+381 11 4350 450
Milutina Milankovića 3v, Novi Beograd
Nove reciklažne kante za Kragujevac
Vesti

Nove reciklažne kante za Kragujevac

07/12/2023 Vesti

Kako bi ukazali na značaj reciklaže i podstakli građane na očuvanje životne sredine JKP Šumadija Kragujevac, Apatinska pivara i kompanija Sekopak postavili su reciklažne mobilijare za pravilno odlaganje otpada na tri lokacije u Kragujevcu – Đačkom trgu i pijacama Aerodrom i Bubanj.

Kragujevčani će u kante moći da odlože PET flaše, aluminijumske limenke i mešani otpad, sve u cilju unapređenja primarne selekcije u Kragujevcu i ostvarenja ciljeva koje je Ministarstvo propisalo izmenjenom Uredbom o utvrđivanju plana smanjenja ambalažnog otpada za 2024. godinu kojom se uvode ciljevi za komunalni ambalažni otpad.

JKP Šumadija Kragujevac ima dugogodišnju uspešnu saradnju sa kompanijom Sekopak, a ona se nastavlja i sa Apatinskom pivarom i brendom Jelen, a sve u cilju promovisanja značaja reciklaže u gradu.

Građani Kragujevca pokazuju veliko interesovanje za pravilno odlaganje otpada, pa se nadamo da će postavljanje tri seta reciklažnih mobilijara na frekventnim lokacijama u gradu doprineti da se taj trend i dalje nastavi. Ovom akcijom želimo da zajedno sa našim partnerima građanima Kragujevca skrenemo pažnju na važnost razvrstavanja otpada, ali i da podignemo svest o zaštiti životne sredine i reciklaže na viši nivo – kaže Marko Vujnović, direktor JKP Šumadija Kragujevac.

U sklopu tradicionalne kampanje “Reciklirajte i vi“ Apatinska pivara i brend Jelen pivo ukazuju na to da su reciklaža i edukacija građana na temu očuvanja životne sredine veoma bitne teme za svaku lokalnu zajednicu.

Godinama unazad posebnu pažnju posvećujemo reciklaži i očuvanju životne sredine, a posebno nam je drago što imamo priliku da Kragujevčane dodatno motivišemo da pravilno odlažu otpad. Unapređenje infrastrukture za odvajanje ambalažnog otpada i poslovanje po principima cirkularne ekonomije je cilj koji delimo sa svim našim partnerima – izjavila je Smiljana Jovanović, brend menadžer u Apatinskoj pivari.

JKP Šumadija Kragujevac je uz pomoć Sekopaka poslala na reciklažu 930 tona ambalažnog otpada u prethodnoj godini, a veliku zaslugu za to imaju upravo građani. Kragujevčani su zbog volje da doprinesu zaštiti životne sredine kroz primarnu selekciju prvi u Srbiji imali priliku da koriste reciklomate i među prvima su dobili zvona za odlaganje staklene ambalaže.
– Partneri na navedenim projektima bili su upravo Apatinska pivara, JKP Šumadija Kragujevac i Sekopak što ukazuje na zajedničku posvećenost i doslednost kada je u pitanju unapređenje primarne selekcije. S obzirom na to da postoji visoka ekološka svest u ovom gradu, postavkom reciklažnih mobilijara želeli smo da podstaknemo građane da razmišljaju o reciklaži i „u prolazu“ dok obavljaju svakodnevne obaveze – navodi Violeta Belanović, generalna direktorka Sekopaka.

Postavkom reciklažnih mobilijara kompanije su želele da ubrzaju put ambalažnog otpada od kante do reciklažnog centra kako bi recikliran materijal što pre ponovo bio pretvoren u ambalažu. Mešanje ambalažnog sa drugom vrstom otpada, poput hrane, može da ugrozi proces reciklaže i zato je jako važno da građani čitaju šta piše na kantama i pravilno odlože ambalažni otpad.

U okviru kampanje „Reciklirajte i vi“ Apatinska pivara je počela saradnju i sa Filološko – umetničkim fakultetom u Kragujevcu kako bi zajedno pokazali da je od ambalažnog otpada moguće kreirati upotrebne i umetničke predmete.

Napisao Ivana Mišić

Najnovije vesti

01/02/2024

Zvona za staklenu ambalažu stigla i u Vlasotince

Građani Vlasotinca i okoline dobili su priliku da staklenu ambalažu odlažu u zvona, koja su

07/12/2023

Nove reciklažne kante za Kragujevac

Kako bi ukazali na značaj reciklaže i podstakli građane na očuvanje životne sredine JKP Šumadija

21/11/2023

Sekopak i Bambi dobitnici titule “Kampanje sa svrhom” ECO 2023.

Projekat “Reciklažom za čistiji Požarevac” koji su sprovele kompanije Sekopak i Bambi dobitnik je priznanja

Pratite nas
© 2020 SEKOPAK. Sva prava zadržana.
Developed by