+381 11 4350 450
Milutina Milankovića 3v, Novi Beograd
Sekopak karavan posetio Pirot i doneo novih 30 zvona za odlaganje staklene ambalaže
Vesti

Sekopak karavan posetio Pirot i doneo novih 30 zvona za odlaganje staklene ambalaže

28/06/2023 Vesti

Sekopak sprovodi veliku akciju za sakupljanje staklenog ambalažnog otpada pod nazivom “Sekopak karavan” u čak 9 gradova u Srbiji. Posle Novog Sada, Sekopak karavan je stigao i u Pirot sa i to sa divnim vestima! U Pirotu je nakon javnog poziva Sekopaka u martu postavljeno 30 zvona za reciklažu staklene ambalaže čime smo želeli da unapredimo primarnu selekciju, a sada je stanovnicima Pirota omogućeno odlaganje stakla u novih 30 zvona.

Za samo tri meseca građani Pirota su odložili 10 tona staklenog ambalažnog otpada u reciklažna zvona, pa su nas dobri rezultati motivisali da zajedno sa Regionalnom deponijom omogućimo većem broju građana da odlažu staklo u svom komšiluku. Na događaju tim povodom prisustvovao je veliki broj mališana u parku tvrđave Kale, a mi smo se pobrinuli da kroz igru je usvoje prva znanja o reciklaži i odvajanju ambalažnog otpada i nauče zašto staklena ambalaža nikako ne treba da završi na deponiji.

Uz edukaciju preko stotinu dece kroz interaktivne radionice održavala se i velika akcija sakupljanja staklene ambalaže, a građanima Pirota koji su doneli najmanje šest flaša ili tegli pripremljeni su simbolični pokloni kao nagrada za njihovo odgovorno ponašanje prema prirodi.

Direktor regionalne deponije Pirot, Nebojša Ivanov izrazio je zadovoljstvo saradnjom sa Sekopakom

-Projekat Reciklirajmo za Pirot stalno nadograđujemo – i kroz primarnu selekciju i kroz sekundarnu separaciju, a danas smo se posvetili priči na koji način sakupljati staklenu ambalažu koja se generiše u Pirotu i pirotskom okrugu. Naša saradnja sa Sekopakom i poverenje koje su stekli u grad Pirot i Regionalnu deponiju Pirot kao ozbiljne partnere dovelo je do toga da je Sekopak karavan danas kod nas i da smo dobili novih 30 zvona za odlaganje staklene ambalaže.

Generalna direktorka Sekopaka, Violeta Belanović zahvalila se građanima Pirota i pozvala da i dalje rade na primarnoj selekciji kao što su i do sada:

-Zahvaljujem gradu koji je pokazao spremnost da radi na unapređenju sistema upravljanja ambalažnim otpadom sa naglaskom na staklenu ambalažu. Imate zaista izvanredne rezultate i moram da pohvalim Regionalnu deponiju Pirot i naravno građane Pirota koji pružaju sve od sebe i odvajaju ambalažni otpad onako kako treba kod svojih kuća, a zatim ih odnose u namenske kontejnere. