+381 11 4350 450
Milutina Milankovića 3v, Novi Beograd
Vodič za uspostavljanje sistema za sakupljanje staklene ambalaže
Vesti

Vodič za uspostavljanje sistema za sakupljanje staklene ambalaže

08/12/2022 Vesti

Vodič za uspostavljanje sistema za sakupljanje staklene ambalaže u jedinicama lokalne samouprave je razvijen u okviru regionalnog projekta „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“, čiji je cilj unapređenje upravljanja staklenom ambalažom u gradovima i opštinama u zemljama Zapadnog Balkana.

Nakon postavke preko 1000 reciklažnih kontejnera za staklenu ambalažu, korišćena je metodologija praćenja sakupljanja i procene efekata modela u 14 pilot gradova i opština u Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Srbiji koja je obuhvatala mesečno izveštavanje o sakupljenim količinama, prema utvrđenim rutama sakupljanja, sa praćenjem finansijskih troškova koji obuhvataju ljudske resurse i transportne troškove za svaku rutu. Rezultat tog praćenja kroz ovaj regionalni projekat, jeste upravo Vodič koji je pred vama, i čija je svrha da posluži kao model svim jedinicama lokalne samouprave (JLS) u regionu, koje bi korišćenjem uputstva i iskustava iz Vodiča prema svom tipu opštine mogle da uspostave efikasan i ekonomski isplativ sistem upravljanja staklenom ambalažom. 

Marketing i PR kampanja na projektu predstavljala je kontinuiranu aktivnost u sve tri zemlje i u svih 14 pilot opština, obuhvaćenih ovim Vodičem.

Vodič možete prelistati OVDE.

Projekat je finansiran je od strane nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), zajedno sa privatnim partnerima: Sekopak (Srbija), Ekopak (Bosna i Hercegovina) i Pakomak (Severna Makedonija), u okviru Programa saradnje sa privatnim sektorom (develoPPP). Sekopak, Ekopak i Pakomak su operateri sistema upravljanja ambalažnim otpadom koji razvijaju primarnu selekciju u svojim državama. Zajedno sa privatnim kompanijama, projekat sprovode Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ), u partnerstvu sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED), Regionalnom razvojnom agencijom Hercegovine (REDAH) i Asocijacijom jedinica lokalne samouprave u Severnoj Makedoniji (ZELS). Projekat je započeo u januaru 2020. godine i traje do decembra 2022. godine.

Napisao Milica Kuzmanov

Najnovije vesti

10/04/2024

U Novom Sadu postavljeno pet reciklomata

U okviru projekta „Novi Sad pametno reciklira“ na 5 lokacija u gradu, počeli su sa

26/03/2024

JKP Šumadija Kragujevac: Kontinuiranim ekološkim akcijama do svesti građana o reciklaži

Saradnja Sekopaka i JKP Šumadija Kragujevac traje više od 13 godina, a zajedničkim snagama iz

11/03/2024

Ivana Vukić, PepsiCo: Odgovornost koju imamo prema zajednici i planeti shvatamo veoma ozbiljno

Saznaj na koji način kompanija PepsiCo brine o zaštiti životne sredine, šta podrazumeva PepsiCo Positive

Pratite nas
© 2020 SEKOPAK. Sva prava zadržana.
Developed by