+381 11 4350 450
Milutina Milankovića 3v, Novi Beograd
Recikliraj srcem: Topolin put do zelenog grada
Vesti

Recikliraj srcem: Topolin put do zelenog grada

31/07/2020 Vesti

U okviru kampanje “Recikliraj srcem – za čistiju Topolu”, Sekopak je zajedno sa JKSP “Topola” postavio kante i kontejnere za prikupljanje ambalažnog otpada. Ovo malo mesto smešteno u srcu Šumadije pokazuje veliku želju i potencijal da postane zeleni grad, a pored ambalažnog otpada razdvajaju i bio otpad.

Pred Topolom je veliki zadatak – uvođenja sveobuhvatne reciklaže (pet ambalaža, papir/karton, aluminijum, Tetra Pak, staklo, bio otpad, ulje) koja se zasniva na viziji izgradnje Topole kao zelenog grada.

Prvi koraci su načinjeni. Plan je napravljen, infrastruktura je postavljena, sakupljanje otpada je počelo, a u narednom periodu fokus je na edukaciji građana o reciklaži i uključivanju svih građana u sistem reciklaže. 

 • Sve upućuje na to da će nam meštani Topole uskoro biti primer kako svi treba da se odnosimo prema otpadu. 

Istražili smo kako je Topola razradila sistem reciklaže ambalažnog, a kako bio otpada.

Bitno je da svi uvidimo značaj reciklaže jer zajedno možemo da damo velike rezultate

Sve što treba da znate o reciklaži ambalažnog otpada u Topoli

Uvođenje reciklaže u Topoli nije nova ideja. Godine 2008. je u Topoli izgrađen reciklažni centar na parceli deponije „Torovi“ koji na žalost nije zaživeo. Iz tog razloga, ove godine JKSP „Topola“ je počela iznova da pravi plan za reciklažu sa prvenstvenim ciljem smanjenja otpada na deponiji i time pružanju doprinosa zaštiti životne sredine. I pored veoma ograničenih i oskudnih resursa, vizija tima o izgradnji Topole kao zelenog grada je pobedila. 

Uz pomoć donacija i ekoloških partnera kao što je Sekopak njihov plan se realizuje, a mi vam prenosimo korisne savete o tome gde, kako i šta možete da reciklirate u Topoli

Gde građani mogu da odlože ambalažni otpad u Topoli?

Operater ambalažnog otpada Sekopak donirao je građanima Topole pet eko ostrva. Tri maksi eko ostrva namenjena su za veće količine otpada – u pitanju su setovi od tri kontejnera u koje se odvaja ambalažni otpad po bojama: 

 • Plavi kontejner – reciklaža papira i kartona
 • Žuti kontejner – reciklaža PET plasitke, AL limenki i Tetra Pak ambalaže
 • Crveni kontejner – reciklaža staklene ambalaže

Nasuprot maksi eko ostrvima, mini eko ostrva su namenjena za svakodnevnu upotrebu, za manje količine otpada. Nalaze se u upravnoj zgradi JKSP “Topola” i u Opštinskoj zgradi.

Lokacije maksi eko ostrva u Topoli

Podela kesi za PET ambalažu

Kako bi što više građana učestvovalo u sakupljanju ambalažnog otpada, od 5. juna počela je podela kese za PET plastiku. 

Svakog drugog petka u mesecu građani treba da iznesu džakove ispred svojih domova, a radnici JKSP “Topola” će ih redovno kupiti. Ovo se odnosi na sledeća naselja:

 • Despotovica
 • Oplenac
 • Naselje ispod Maksija (Ulice: Pop Luke Lazarevića i 1300 kaplara)

Nabavljeno je 100.000 džakova, te je plan da se u narednom periodu uključe domaćinstva iz svih delova Topole.

Edukacija o reciklaži

Kako turizam u Srbiji ove godine cveta, odlučili smo se da novim dizajnom eko ostrva privučemo turiste i oslikali na njima znamenitosti ovog mesta. Imajući u vidu da je edukacija prvi korak ka promeni navika građana, širom Topole postavili smo postere i bilborde kako bi edukovali ljude o reciklaži, a hoteli i ugostitelji će turistima davati edukativne liflete. 

Proverite šta je ambalažni otpad i šta može da se reciklira!

Kako se pravilno odlaže ambalažni otpad?

Sve što treba da znate o kompostiranju u Topoli 

S obzirom na to da se u Topoli dnevno skupi 8 tona komunalnog otpada (oko 1,6 kg po stanovniku), problem nesavesnosti i zagađenosti životne sredine je više nego očigledan.

 • U 2019. godini na nesanitarnu deponiju „Torovi“u Topoli bačeno je 2.830 tona komunalnog otpada. 

Imajući na umu da na deponij završi velika količina biorazgradivog otpada, podstaknuti idejom o kompostiranju, JKSP “Topola” je rešila da preduzme prve korake u ovom smeru i napravi pilot projekat posvećen bio otpadu

Cilj je da se u saradnji sa ugostiteljima i građanima smanje količine otpada na deponiji i poveća svest građana o problemu otpada.

