+381 11 4350 450
Milutina Milankovića 3v, Novi Beograd
Depozitni sistem u Srbiji od 2027. godine
Vesti

Depozitni sistem u Srbiji od 2027. godine

06/10/2023 Vesti

Na konferenciji „Ambalaža 5.0 – Inspiracija. INOVACIJA. Održivost“, podržanoj od strane Sekopaka, kompanije Knjaz Miloš i Smurfit Kappa, državna sekretarka Ministarstva za zaštitu životne sredine Sandra Dokić objavila je da Srbija planira da uvede depozitni sistem upravljanja ambalažnim otpadom, i to od 2027. godine.

Kako bi depozitni sistem bio efikasan, Dokić smatara da operateri sistema upravljanja ambalažnim otpadom treba da uspostave tešnju saradnju sa komunalnim preduzećima i da budu njihova podrška, operativna i finansijska. Novom Uredbom o utvrđivanju plana smanjenja ambalažnog otpada za 2024. godinu biće propisani ciljevi operatera sistema za 2024. godinu, sa idejom da se u saradnji sa komunalnim preduzećima sakupi minimalno 20% otpadnog kartona i papira, 10% otpadne plastike, 32% staklene ambalaže, kao i 5% metalne ambalaže.

Državna sekretarka Ministarstva za zaštitu životne sredine Sandra Dokić

Na panelu “Depozitni sistem – bauk ili rešenje?” generalna direktorka Sekopaka Violeta Belanović izjavila je da je ispunjenje nacionalnih ciljeva i unapređenje primarne selekcije glavni fokus Sekopaka, ali i da je unapređenje primarne selekcije preduslov za uvođenje depozita.

“Srbija treba da ima svoj jedinstveni depozitni sistem, i to tako što će iz već postojećih sistema u svetu uzeti najbolje i nadograditi u skladu sa našim potrebama, a ne slepo iskopirati. Potrebno je uraditi detaljnu studiju koja će odgovoriti na specifičnosti naše države.”

Generalna direktorka Sekopaka Violeta Belanović, panel "Depozitni sistem – upravljanje ambalažnim otpadom, bauk ili rešenje?"

Državna sekretarka Ministarstva za zaštitu životne sredine Sandra Dokić objasnila potrebu za izradnjom regionalnih centara za upravljanje otpadom i najavila formiranje manje Radne grupe koja bi radila detaljnije na implementaciji i pripremi regulativa za uvođenje depozitnog sistema, što je preduslov za uvođenje depozita.

„Samim Programom za unapređenje sistema upravljanja otpadom u Republici Srbiji definisano je da će se uspostaviti 26 regionalnih centara za upravljanje otpadom. Obezbeđene su investicije za izgradnju mnogih, a u isto vreme će se početi sa izgradnjom onih koji su već ugovoreni“ – istakla  je državna sekretarka i napomenula važnost izgradnje ovih centara kao osnove za dalju nadogradnju sistema.

  • Republika Srbija ulaže 1,5 milijardi evra u izgradnju 26 regionalnih centara za upravljanje otpadom
Menadžerka operacija Sekopaka Ivana Pavlović, panel "Šta sve možemo a šta činimo za životnu sredinu?"

Prema rečima državne sekretarke, u ove centre je planirano ulaganje od 1,5 milijarde evra, a kako bi se regionalni centri dizajnirali i izgradili potrebna je saradnja svih uključujući i lokalne samouprave.

Napisao Milica Kuzmanov

Najnovije vesti

17/05/2024

NOVI SAD I SEKOPAK NASTAVLJAJU SARADNJU U OKVIRU ODRŽIVOG UPRAVLJANJA OTPADOM

Grad Novi Sad i Sekopak potpisali su Memorandu o razumevanju.

10/04/2024

U Novom Sadu postavljeno pet reciklomata

U okviru projekta „Novi Sad pametno reciklira“ na 5 lokacija u gradu, počeli su sa

26/03/2024

JKP Šumadija Kragujevac: Kontinuiranim ekološkim akcijama do svesti građana o reciklaži

Saradnja Sekopaka i JKP Šumadija Kragujevac traje više od 13 godina, a zajedničkim snagama iz

Pratite nas
© 2020 SEKOPAK. Sva prava zadržana.
Developed by