+381 11 4350 450
Milutina Milankovića 3v, Novi Beograd
Kako je Nestlé fabrika prestala da odlaže otpad na deponije?
Vesti

Kako je Nestlé fabrika prestala da odlaže otpad na deponije?

01/12/2020 Eko Lab

Kompanija Nestlé, globalni lider u proizvodnji hrane i pića, kao jednu od svojih primarnih misija vidi održivo poslovanje i očuvanje životne sredine. U skladu sa globalnom strategijom, Nestlé ulaže velike napore kako bi sačuvao ključne prirodne resurse za budućnost i radi na sveukupnom smanjenju zagađenja, zaštiti vodenih ekosistema, planina, šuma i drugih prirodnih dobara.

Očuvanjem životne sredine do sigurne budućnosti

Kompanija se obavezala da će do 2025. godine sva pakovanja njenih proizvoda biti napravljena od 100 odsto materijala pogodnih za reciklažu. Planirano je i da se do 2050. godine ostvari nulta emisija gasova staklene bašte, čime je preuzet najambiciozniji cilj Pariskog sporazuma – zadržavanje rasta globalne prosečne temperature ispod 1,5 stepeni Celzijusa.

Do 2050. godine Nestlé planira da ostvari nultu emisiju gasova staklene bašte

Značaj Nestlé fabrike u Surčinu

Jedina Nestlé fabrika u regionu nalazi se u Surčinu i, kao deo Nestlé operativnog sistema, ima zadatak da se odgovorno ponaša prema životnoj sredini. Imajući to u vidu, nedavno je postignut cilj – “Zero Waste to Landfill”, postavši tako prva fabrika u Srbiji ostvarila nulti negativan uticaja na životnu sredinu po pitanju odlaganja otpada. Drugim rečima, to podrazumeva da nijedan gram otpada iz fabrike ne završava na deponijama, već se sav otpad iz fabrike reciklira, upotrebljava ponovno ili koristi za proizvodnju energije. Srpskoj javnosti, novinarima, poslovnim partnerima i državnim zvaničnicima to smo predstavili na događaju „Eko tura: Obilazak Nestlé fabrike u Surčinu“, koji je održan krajem oktobra ove godine.

Tom prilikom, direktorka Nestlé fabrike u Surčinu Tanja Žigić, ukazala je na infrastrukturu i način rada koji su doveli do smanjenja potrošnje svih najbitnijih faktora potrebnih u proizvodnji.

Kompanija je investirala 30.000 evra u LED osvetljenje, i na taj način umanjila potrošnju električne energije za čak 20 odsto. Smanjenjem dimenzija ambalažnog materijala, smanjena je potrošnja papira za čak 60 tona na godišnjem nivou, a samim tim i negativna emisija ugljen-dioksida za 56 tona. Lokalno najveća investicija je 1,2 miliona evra i odnosi se na savremeni tretman prečišćavanja otpadnih voda, što je omogućilo smanjenje potrošnje vode za 50.000 metara kubnih godišnje, što je jednako zapremini 20 olimpijskih bazena. Separacijom na samom izvoru odstrani se čak 80 odsto komunalnog otpada u posebno izdvojene reciklažne kante, koji se nakon reciklaže ponovno koristi u proizvodnji, kao bio gorivo ili u neke druge svrhe.

„Osim održive proizvodnje i napora u zaštiti životne sredine, Nestlé posvećeno radi i na širenju svesti o važnosti ove teme, pa je tako nedavno sprovedena i prva ekološka onlajn edukacija mladih #NestleČuvaPrirodu u okviru koje su mladi ispunjavali dnevne izazove u uštedi vode, struje i korišćenja ekološke ambalaže umesto plastike“, izjavila je Žigić.

Na putu ka ekološkoj osvešćenosti uz Sekopak

Uspešan reciklažni proces, na koji je kompanija Nestlé ponosna, ostvaren je u saradnji sa Sekopakom, vodećim operaterom sistema upravljanja ambalažnim otpadom u Srbiji. Ekološka osvešćenost i inovacije u reciklaži već su dugo u fokusu poslovanja kompanije, koja ulaže kontinuirane napore ka postizanju svih ostalih ciljeva na kojima rade kako bi smanjili svoj uticaj na životnu okolinu. Za jedan od najboljih rezultata ekološki osvešćenog poslovanja na lokalu smatra se i smanjenje proizvodnje gasova sa efektom staklene bašte, odnosno CO2, koja je redukovana za 4,1 odsto u 2018. godini u odnosu na godinu pre.

Sekopakov sertifikat za doprinos uštedi CO2
Napisao Milica Kuzmanov

Najnovije vesti

05/07/2024

Za primarnu selekciju ambalažnog otpada obezbeđeno 3.000 novih posuda u 16 gradova

Kako bi pružio bolje uslove za održivo upravljanje otpadom, vodeći operater ambalažnog otpada Sekopak je

10/06/2024

Sekopak lider u implementaciji međunarodnih standarda u oblasti cirkularne ekonomije

Kao vodeći operater ambalažnog otpada Sekopak teži da prati trendove i usvaja nove standarde na

17/05/2024

NOVI SAD I SEKOPAK NASTAVLJAJU SARADNJU U OKVIRU ODRŽIVOG UPRAVLJANJA OTPADOM

Grad Novi Sad i Sekopak potpisali su Memorandu o razumevanju.

Pratite nas
© 2020 SEKOPAK. Sva prava zadržana.
Developed by