaštićena vrsta Balkanskog poluostrva prepričati drugarima koji nisu mogli da dođu na druženje.

Više od 500 đaka iz četiri osnovne škole u akciji ozelenjavanja školskih dvorišta