+381 11 4350 450
Milutina Milankovića 3v, Novi Beograd
Reciklomat – srpski proizvod od velikog značaja za građane
Vesti

Reciklomat – srpski proizvod od velikog značaja za građane

27/01/2022 Vesti

Kompanije Globaltel, Sekopak i Suprabit održale su radni doručak sa ciljem da upoznaju javnost sa projektom “Reciklomat” i mašinama koje su u potpunosti srpski proizvod. Kompanije su predstavile dosadašnje rezultate i dalje planove povodom ovog projekta usmerenog ka očuvanju životne sredine koji je od velikog značaja za građane Srbije.

U aprilu mesecu postavljeno je 25 recikomata širom Beograda, a rezultati su već vidljivi i više nego dobri:

  • Kroz reciklomate prikupljeno je i reciklirano više od 2,5 miliona komada ambalaže, a građanima je kao nadoknada za to isplaćeno više od 12,8 miliona dinara putem BusPlus kartica, Globaltel mobilne telefonije i donacija.

Generalna direktorka Sekopaka Violeta Belanović Kokir objasnila je da se Sekopak zainteresovao za novi vid prikupljanja ambalažnog otpada, koji se razlikuje od tradicionalnog prikupljanja uz pomoć kontejnera ili kanti za otpad.

“Reciklomati primaju četiri vrste ambalažnog otpada, što ne postoji nigde u svetu – PET ambalažu, staklenu ambalažu, aluminijunske limenke i Tetra Pak ambalažu. Za ovih osam meseci smo sakupili 108 tona ambalažnog otpada, što je veliki uspeh i motiv da nastavimo u ovom smeru,” podvukla je Belanović Kokir.

Sava Terzić, generalni direktor kompanije Globaltel istakao je da su reciklomati u vlasništvu kompanije Globaltel koja ih je postavila u saradnji sa operaterom ambalažnog otpada Sekopak u želji da naprave jednu društveno odgovornu i inovativnu priču.

“Ovaj projekat je neprofitan za kompanije koje ga sprovode. Osnovni cilj nam je bio da motivišemo građane da recikliraju i da pokažemo koliko se ambalažnog otpada generiše. Kroz samo 25 mašina je za 8 meseci projekta sakupijeno i reciklirano 2.5 miliona ambalažnih jedinica,” ističe Terzić.

Veljko Vlahović iz kompanije Kentkart kaže da se ideja rodila u Kragujevcu gde je postavljen prvi reciklomat i gde su uvideli potencijal projekta. Građani su stajali u redovima sa kesama čekajući da odlože ambalažu u reciklomat, a benefiti koje ostvaruju kroz reciklomat dodatno su ih motivisali:

“Građani imaju različite vrste benefita od korišćenja reciklomata – kompanija Globaltel daje svojim korisnicima 10 dinara dopune pripejd kredita po ubačenoj ambalažnoj jedinici, korisnici mesečnih BusPlus ili Beogradskih kartica mogu dobiti pet dinara, a korisnici nepersonalizovanih kartica jedan dinar po ambalažnoj jedinici”, istakao je Vlahović.

Takođe, preko Fondacije „Novak Đoković“ i Fondacije za mlade talente grada Beograda, građani mogu da doniraju tri dinara po ambalažnoj jedinici u dobrotvorne svrhe.

Gordan Pančoski ispred kompanije Suprabit istakao je da su na razvoju recikomata radili mladi ljudi uz Srbije i da se mehanizam i dalje unapređuje.

„Kompletno rešenje, i softver i hardver, razvile su domaće kompanije. Možemo da kažemo da ove mašine mogu da stanu rame uz rame sa sličnim mašinama koje se mogu naći na svetskom tržištu“, objasnio je Pančoski.

Svi informacije o reciklomatima, lokacije reciklomata, kao i rezultate projekta, građani mogu naći na stranici www.reciklomat.rs.

Napisao Milica Kuzmanov

Najnovije vesti

01/02/2024

Zvona za staklenu ambalažu stigla i u Vlasotince

Građani Vlasotinca i okoline dobili su priliku da staklenu ambalažu odlažu u zvona, koja su

07/12/2023

Nove reciklažne kante za Kragujevac

Kako bi ukazali na značaj reciklaže i podstakli građane na očuvanje životne sredine JKP Šumadija

21/11/2023

Sekopak i Bambi dobitnici titule “Kampanje sa svrhom” ECO 2023.

Projekat “Reciklažom za čistiji Požarevac” koji su sprovele kompanije Sekopak i Bambi dobitnik je priznanja

Pratite nas
© 2020 SEKOPAK. Sva prava zadržana.
Developed by