Šta može da se kompostira?

Proces kompostiranja traje od šest meseci do dve godine, u zavisnosti od smese za kompost. U slučaju da na jednom od konkursa Topola dobije drobilicu za kompost, ovaj proces se smanjuje na dva meseca. 

U zavisnosti od količine azota, odnosno ugljenika, bio otpad delimo na zeleni i braon.

Zeleni otpad:

 • Ostatci voća i povrća
 • Talog od kafe i ostaci čaja
 • Cveće i trava
 • Pirinač

Braon otpad:

 • Ljuske od jaja
 • Braon papirne kese i ubrusi
 • Ljuske mahunarki
 • Suva trava, granje

Kako bi se dobio kompost odgovarajućeg kvaliteta nadležni radnici komunalnog preduzeća se staraju o izbalansiranoj upotrebi obe vrste otpada. Građanima su date braon kante za sakupljanje u koje idu obe vrste bio otpada: zeleni i braon.

U želji da postavi projekat na zdrave osnove, Topola je pre pokretanja ovog projekta obilazila opštine sa razvijenim sistemom za kompostiranje poput Ražnja i Šapca. Podučeni njihovim iskustvima, Topola se odlučila za plan koji će doprineti razvoju lokalne ekonomije: kompost će besplatno davati cvećarima, a oni će za uzvrat ozeleniti Topolu obezbeđenim sadnicama cveća na proleće.

Gde možete da bacite kompost?

Pored džakova za PET plastiku, građanima su podeljene i braon kante za odlaganje bio otpada. Na nivou pilot projekta, 39 domaćinstava u naselju ispod Maksija ima priliku da odlaže bio otpad u posebne kante, a plan je da se ovaj šablon proširi i na druga naselja.

Kante su podeljene i ugostiteljima kao najvećim proizvođačima bio otpada koji su rado prihvatili ovu ideju zarad učestvovanja u izgradnji Topole kao zelenog grada.

Ekološka partnerstva kroz oznaku “Mi biramo reciklažu”

Svi ugostitelji koji doprinose ozelenjavanju grada i učestvuju u reciklaži potpisali su Memorandum o razumevanju i dobili nalepnice “Mi biramo reciklažu” kako bi građani prepoznali njhovu ulogu u sistemu.

Topola je turističko naselje, te ugostiteji mogu da sakupe velike količine ambalažnog i bio otpada, a građanima je zadovoljstvo da popiju piće ili ručaju u ugostiteljskim objektima koji su posvećeni zaštiti životne sreidne. Dobro je znati da su svi rado prihvatili ovaj ekološki izazov. 

“Mi biramo staklo” – proširena saradnja sa ugostiteljima i vinarijama 

Sekopak je Topoli donirao 100 kani za odlaganje staklene ambalaže koje će JKSP “Topola” prazniti svakog ponedeljka, u isto vreme kada i bio otpad. Ove kante ugostitelji će postaviti u sklopu njihovog dvorišta/lokala i neće biti namenjen za građane, radi kontrole kvaliteta primarne selekcije. Građani staklo mogu odlagati na lokacijama navedenim gore u tekstu.

Saradnja sa vinarijama, po kojima je poznat ovaj kraj, biće uspostavljena u narednom periodu kako bi i oni dobrineli zaštiti životne sredine. 

Ugostitelji podržali Topolu na putu do zelenog grada

Udruživanjem do zelenog grada 

Topola može da posluži kao primer drugim opštinama kako sa malo resursa, uz pomoć vizije, jasnog cilja, ali i ekoloških partnera, jedna mala opština može da pokrene velike projekte. 

Svaki čovek koji radi u ugostiteljskom objektu i odnosi staklo na reciklažu je bitan.

Svaki građanin koji posle napornog dana na poslu izdvoji malo vremena da u svom domaćinstvu odvoji ambalažu u poseban džak, ili bio otpad u posebnu kantu, daje veliki doprinos ostvarivanju ove vizije.

Na saradnji sve počiva – bitno je da svi uvidimo značaj reciklaže jer zajedno možemo da damo velike rezultate.  Zato recikliraj srcem – za čistiju Topolu, Srbiju, za našu planetu!

Napisao Milica Kuzmanov

Najnovije vesti

17/05/2024

NOVI SAD I SEKOPAK NASTAVLJAJU SARADNJU U OKVIRU ODRŽIVOG UPRAVLJANJA OTPADOM

Grad Novi Sad i Sekopak potpisali su Memorandu o razumevanju.

10/04/2024

U Novom Sadu postavljeno pet reciklomata

U okviru projekta „Novi Sad pametno reciklira“ na 5 lokacija u gradu, počeli su sa

26/03/2024

JKP Šumadija Kragujevac: Kontinuiranim ekološkim akcijama do svesti građana o reciklaži

Saradnja Sekopaka i JKP Šumadija Kragujevac traje više od 13 godina, a zajedničkim snagama iz

Pratite nas
© 2020 SEKOPAK. Sva prava zadržana.
Developed by