+381 11 4350 450
Milutina Milankovića 3v, Novi Beograd
Ivana Vukić, PepsiCo: Odgovornost koju imamo prema zajednici i planeti shvatamo veoma ozbiljno
Vesti

Ivana Vukić, PepsiCo: Odgovornost koju imamo prema zajednici i planeti shvatamo veoma ozbiljno

11/03/2024 Eko Lab

Kompanija PepsiCo posluje na više od 200 tržišta u svetu, a njihova fabrika u Magliću spada u red najmodernijih PepsiCo fabrika u Evropi. Na Zapadnom Balkanu, PepsiCo za potrošače decenijama proizvodi brendove Chipsy, Clipsy, Pardon i GUD, a u 2018. na naše tržište stiže i svetski poznati tortilja čips Doritos.

Na svakodnevnom nivou PepsiCo uvodi inovacije u poslovanje kojim utiču na smanjenjenje emisije CO2 u lokalnoj sredini, ujedno doprinoseći ambicioznim globalnim ciljevima kompanije PepsiCo. Kroz PepsiCo Positive strategiju ova kompanija u fokus stavlja održivo poslovanje i ljudski kapital.

O tome šta podrazumeva ova strategija, o njihovim dugoročnim održivim ciljevima, ESG izveštavanju i vrednostima kompanije pričali smo sa Ivanom Vukić, menadžerkom komunikacija i korporativnih poslova za Zapadni Balkan u kompaniji PepsiCo.

Još 2021. godine kompanija PepsiCo pokrenula je pep+ stratešku transformaciju postavljajući održivost poslovanja u centar rasta kompanije. Šta podrazumeva ta transformacija i šta ste do sada uradili po pitanju održivosti?

PepsiCo Positive (pep+) strategija transformiše naše poslovanje tako što održivost poslovnih procesa i pozitivan uticaj na okruženje postavlja za osnovni činilac rasta i kreiranja vrednosti, a to u praksi znači da nastojimo da svaka naša aktivnost, bilo korporativna ili kroz brendove, generiše dodatnu vrednost i pozitivne promene za planetu i ljude.

Naša fabrika u Magliću spada u red najmodernijih PepsiCo fabrika u Evropi, ne samo po pitanju proizvodne tehnologije, već i kada je reč o sistemima za proizvodnju zelene energije i prečišćavanje otpadnih voda, što bi nam omogućilo proizvodnju prirodnog gasa od bio-otpada.

Dostizanje nulte neto emisije jedan je od ciljeva koji težimo da dostignemo i pre zadatog roka 2040. godine. Konkretno, investicijama u nove gorionike u fabrici, doprineli smo smanjenju emisije gasova staklene bašte za 7%, dok smo u lancu snabdevanja kroz ulaganja u pametne softvere za rutiranje i distribuciju smanjili pređenu kilometražu naših vozila ka kupcima i dobavljačima.

Takođe, u okviru naše posvećenosti zelenoj tranziciji, kreirali smo plan investicija kako u domenu OIE, kao deo globalnog cilja potpunog prelaska u sopstvenim operacijama do 2030, tako i u domenu istraživanja i razvoja održivih ambalažnih materijala.

Najveća struktura od plastičnih flaša na svetu – oboren Ginisov rekord

Pakovanja proizvoda koja se vode principima eko dizajna postaju prioritet, i kompanijama, i potrošačima. Da li vi kao kompanija brinete o reciklabilnosti pakovanja? Na koji način pokušavate da stvorite ekološke navike kod potrošača, kako bi ambalaža koju plasirate završila na reciklaži? 

Globalna vizija kompanije PepsiCo, između ostalog, podrazumeva podsticaj cirkularnoj ekonomiji kako bi svaka ambalaža dobila priliku za ponovnu upotrebu. Deo te vizije odnosi se i na istraživanje i implementaciju održivih materijala, kao i podršku izgradnji sistema za ponovnu upotrebu ambalaže – putem investicija, ali i edukacije potrošača.

Angažujemo naše zaposlene, ali i širu zajednicu kada su u pitanju ekološke inicijative, pa smo tako u sklopu kampanje „Plus za planetu – promena počinje od tebe“ organizovali nekoliko akcija, od prikupljanja i adekvatnog odlaganja plastične ambalaže, preko čišćenja prirode sa timom naših zaposlenih, do edukacije najmlađih o važnosti ekoloških inicijativa.

Svesni smo uloge koju imamo i odgovornosti koje ona nosi, te kroz ovakve aktivnosti nastojimo da naš primer bude inspiracija i pokretač pozitivnih promena.

