+381 11 4350 450
Milutina Milankovića 3v, Novi Beograd
Uspešno završen projekat „Komšije se pomažu, ambalažu odlažu“
Vesti

Uspešno završen projekat „Komšije se pomažu, ambalažu odlažu“

29/03/2022 Vesti

PRIKUPLJENO VIŠE OD 38 TONA AMBALAŽNOG OTPADA

Projekat „Komšije se pomažu, ambalažu odlažu“, koji su u prethodne dve i po godine realizovale kompanije Coca-Cola HBC Srbija i Sekopak, uz podršku gradske uprave Požarevca, uspešno je završen proglašenjem najboljeg društvenog preduzetnika koji je učestvovao u ovoj inicijativi.

Vlasnik preduzetničke radnje „Violeta 12“ Turkijan Rahmani istakao se svojim radom, što pokazuju i njegovi rezultati – za vreme projekta prikupio je više od 35 tona PET ambalaže i više od 3,5 tone aluminijumskih limenki. U pitanju su visoko reciklabilni materijali, koji se mogu reciklirati veći broj puta, čime je povećan i doprinos projekta cirkularnoj ekonomiji.

Srećan sam što sam svojim učešćem i rezultatima pokazao ne samo da reciklažom možemo da čuvamo životnu sredinu, već i da na ovaj način mogu da zaradim platu. Nadam se da će biti još ovakvih projekata, koji nama puno znače“, rekao je Rahmani.

Kao nagradu za istrajnost u prikupljanju ambalažnog otpada i ispunjenje ciljeva i tokom perioda pandemije, ovom preduzetniku uručena je specijalna presa za baliranje PET ambalaže, koja smanjuje zapreminu otpada i olakšava njegov dalji transport do reciklažnog postrojenja.

Projekat „Komšije se pomažu, ambalažu odlažu“ jedinstven je po tome što se bavio sa dva važna izazova: primarnom selekcijom otpada i reciklažom s jedne, te podsticanjem društvenog preduzetništva i zapošljavanja socijalno ugroženih kategorija stanovništva, s druge strane.

U kompaniji Coca-Cola HBC Srbija društvene preduzetnike vidimo kao nosioce promena, koji svojom prilagodljivošću doprinose bržem rešavanju izazova u lokalnim zajednicama. Uvezujući podršku društvenom preduzetništvu sa našim važnim prioritetom, rešavanjem problema ambalažnog otpada, pokazali smo kako sveobuhvatan pristup, uz podršku partnera, može doneti merljive rezultate. Pored radnog angažovanja i edukacije za lokalne društvene preduzetnike, doprineli smo većoj reciklaži u Požarevcu, ali i ukupnim nacionalnim ciljevima u ovoj oblasti“, saopštila je Nina Elezović, direktorka korporativnih poslova i održivosti u Coca-Cola HBC Srbija.

Obeležavanje početka projekta "Komšije se pomažu, ambalažu odlažu"

Svu ambalažu prikupljenu tokom projekta kompanija Sekopak predala je na reciklažu. Predstavnici ove kompanije ističu da je tokom realizacije projekta uočena potreba formalizacije neformalnog sektora i širenja pozitivnog načina poslovanja.

„Projekat „Komšije se pomažu, ambalažu odlažu“ pokazatelj je da reciklaža, pored svih benefita koje ima za našu planetu, potpomaže otvaranju novih radnih mesta u uređenim tokovima. Turkijan je sakupio impresivne količine i pokazao da u Srbiji postoji veliki potencijal za razvijanje ovakvih projekata“, kazala je Violeta Belanović Kokir, generalna direktorka kompanije Sekopak.

Projekat „Komšije se pomažu, ambalažu odlažu“ počeo je u septembru 2019. godine. Kroz projekat su osnovana preduzeća, sačinjena od pripadnika socijalno ugroženih kategorija stanovništva, koja su sakupljala ambalažni otpad iz domaćinstava, po sistemu „od vrata do vrata“ i zarađivala od njegovog daljeg plasmana na tržište sekundarnih sirovina. Coca-Cola HBC Srbija u potpunosti je finansirala program, uz stručnu, mentorsku i logističku pomoć Sekopak-a i podršku gradske uprave Požarevca.

Napisao Milica Kuzmanov

Najnovije vesti

05/07/2024

Za primarnu selekciju ambalažnog otpada obezbeđeno 3.000 novih posuda u 16 gradova

Kako bi pružio bolje uslove za održivo upravljanje otpadom, vodeći operater ambalažnog otpada Sekopak je

10/06/2024

Sekopak lider u implementaciji međunarodnih standarda u oblasti cirkularne ekonomije

Kao vodeći operater ambalažnog otpada Sekopak teži da prati trendove i usvaja nove standarde na

17/05/2024

NOVI SAD I SEKOPAK NASTAVLJAJU SARADNJU U OKVIRU ODRŽIVOG UPRAVLJANJA OTPADOM

Grad Novi Sad i Sekopak potpisali su Memorandu o razumevanju.

Pratite nas
© 2020 SEKOPAK. Sva prava zadržana.
Developed by