+381 11 4350 450
Milutina Milankovića 3v, Novi Beograd
Reciklažom do vožnje: Snažnom podrškom privrede i lokalne zajednice, zaživeo jedinstven projekat za primarnu selekciju otpada
Vesti

Reciklažom do vožnje: Snažnom podrškom privrede i lokalne zajednice, zaživeo jedinstven projekat za primarnu selekciju otpada

13/04/2021 Vesti

Postavljanjem pet mašina za prikupljanje staklene ambalaže, PET plastike, limenki i Tetra Pak ambalaže, u Kragujevcu je zvanično započeta realizacija projekta „Reciklažom do vožnje“.

U pitanju je jedinstvena inicijativa realizovana u saradnji JKP Šumadija Kragujevac, operatera ambalažnog otpada Sekopak i kompanija Coca-Cola HBC, Apatinska pivara i Tetra Pak. Projekat ogromnog potencijala za implementaciju i u drugim lokalnim zajednicama, sistemom nagrađivanja motiviše građane da učestvuju u procesu primarne selekcije otpada.

Građani koji recikliraju biće nagrađeni sredstvima koja mogu upotrebiti za korišćenje usluga javnog prevoza i mobilne telefonije

Zahvaljujući projektu „Reciklažom do vožnje“, građani Kragujevca biće u prilici da za aktivno učešće u pravilnom odlaganju ambalažnog otpada budu nagrađeni sredstvima koja mogu upotrebiti za korišćenje usluga javnog prevoza u gradu i mobilne telefonije. Primarni cilj svakako je efikasniji rad na sakupljanju ambalažnog otpada, podizanje nivoa svesti i edukacija građana o značaju zaštite prirode i reciklaže.

Ideja da se za pravilno odlaganje otpada građani Kragujevca nagrade finansijskim sredstvima na kartici za gradski prevoz i mobilnu telefoniju, prvobitno je potekla iz JKP Šumadija Kragujevac koje je svojevremeno instaliralo jednu mašinu za sakupljanje plastičnih i staklenih flaša, kao i limenki.

„Grad Kragujevac koji želi status „Zelenog grada“ u potpunosti je svestan značaja efikasnog sistema upravljanja otpadom i važnosti projekata koji se bave pitanjima reciklaže. Gradonačalnik Nikola Dašić i čitav njegov tim žele da promene ekološku sliku grada Kragujevca realizacijom brojnih projekata. U narednom periodu prioritet nam je rešavanje brojnih problema poput kvaliteta vazduha, zaštite prirode i prečišćavanje otpadnih voda.“, izjavio je Stefan Nikezić, član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine.

Direktor JKP Šumadija Kragujevac Nemanja Dimitrijević na otvaranju projekta Reciklažom do vožnje

Dugogodišnja uspešna saradnja JKP Šumadija Kragujevac i kompanije Sekopak na polju upravljanja ambalažnim otpadom i edukacije građana o reciklaži krunisana je projektom „Reciklažom do vožnje“.

„Građani Kragujevca će pored pored PET plastike, AL limenki i staklene ambalaže uz pomoć novih mašina moći da recikliraju i Tetra Pak ambalažu. Kako bi podržali građane Kragujevca, Sekopak je u partnerstvu sa svojim osnivačima koji su prepoznali značaj projekta, kompanijama Coca-Cola HBC Srbija, Apatinska pivara i Tetra Pak, obezbedio još pet dodatnih mašina raspoređenih na prometnim lokacijama po gradu: ispred Mesne zajednice Stanovo, Medicinske škole „Sestre Ninković“, kao i ispred pijaca “Aerodrom”,“Bubanj” i “Bresnica“, izjavila je generalna direktorka Sekopaka Violeta Belanović Kokir.

JKP Šumadija Kragujevac je tokom 2020. godine u cilju unapređenja i razvoja svojih usluga postavilo prvi reciklomat – pametnu mašinu za prikupljanje i sortiranje ambalažnog otpada koji ima mogućnost prepoznavanja različitih tipova otpada, njegovo prihvatanje i skladištenje, vrednovanje i upis novčanog iznosa predate ambalaže u personalizovane i nepersonalizovane eKG kartice.

“Kompanija Globaltel doo, kao jedan od sponzora, prepoznala je pozitivne efekte ovakvog načina sakupljanja i razvrstavanja ambalažnog otpada, pa je žiteljima Kragujevca omogućen i dodatan mobilni internet za povezivanje eKG kartice i Globaltel mobilnog broja. Građani Kragujevca su pokazali veliko interesovanje za ovakvom vrstom odlaganja ambalažnog otpada, pa se nadamo da ćemo ih, postavljanjem još pet ovakvih mašina, dodatno motivisati da na pravilan način vrše primarnu selekciju i razvrstavanje ambalažnog otpada. Takođe, veliku zahvalnost dugujemo i kompanijama Coca-Cola HBC Srbija, Apatinska pivara i Tetra Pak što su prepoznale značaj pilot-projekta i odlučile da ulažu u njegov razvoj“, istakao je direktor JKP Šumadija Kragujevac Nemanja Dimitrijević.

