+381 11 4350 450
Milutina Milankovića 3v, Novi Beograd
Sekopak sa ministrom Trivanom na Kopaonik biznis forumu
Vesti

Sekopak sa ministrom Trivanom na Kopaonik biznis forumu

04/03/2020 Događaji

„Klimatske promene: lokalni izazov – uloga cirkularne ekonomije“ tema je panel diskusije na kojoj je učestvovao Sekopak zajedno sa ministrom zaštite životne sredine Goranom Trivanom u okviru Kopaonik biznis foruma.

„Razvoj primarne selekcije i infrastrukture za odvajanje ambalažnog otpada glavni je fokus Sekopaka kako bi se postigli ciljevi propisani od strane Evropske unije, kao i direktiva u vezi sa jednokratnom plastikom”, izjavila je direktorka Sekopaka Violeta Belanović Kokir.

„Klimatske promene: lokalni izazov – uloga cirkularne ekonomije“ Klimatske promene: lokalni izazov – uloga cirkularne ekonomije; Izvor: Kopaonik biznis forum

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan podržao je Sekopakovo opredeljenje i istakao da privatna incijativa i razvijena industrija, koja odgovorno primenjuje standarde zaštite životne sredine, predstavljaju preduslov za postizanje razvoja koji donosi ukupnu dobrobit Srbiji i regionu.

Direktorka Sekopaka Violeta Belanović Kokir ocenila je da ima dosta prostora za unapređenje sakupljanja ambalažnog otpada, ali i da se pokazalo da je 35% građana Srbije spremno da razdvaja otpad. U tom smislu, zaključila je ona, moraće da se radi na saradnji sa lokalnim samoupravama kako bi se podigla svest o važnosti razdvajanju otpada.

Izvor: kopaonikbusinessforum.rs Izvor: Kopaonik biznis forum

U diskusiji je učestvovao i šef Kancelarije EU u Srbiji Sem Fabrici koji je izjavio da će narednih dana u Evropskoj komisiji biti predstavljen prvi klimatski zakon, koji će predstavljati ključni deo Green deal-a, nove strategije rasta koja ima za cilj da do 2050. godine EU efekat staklene bašte svede na nulu. Fabrici je dodao da je Zapadni Balkan region gde je Evropska komisija preuzela odgovornost za preuzimanje Green deala, jer je cilj da Evropa bude prvi kontinent bez ugljenika.

Na panel diskusiji učestovali su i ekonomista Evropske investicione banke Hiki Pol, menadžerka za održivost i regulatorne poslove za Centralnu i Istočnu Evropu kompanije „Ball Packaging Europe“ Jelena Kiš i izvršni direktor JP „Vojvodinašume“ Kokai Roland, dok je moderatorka bila Andrea Radonjić iz kompanije “Coca Cola HBC.”

Kopaonik biznis forum održan je od 1. do 4. marta, a kao i svake godine, okupio je eminentne stručnjake i pokrenuo bitne teme iz oblasti ekonomije. Sekopak je po drugi put imao priliku da bude deo najznačajnijeg događaj ove vrste u Srbiji.

Napisao Milica Kuzmanov

Najnovije vesti

17/05/2024

NOVI SAD I SEKOPAK NASTAVLJAJU SARADNJU U OKVIRU ODRŽIVOG UPRAVLJANJA OTPADOM

Grad Novi Sad i Sekopak potpisali su Memorandu o razumevanju.

10/04/2024

U Novom Sadu postavljeno pet reciklomata

U okviru projekta „Novi Sad pametno reciklira“ na 5 lokacija u gradu, počeli su sa

26/03/2024

JKP Šumadija Kragujevac: Kontinuiranim ekološkim akcijama do svesti građana o reciklaži

Saradnja Sekopaka i JKP Šumadija Kragujevac traje više od 13 godina, a zajedničkim snagama iz

Pratite nas
© 2020 SEKOPAK. Sva prava zadržana.
Developed by