+381 11 4350 450
Milutina Milankovića 3v, Novi Beograd
Reciklomat – srpski proizvod od velikog značaja za građane
Vesti

Reciklomat – srpski proizvod od velikog značaja za građane

27/01/2022 Vesti

Kompanije Globaltel, Sekopak i Suprabit održale su radni doručak sa ciljem da upoznaju javnost sa projektom “Reciklomat” i mašinama koje su u potpunosti srpski proizvod. Kompanije su predstavile dosadašnje rezultate i dalje planove povodom ovog projekta usmerenog ka očuvanju životne sredine koji je od velikog značaja za građane Srbije.

U aprilu mesecu postavljeno je 25 recikomata širom Beograda, a rezultati su već vidljivi i više nego dobri:

  • Kroz reciklomate prikupljeno je i reciklirano više od 2,5 miliona komada ambalaže, a građanima je kao nadoknada za to isplaćeno više od 12,8 miliona dinara putem BusPlus kartica, Globaltel mobilne telefonije i donacija.

Generalna direktorka Sekopaka Violeta Belanović Kokir objasnila je da se Sekopak zainteresovao za novi vid prikupljanja ambalažnog otpada, koji se razlikuje od tradicionalnog prikupljanja uz pomoć kontejnera ili kanti za otpad.

“Reciklomati primaju četiri vrste ambalažnog otpada, što ne postoji nigde u svetu – PET ambalažu, staklenu ambalažu, aluminijunske limenke i Tetra Pak ambalažu. Za ovih osam meseci smo sakupili 108 tona ambalažnog otpada, što je veliki uspeh i motiv da nastavimo u ovom smeru,” podvukla je Belanović Kokir.

Sava Terzić, generalni direktor kompanije Globaltel istakao je da su reciklomati u vlasništvu kompanije Globaltel koja ih je postavila u saradnji sa operaterom ambalažnog otpada Sekopak u želji da naprave jednu društveno odgovornu i inovativnu priču.

“Ovaj projekat je neprofitan za kompanije koje ga sprovode. Osnovni cilj nam je bio da motivišemo građane da recikliraju i da pokažemo koliko se ambalažnog otpada generiše. Kroz samo 25 mašina je za 8 meseci projekta sakupijeno i reciklirano 2.5 miliona ambalažnih jedinica,” ističe Terzić.

Veljko Vlahović iz kompanije Kentkart kaže da se ideja rodila u Kragujevcu gde je postavljen prvi reciklomat i gde su uvideli potencijal projekta. Građani su stajali u redovima sa kesama čekajući da odlože ambalažu u reciklomat, a benefiti koje ostvaruju kroz reciklomat dodatno su ih motivisali:

“Građani imaju različite vrste benefita od korišćenja reciklomata – kompanija Globaltel daje svojim korisnicima 10 dinara dopune pripejd kredita po ubačenoj ambalažnoj jedinici, korisnici mesečnih BusPlus ili Beogradskih kartica mogu dobiti pet dinara, a korisnici nepersonalizovanih kartica jedan dinar po ambalažnoj jedinici”, istakao je Vlahović.

Takođe, preko Fondacije „Novak Đoković“ i Fondacije za mlade talente grada Beograda, građani mogu da doniraju tri dinara po ambalažnoj jedinici u dobrotvorne svrhe.

Gordan Pančoski ispred kompanije Suprabit istakao je da su na razvoju recikomata radili mladi ljudi uz Srbije i da se mehanizam i dalje unapređuje.

„Kompletno rešenje, i softver i hardver, razvile su domaće kompanije. Možemo da kažemo da ove mašine mogu da stanu rame uz rame sa sličnim mašinama koje se mogu naći na svetskom tržištu“, objasnio je Pančoski.

Svi informacije o reciklomatima, lokacije reciklomata, kao i rezultate projekta, građani mogu naći na stranici www.reciklomat.rs.

Napisao Milica Kuzmanov

Najnovije vesti

10/06/2024

Sekopak lider u implementaciji međunarodnih standarda u oblasti cirkularne ekonomije

Kao vodeći operater ambalažnog otpada Sekopak teži da prati trendove i usvaja nove standarde na

17/05/2024

NOVI SAD I SEKOPAK NASTAVLJAJU SARADNJU U OKVIRU ODRŽIVOG UPRAVLJANJA OTPADOM

Grad Novi Sad i Sekopak potpisali su Memorandu o razumevanju.

10/04/2024

U Novom Sadu postavljeno pet reciklomata

U okviru projekta „Novi Sad pametno reciklira“ na 5 lokacija u gradu, počeli su sa

Pratite nas
© 2020 SEKOPAK. Sva prava zadržana.
Developed by