+381 11 4350 450
Milutina Milankovića 3v, Novi Beograd
25 Reciklomata uskoro na ulicama Beograda
Vesti

25 Reciklomata uskoro na ulicama Beograda

28/04/2021 Vesti

Mobilni operater Globaltel pokrenuo je akciju „Za naš lepši grad“, u okviru koje će biti postavljeno 25 Reciklomata, na različitim lokacijama u Beogradu. Prvi Reciklomat – pametna mašina za prikupljanje i sortiranje ambalažnog otpada, postavljen je u Knez Mihailovoj ulici (kod Ruskog cara), a akciju je podržao i operater ambalažnog otpada Sekopak.

„Globaltel svoje ideje i poznavanje tehnologije želi da usmeri na očuvanje životne sredine, jer smatramo da u ovom trenutku ne postoji ništa važnije za ovu i sve druge zajednice na svetu. Reciklomat ima mogućnost prepoznavanja različitih tipova otpada, njegovo prihvatanje i skladištenje. Pored satisfakcije da čine nešto zaista važno, građani za korišćenje reciklomata dobijaju i materijalnu korist jer softver vrednuje otpad, pa u zavisnosti od ambalaže svakom korisniku uplaćuje novčana sredstva za više namena“. – izjavila je Aleksandra Šmit, ispred kompanije Globaltel.

Zahvaljujući Globaltelu i partnerima na projektu – kompanijama SEKOPAK, Mastercard, Kentkart i Procescom, reciklomat za svaki komad plastične ambalaže korisniku uplaćuje 5 dinara, za staklo 4, a za limenke i papirnu ambalažu (Tetra Pak ambalažu) 3 dinara. Korisnik zatim sam bira kako će da iskoristi prikupljeni iznos – za dopunu svoje BusPlus kartice, ili da novac donira u dobrotvorne svrhe Fondu za mlade talente Grada Beograda ili Fondaciji Novak Đoković za programe pravilnog razvoja dece u Srbiji.
Pored ove tri namene, koje služe životnoj sredini i zajednici, kompanija Globaltel svojim korinicima daje dodatnih 10 dinara po recikliranom komadu, bez obzira na tip ambalaže, koje korisnici mogu da prebace na svoj kredit za mobilni telefon.

Direktorka Sekopaka Violeta Belanović Kokir podržala je akciju „Za naš lepši grad“

Značaj akcije prepoznao je i Grad Beograd, te omogućio postavljanje Reciklomata na važnim i prometnim gradskim lokacijama.

„Grad Beograd uvek podržava projekte koji utiču na to da naš grad bude lepši i čistiji, a ova akcija će u velikoj meri do toga i dovesti. Građani će na čak 25 lokacija u gradu moći da odlože otpad koji će potom biti recikliran, a oni nagrađeni novčanim sredstvima. Ova akcija pre svega utiče na podizanje svesti građana o zaštiti životne sredine i razvijanje pozitivnog odnosa društva prema reciklaži. Zatim, korisnici Reciklomata motivišu se da koriste javni prevoz što je takođe od značaja za ovaj grad, kao i da budu humani jer imaju mogućnost da sredstva uplate Fondaciji „Novak Đoković“ i Fondu za mlade talente.“ – izjavio je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.

U kompaniji Globaltel kažu da su zahvalni Gradu Beogradu, Sekretarijatu za javni prevoz, Sekretarijatu za zaštitu životne sredine i Sekretarijatu za vanredne situacije, na podršci u realizaciji projekta. Na stranici www.reciklomat.rs možete videti sve lokacije, ali i pratiti statistiku doprinosa reciklomata u realnom vremenu.

Napisao Milica Kuzmanov

Najnovije vesti

05/07/2024

Za primarnu selekciju ambalažnog otpada obezbeđeno 3.000 novih posuda u 16 gradova

Kako bi pružio bolje uslove za održivo upravljanje otpadom, vodeći operater ambalažnog otpada Sekopak je

10/06/2024

Sekopak lider u implementaciji međunarodnih standarda u oblasti cirkularne ekonomije

Kao vodeći operater ambalažnog otpada Sekopak teži da prati trendove i usvaja nove standarde na

17/05/2024

NOVI SAD I SEKOPAK NASTAVLJAJU SARADNJU U OKVIRU ODRŽIVOG UPRAVLJANJA OTPADOM

Grad Novi Sad i Sekopak potpisali su Memorandu o razumevanju.

Pratite nas
© 2020 SEKOPAK. Sva prava zadržana.
Developed by