Važno je da zaposleni u kompaniji žive vrednosti koje kompanija promoviše. Upravo zato ste inicirali edukaciju zaposlenih o reciklaži koju je radio Sekopak. Kakve su reakcije zaposlenih, da li se količine sakupljenog ambalažnog otpada povećavaju?

Za kompaniju PepsiCo, redukcija otpada u svim njegovim formama unutar našeg lanca vrednosti predstavlja osnovni element pep+ strateške transformacije. Ova praksa ne samo da unapređuje naše poslovanje smanjenjem operativnih troškova i povećanjem efikasnosti, već i igra značajnu ulogu u promovisanju održivog razvoja i povećanju ekološke svesti u zajednici.

Ponosni smo na naš tim i partnerstvo sa kompanijom Sekopak, na zajedničku posvećenost odgovornoj praksi, a posebno bih istakla uspeh u Srbiji gde je kompanija PepsiCo ostvarila stopu recikliranja u 2023 od 97,9% od ukupnog otpada kroz uspostavljene postupke zbrinjavanja unutar kompanije.

Naša kompanija je posvećena održivom upravljanju resursima i teži ka potpunom eliminisanju otpada, a promovišući odgovoran odnos prema životnoj sredini, sa našim partnerima nastojimo da angažujemo što više tržišnih igrača, kako bismo svojim primerom i zajednički doprineli razvoju odgovornih praksi u društvu.

Edukacija zaposlenih o reciklaži

ESG izveštavanje je za mnoge kompanije novina i deluje kao da cela privreda još uvek uči. Kada ste vi počeli sa izveštavanjem i koliko je vama kao multinacionalnoj kompaniji sa velikim iskustvom olakšan proces sakupljanja informacija za ovaj izveštaj? 

Naš prvi globalni ESG Rezime koji se odnosio na 2021. godinu, predstavlja unapređenu verziju Izveštaja o održivom razvoju koji smo inicijalno sprovodili, a u prvi plan postavlja pozitivan uticaj PepsiCo globalnih održivih praksi na planetu i ljude odražavajući pep+ principe transformacije.

Kao kompaniji koja posluje na preko 200 tržišta, raspoloživost uvida sa svakog od njih predstavlja prednost koju veoma cenimo, jer nam takve informacije daju mogućnost da sagledamo širu sliku i rezimiramo učinjeno, te nastavimo sa daljim planiranjem.

Uspostavljanje ujednačenih procesa prikupljanja informacija u složenim sistemima može biti izazovno i to je sistem u čiji razvoj neprestano ulažemo imajući na umu njegov i značaj podataka koje prenosi.

Iskustvo i ekspertiza našeg tima predstavljaju stratešku prednost u mnogim aspektima našeg poslovanja, a pogotovo kada su procesi održivosti u pitanju i ponosni smo što svako od nas ima tu mogućnost da pruži svoj doprinos ovako važnom cilju.

Dostizanje nulte neto emisije jedan je od ciljeva kompanije PepsiCo

Koji su najveći izazovi sa kojima ste se suočavali kada je u pitanju izveštavanje o životnoj sredini u okviru ESG-a?

Odgovornost koju imamo prema zajednicama u kojima poslujemo i planeti shvatamo veoma ozbiljno i trudimo se da na sve njene aspekte gledamo iz pozitivne perspektive.

Iako nam rad u globalnoj kompaniji pruža pregršt benefita, usaglašenost različitih tržišta i modela poslovanja prilikom uspostavljanja standarda izveštavanja može biti izazovno, naročito kada govorimo o regulatornim zahtevima svakog pojedinačnog tržišta, koji prirodno ne mogu biti identični. Neki ključni faktori mogu biti podložni promenama i u skladu sa njima je potrebno da da se konstantno prilagođavamo kako bismo održali kontinuitet i napredovali ka održivoj budućnosti.

Napisao Milica Kuzmanov

Najnovije vesti

10/04/2024

U Novom Sadu postavljeno pet reciklomata

U okviru projekta „Novi Sad pametno reciklira“ na 5 lokacija u gradu, počeli su sa

26/03/2024

JKP Šumadija Kragujevac: Kontinuiranim ekološkim akcijama do svesti građana o reciklaži

Saradnja Sekopaka i JKP Šumadija Kragujevac traje više od 13 godina, a zajedničkim snagama iz

11/03/2024

Ivana Vukić, PepsiCo: Odgovornost koju imamo prema zajednici i planeti shvatamo veoma ozbiljno

Saznaj na koji način kompanija PepsiCo brine o zaštiti životne sredine, šta podrazumeva PepsiCo Positive

Pratite nas
© 2020 SEKOPAK. Sva prava zadržana.
Developed by