+381 11 4350 450
Milutina Milankovića 3v, Novi Beograd
Sekopak karavan stiže u 9 gradova u Srbiji!
Vesti

Sekopak karavan stiže u 9 gradova u Srbiji!

22/06/2023 Vesti

Velika akcija za sakupljanje staklenog ambalažnog otpada “Sekopak karavan” održaće se u 9 gradova u Srbiji – Novi Sad, Pirot, Vršac, Sombor, Niš, Valjevo, Negotin, Kragujevac i Kruševac. Tokom juna i jula Sekopak će edukovati građana o reciklaži, sa posebnim naglaskom na edukaciju dece.

Proizvodnja staklene ambalaže zahteva veliku potrošnju energije. Jedan od načina za efikasno smanjenje potrošnje energije i prirodnih resursa jeste upravo reciklaža. Kako staklena ambalaža ne bi završila na deponiji ili u prirodi, za sve građane koji donesu najmanje šest staklenih flaša ili tegli, Sekopak i Javna komunalna preduzeća obezbediće poklone. 

Za najmlađe će biti organizovane interaktivne radionice sa idejom da nauče pravilno da razvrstavanju otpada, ali i da na kreativan način, kroz crtanje i bojenje, predstave kontejnere “zvona” koja su postavljena u njihovom gradu. 

Prva akcija odžaće se u petak, 23. juna na Štrandu u Novom Sadu sa početkom u 10 časova, druga u Priotu 27.juna, a treća u Somboru 4.jula. 
 

Povod za kampanja Sekopak karavan je postavka zvona za staklenu ambalažu i edukacija građana o korišćenju istih, kao i važnosti reciklaže staklene ambalaže.

Početkom godine Sekopak je raspisao javni poziv za dodelu 800 zvona za staklenu ambalažu na koji se odazvao veliki broj lokalnih samouprava. Do sada je kroz javni poziv podeljeno 600 zvona u 12 gradova u Srbiji – Pirot, Vršac, Valjevo, Negotin, Kruševac, Jagodina, Ćuprija, Novi Sad i Kragujevac.

Na ovaj korak Sekopak je motivisao uspeh na projektu Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu u okviru kog je postavljeno 700 zvona u Kragujevcu, NIšu, Somboru, Varvarinu, Novom Sadu i Beogradu. Kroz projekat je povećano sakupljanje otpada od stakla za čak 90%, što je bio veliki motiv da nastave u ovom smeru.

Kampanja Sekopak karavan realizuje se u saradnji sa JKP Čistoća Novi Sad, Grad Novi Sad, JKP Regionalna deponija Pirot, JKP Čistoća Sombor, JKP Drugi oktobar, JKP VIdrak Valjevo, JKP Mediana Niš, JKP Badnjevo, JKP Kruševac i JKP Šumadija.

Napisao Milica Kuzmanov

Najnovije vesti

28/09/2023

Eko partner – Mreža odgovornih ugostitelja u borbi za održivu budućnost

Sa ciljem da motiviše ugostiteljski sektor da se još aktivnije uključi u inicijative upravljanja i

27/07/2023

Najveća struktura od plastičnih flaša na svetu – oboren Ginisov rekord!

Završetak projekta “Plus za planetu” obeležen je predstavljanjem najveće strukture od plastičnih flaša na svetu.

25/07/2023

NOVI SAD PAMETNO RECIKLIRA!

Sekopak i Grad Novi Sad postavili su na ovogodišnjem Exit festivalu pet reciklomata, kao i

Pratite nas
© 2020 SEKOPAK. Sva prava zadržana.
Developed by