+381 11 4350 450
Milutina Milankovića 3v, Novi Beograd
EKO PARTNER

VAŠ OMILJENI UGOSTITELJ RECIKLIRA!

Ako ugostiteljski objekat ima nalepnicu Eko partner, to znači da se nalazi u Sekopakovom sistemu i da će ambalažni otpad generisan u tom lokalu biti recikliran.

Za ove objekte obezbedili smo kante za staklo i druge vrste ambalažnog otpada u koje zaposleni redovno odvajaju ambalažni otpad i predaju ga Sekopaku na reciklažu.

PODRŽI LOKALE KOJI ODVAJAJU AMBALAŽNI OTPAD!

U Srbiji, ugostiteljski objekti imaju zakonsku obavezu da odvajaju ambalažni otpad u okviru svojih lokala. Kroz projekat EKO PARTNER, Sekopak im olakšava da ispune zakonsku obavezu i doprinesu zaštiti životne sredine kroz reciklažu ambalažnog otpada.

Za Sekopak i Srbiju povećanje količina sakupljene staklene ambalaže je ključna stvar kako bi dostigli ciljeve Evropske unije.

Mreža odgovornih ugostitelja u borbi za održivu budućnost

CILJEVI PROJEKTA

Cilj projekta EKO PARTNER je motivisanje ugostiteljskog sektora u Srbiji da odvaja ambalažni otpad, ali i da istaknemo i podvučemo njihov značaj u očuvanju životne sredine. Sam projekat se sastoji od nekoliko ključnih segmenata:

  • Postavljanje kontejnera i kanti u okviru ugostiteljskih objekata, pre svega za staklenu ambalažu, ali i druge vrste ambalažnog otpada
  • Dobijanje stikera EKO PARTNER koji se nalazi na samom ulazu u lokale kako bi građani znali koji ugostitelji imaju odgovoran pristup prema životnoj sredini i odvajaju ambalažni otpad.
  • Nezaobilazan element projekta EKO PARTNER je svakodnevna komunikacija sa ugostiteljima, kako bi pratili njihove potrebe i redovno praznili kante i kontejnere.
  • I na samom kraju imamo sakupljanje od strane Sekopaka koji će se pobrinuti da ambalaža zaista završi na reciklaži

ZAŠTO JE RECIKLAŽA STAKLENE AMBALAŽE VAŽNA?

Iako je prikupljanje ambalažnog otpada iz ugostiteljskih objekata otežano zbog slabije pristupačnosti vozilom ili pešačkom zonom, smatramo da HoReCa predstavlja jedan od najznačajnijih izvora komunalnog ambalažnog stakla koji treba iskoristi.

Reciklaža 1t stakla štedi oko 40% energije i 50% vode potrebne za proizvodnju nove staklene ambalaže, dok se zagađenje vazduha smanjuje za oko 20%.

 Recikliranjem stakla štedimo i na sirovim materijalima potrebnim za njegovu proizvodnju. Na primer, za svaku tonu stakla koja se reciklira uštedimo oko 600 kilograma peska, 190 kilograma natrijum karbonata, 170 kilograma krečnjaka i 70 kilograma feldspata, što su sve sirovine koje se koriste u proizvodnji novog stakla.

PRONAĐI NAJBLIŽEG EKO PARTNERA

ŽELITE DA POSTANETE NAŠ EKO PARTNER?

Pošaljite nam upit na office@sekopak.com

Pratite nas
© 2020 SEKOPAK. Sva prava zadržana.
Developed by