+381 11 4350 450
Milutina Milankovića 3v, Novi Beograd
Ekološki svesne kompanije uz pomoć Sekopaka uštedele više od 29.000 tona CO2
Vesti

Ekološki svesne kompanije uz pomoć Sekopaka uštedele više od 29.000 tona CO2

23/12/2019 Događaji

Kao što svaki pojedinac može da utiče na svoju okolinu, tako i svaka kompanija može da bude primer svojim korisnicima i da utiče na njih da budu ekološki svesni. Upravo zato su na već tradicionalnoj CO2 konferenciji koju organizuje kompanija Sekopak dodeljeni sertifikati za doprinos u uštedi emisije ugljen-dioksida, uz izložbu koja je bila u duhu reciklaže.

U petak, 29. novembra u restoranu Top of The Hub Sekopak je sumirao rezultate iz prethodne godine. Zajedno sa svojim saradnicima uštedeli smo više od 29.000 tona CO2, što ga čini vodećim operaterom ambalažnog otpada. Iz godine u godinu ova cifra se povećava, a sistem upravljanja ambalažnim otpadom je sve razvijeniji.

Svakako postoji mesta za napredak. Direktorka kompanije Sekopak Violeta Belanović Kokir izjavila je da razvijen sistem primarne selekcije otpada na mestu njegovog nastanka može biti uspešan jedino u slučaju ispravnog korišćenja posuda za razdvajanje otpada i razumevanja procesa selekcije i reciklaže ambalažnog otpada.

“Trudimo se da pratimo svetske trendove, da stignemo države koje već dugo imaju izgrađenu infrastrukturu za ambalažni otpad. Verujemo da se trud uvek isplati i da ćemo nastaviti da pomeramo svoje granice i razvijemo još bolji sistem sakupljanja ambalažnog otpada”.

 

CO2 konferencija

Svaka kompanija koja na tržište plasira više od jedne tone ambalažnog otpada po Zakonu o ambalaži i ambalažnom otpadu u obavezi je da reciklira 60% istog. Ovaj procenat predstavlja nacionalni cilj koji se iz godine u godinu povećava, a u ispunjenju cilja kompanijama pomaže operater ambalažnog otpada Sekopak.

“I u 2019. godini smo svi zajedno u skladu sa zacrtanim principima od 2010. godine uspeli da ispunimo nacionalni cilj za 2019. godinu, cilj ponovnog iskoršćenja sa više od 60%. Time smo sakupili i poslali na reciklažu više od 100.000t ambalažnog otpada”.

Sve kompanije koje su pomogle ostvarivanju ovog rezultata pozdravljene su velikim aplauzom, ohrabreni da i u narednoj godini nastave da rade više kako bi naša planeta bila bolje mesto za život.

Sekopak tim

Iz godine u godinu Sekopak traži nove načine da animira javnost i edukuje građane o reciklaži. Svesna činjenice da živimo u digitalnoj eri, ova kompanija je rešila da redizajnira sajt i prilagodi ga i građanima, i klijentima. Cilj Sekopaka je da ponudi što kvalitetnije informacije koje kompanije mogu primeniti u svom poslovanju, a građani u svakodnevnom životu.

CO2 konferencija je bila i svojevrsna izložba dela napravljenih od reciklažnog materijala. Tako ste mogli videti devojke obučene u haljine od plastike dizajnerke Milice Marinković, nakit od ambalažnog otpada Prodavnice snova i priveske za ključeve i broševe naprvljene heklanjem kesa brenda Knitomanija. Veliku pažnju privukla je i izložba slikara Ivana Kocića “Igra reciklaže” koji asamblaže pravi od raznih materijala – od igračaka, do čepova i delova kompujetera.

Igra reciklaže

Kako direktorka Sekopaka navodi, ovi brendovi su pravi primer da ono što je za nekog otpad, za drugog je resurs koji može da se iskoristi na razne kreativne načine.

Zato, razmislite pre nego što bacite! Nekada je lakše ubaciti otpad u najbližu kantu za mešani otpad, ali to ne znači da je to dobar izbor.

Napisao Milica Kuzmanov

Najnovije vesti

01/02/2024

Zvona za staklenu ambalažu stigla i u Vlasotince

Građani Vlasotinca i okoline dobili su priliku da staklenu ambalažu odlažu u zvona, koja su

07/12/2023

Nove reciklažne kante za Kragujevac

Kako bi ukazali na značaj reciklaže i podstakli građane na očuvanje životne sredine JKP Šumadija

21/11/2023

Sekopak i Bambi dobitnici titule “Kampanje sa svrhom” ECO 2023.

Projekat “Reciklažom za čistiji Požarevac” koji su sprovele kompanije Sekopak i Bambi dobitnik je priznanja

Pratite nas
© 2020 SEKOPAK. Sva prava zadržana.
Developed by