+381 11 4350 450
Milutina Milankovića 3v, Novi Beograd
Recikliraj i ostvari do 14 dinara po ambalaži za gradski prevoz i mobilnu telefoniju
Vesti

Recikliraj i ostvari do 14 dinara po ambalaži za gradski prevoz i mobilnu telefoniju

11/05/2021 Vesti

Zbog popularnosti reciklaže uz nagrađivanje, projektom Reciklažom do vožnje obezbedili smo za Kragujevčane pet pametnih mašina za prikupljanje i sortiranje ambalažnog otpada koji ima mogućnost prepoznavanja različitih tipova otpada – Tetra Pak ambalaže, PET flaša, limenki i staklenih flaša.

Kroz projekat Reciklažom do vožnje želmo da podstaknemo aktivno učešće građana u pravilnom odlaganju ambalažnog otpada i edukujemo ih o značaju reciklaže i zaštite životne sredine.

Cena po ambalaži iznosi 4 dinara, ali ukoliko ste uplatitili 200 dinara kredita na vašu Globaltel karticu, možete ostvariti 14 dinara po ambalaži. Kako? Pogledajte u nastavku teksta.

Uputstvo za korišćenje pametnih mašina za ambalažni otpad

Mašine su jednostavne za korišćenje i sve možete završiti u tri koraka. Potrebna vam je eKG ili Globaltel kartica kako biste ostvarili povraćaj novca:

 1. Ubacite jednu ambalažu u otvor na mašini i sačekajte da je mašina registruje. Nakon toga možete ubaciti sledeću ambalažu, ukoliko ih imate više.
 2. Na ekranu će vam prikazati koju ambalažu ste ubacili. Kada završite sa ubacivanjem, pritisnite dugme na ekranu za završetak
 3. Prislonite vašu eKG ili Globaltel karticu.

Napomena: Ukoliko mašina ne registruje ambalažu, to najverovatnije znači da je puna. Pražnjenje se vrši tri puta dnevno, tako da vas molimo da ne radite ništa na silu. Problem će biti rešen u najkraćem roku.

Građani koji imaju Globaltel broj mogu da ostvare benefite na sledeći način:

 1. Poveži svoj Globaltel broj sa svojom eKG karticom pozivom na: *340*Jedanaestocifreni broj sa poleđine eKG kartice bez razmaka# i uz potvrdu uspešnog povezivanja stiže ti i 3 gigabajta mobilnog interneta
 2. Za svaku ambalažu dobijaš dodatnih 10 dinara ako si u prethodnih 30 dana dopunio kredit sa minimum 200 dinara. Iskoristi dodatni iznos od reciklaže za Globaltel usluge po želji.
 3. Doprinesi očuvanju prirode i ostvari do 14 dinara za gradski prevoz i mobilnu telefniju.

Lokacije

Trudili smo se da pametne mašine postavimo na prometnim lokacijama u Kragujevcu:

 1. Ispred Medicinske škole “Sestre Ninković” (ul. Kralja Milana 4)
 2. Ispred MZ Stanovo (ul. Kraljevačkog bataljona 26)
 3. Ispred pijace “Aerodrom” (ul. Svetogorska 2),
 4. Ispred pijace “Bubanj” (ul. Svetozara Markovića 73) i
 5. Ispred pijace “Bresnica” (ul. Radomira Bugarskog bb)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sekopak (@sekopak)

Šta možete da odlažete u pametne mašine?

Na mašini je jasno naznačeno šta možete da reciklirate, a mi vam dole dajemo primere kako bi vam približi šta podrazumevamo pod ambalažnim optadom:

 • PET flaše – flaše od vode, sokova
 • Limenke – ambalaža od sokova i alkoholnih pića
 • Staklene flaše – flaše od alkoholnih pića, vode, sokova
 • Tetra Pak ambalaža – višeslojna kartonska ambalaža u koju su najčešće upakovani proizvodi poput mleka, jogurta, sokova, pavlake za kuvanje, paradajz sosa

Ispraznite ambalažu pre nego što je ubacite u mašinu, bitno je da ne sadrži tečnost u sebi.

Napomena: Mašine ne mogu da prime veliku količinu ambalažnog otpada, zato vas molimo da ne donosite pune džakove. Na ovaj način možete da pokvarite mašinu i sprečite vaše sugrađane da učestvuju u projektu i recikliraju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sekopak (@sekopak)

Reciklažom do vožnje, partnerstvom do cilja!

Saradnja javnog i privatnog sektora veoma je bitna da bi ovakvi projekti bili uspešni. Tim koji radi na projektu „Reciklažom do vožnje“ ima zajedničku viziju i iskustvo, zato smo sigurni da će naša ideja doprati do građana.

Za realizovanje projekta Reciklažom do vožnje zaslužni su naši osnivači, kompanije Tetra Pak, Apatinska pivara i Coca-Cola HBC koji su obezbedili mašine za Kragujevčane. Naši partneri na projektu Globaltel, Prosecom, Master Card i Kentkart obezbedili su povraćaj novca za građane, a Sekopak i JKP Šumadija upravljanje ambalažnim otpadom.

Građani su naši najveći partneri i ovaj projekat je pravljen za njih, zato vas pozivamo da se uključite u projekat “Reciklažom do vožnje” i doprinesete zaštiti životne sredine.

Podeli sa tvojim prijateljima fotografiju kako odvajaš ambalažni otpad uz #vozimereciklaza jer zajedno možemo da utičemo na više ljudi!

Napisao Milica Kuzmanov

Najnovije vesti

10/06/2024

Sekopak lider u implementaciji međunarodnih standarda u oblasti cirkularne ekonomije

Kao vodeći operater ambalažnog otpada Sekopak teži da prati trendove i usvaja nove standarde na

17/05/2024

NOVI SAD I SEKOPAK NASTAVLJAJU SARADNJU U OKVIRU ODRŽIVOG UPRAVLJANJA OTPADOM

Grad Novi Sad i Sekopak potpisali su Memorandu o razumevanju.

10/04/2024

U Novom Sadu postavljeno pet reciklomata

U okviru projekta „Novi Sad pametno reciklira“ na 5 lokacija u gradu, počeli su sa

Pratite nas
© 2020 SEKOPAK. Sva prava zadržana.
Developed by