+381 11 4350 450
Milutina Milankovića 3v, Novi Beograd
Vodič za uspostavljanje sistema za sakupljanje staklene ambalaže
Vesti

Vodič za uspostavljanje sistema za sakupljanje staklene ambalaže

08/12/2022 Vesti

Vodič za uspostavljanje sistema za sakupljanje staklene ambalaže u jedinicama lokalne samouprave je razvijen u okviru regionalnog projekta „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“, čiji je cilj unapređenje upravljanja staklenom ambalažom u gradovima i opštinama u zemljama Zapadnog Balkana.

Nakon postavke preko 1000 reciklažnih kontejnera za staklenu ambalažu, korišćena je metodologija praćenja sakupljanja i procene efekata modela u 14 pilot gradova i opština u Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Srbiji koja je obuhvatala mesečno izveštavanje o sakupljenim količinama, prema utvrđenim rutama sakupljanja, sa praćenjem finansijskih troškova koji obuhvataju ljudske resurse i transportne troškove za svaku rutu. Rezultat tog praćenja kroz ovaj regionalni projekat, jeste upravo Vodič koji je pred vama, i čija je svrha da posluži kao model svim jedinicama lokalne samouprave (JLS) u regionu, koje bi korišćenjem uputstva i iskustava iz Vodiča prema svom tipu opštine mogle da uspostave efikasan i ekonomski isplativ sistem upravljanja staklenom ambalažom. 

Marketing i PR kampanja na projektu predstavljala je kontinuiranu aktivnost u sve tri zemlje i u svih 14 pilot opština, obuhvaćenih ovim Vodičem.

Vodič možete prelistati OVDE.

Projekat je finansiran je od strane nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), zajedno sa privatnim partnerima: Sekopak (Srbija), Ekopak (Bosna i Hercegovina) i Pakomak (Severna Makedonija), u okviru Programa saradnje sa privatnim sektorom (develoPPP). Sekopak, Ekopak i Pakomak su operateri sistema upravljanja ambalažnim otpadom koji razvijaju primarnu selekciju u svojim državama. Zajedno sa privatnim kompanijama, projekat sprovode Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ), u partnerstvu sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED), Regionalnom razvojnom agencijom Hercegovine (REDAH) i Asocijacijom jedinica lokalne samouprave u Severnoj Makedoniji (ZELS). Projekat je započeo u januaru 2020. godine i traje do decembra 2022. godine.

Napisao Milica Kuzmanov

Najnovije vesti

05/05/2023

Reciklažna zvona za staklo i na ulicama Kruševca

Kruševac je peti grad u kome su postavljena zvona za staklenu ambalažu u okviru javnog

29/04/2023

Zvona stigla i u Negotin

U cilju unapređenja kapaciteta za sakupljanje otpadne staklene ambalaže u Negotinu je postavljeno 70 reciklažnih

20/04/2023

Valjevo reciklira staklenu ambalažu!

Nakon Pirota i Vršca koji su dobili 100 zvona za staklenu ambalažu, grad Valjevo odazvao

Pratite nas
© 2020 SEKOPAK. Sva prava zadržana.
Developed by