Održiva ambalaža i efikasno upravljanje ambalažnim otpadom već dugi niz godina glavne su teme kompanije Coca-Cola HBC Srbija.

„Neprestano preispitujemo svoj uticaj na prirodu, ali i mogućnosti za unapređenje poslovnih procesa kako bi obezbedili održivu budućnost kompanije, ali i zajednice u kojoj živimo i radimo. Ulažemo finansijska sredstva, internacionalno znanje i višegodišnje iskustvo kako bi podržali različite inicijative sa ciljem unapređenja postojećeg sistema za prikupljanje ambalažnog otpada. Upravo smo tako prepoznali i projekat „Reciklažom do vožnje“ kao mali, ali značajan korak ka efikasnijem sistemu za rukovođenjem otpadom. Posebno bih ovom prilikom želeo da se zahvalim građanima Kragujevca koji su protekle godine, koristeći ovu mašinu,  pokazali ličnu odgovornost i svojim ponašanjem postali, nadam se, inspiracija i drugim gradovima širom Srbije“, poručio je Svetoslav Atanasov, generalni direktor kompanije Coca-Cola HBC Srbija.

Podršku projektu za koji veruje da ima potencijal da zaživi i u drugim gradovima Srbije, pružila je i Apatinska pivara.

“Razvoj sistema sakupljanja ambalažnog otpada je jedan od nacionalnih prioriteta i prioriteta Apatinske pivare. Decenijama unazad iniciramo i realizujemo projekte u cilju smanjenja ambalažnog otpada, poput projekta “Reciklirajte i vi”. Danas je saradnja privatnog i javnog sektora, uz podršku Sekopaka, rezultirala još jednim sjajnim projektom koji na kreativan način animira i edukuje građane Kragujevca da sortiraju otpad i odlažu ga na pravi način. Verujem da je ovo samo početak i da ćemo pored ovih pet, imati veliki broj mašina za odlaganje ambalažnog otpada širom Srbije. Apatinska pivara sa drugim odgovornim kompanijama će biti uvek tu da pokaže primer i podrži projekte poput projekta “Reciklažom do vožnje”. Jer ova vožnja je odgovorna i u pravom smeru!”, kaže Igor Vukašinović, generalni direktor Apatinske pivare.

Kako bismo dostigli standarde EU u domenu zaštite životne sredine, predstoji još puno posla. Kompanija Tetra Pak ipak veruje da zajedničkim radom i dobrim inicijativama, možemo pružiti pozitivan primer i motivisati druge na akciju.

„Održiva budućnost jedan je od stubova strategije kompanije Tetra Pak. Unapređenje reciklaže ambalažnog otpada sastavni je deo ovog našeg opredeljenja, i u tom smislu veoma smo aktivni u zajednicama u kojima smo prisutni, kroz promociju i konstantna unapređenja odgovornog ponašanja proizvođača, potrošača i zajednica. Veliko nam je zadovoljstvo što, zajedno sa partnerima iz industrije i Sekopakom, vodećim operaterom za prikupljanje otpada u Srbiji, ovoga puta imamo priliku da dodatno podržimo građane Kragujevca na putu očuvanja životne sredine i dostizanja statusa Zelenog grada u budućnosti. Verujemo da na taj način naše obećanje, da ’Štitimo što je dobro’, zajedno kroz postojeća partnerstva koja su ključ zajedničkog uspeha, dodatno doprinosi kvalitetu života na lokalnom nivou,“ izjavio je ovim povodom Dragan Rajković, regionalni direktor za održivi razvoj za Evropu i centralnu Aziju kompanije Tetra Pak.

Interesovanje građana da sve aktivnije učestvuju u projektima koji se tiču zaštite životne sredine ohrabruje, jer govori u prilog da je svest o značaju odgovornijeg odnosa prema prirodi i resursima značajno viša. Istovremeno, uz podršku institucija i privrede i inovativne projekte poput „Reciklažom do vožnje“, podizanje standarda u oblasti životne sredine sve je vidljivije, a približavanje EU sve izvesnije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sekopak (@sekopak)

Napisao Milica Kuzmanov

Najnovije vesti

10/06/2024

Sekopak lider u implementaciji međunarodnih standarda u oblasti cirkularne ekonomije

Kao vodeći operater ambalažnog otpada Sekopak teži da prati trendove i usvaja nove standarde na

17/05/2024

NOVI SAD I SEKOPAK NASTAVLJAJU SARADNJU U OKVIRU ODRŽIVOG UPRAVLJANJA OTPADOM

Grad Novi Sad i Sekopak potpisali su Memorandu o razumevanju.

10/04/2024

U Novom Sadu postavljeno pet reciklomata

U okviru projekta „Novi Sad pametno reciklira“ na 5 lokacija u gradu, počeli su sa

Pratite nas
© 2020 SEKOPAK. Sva prava zadržana.
Developed by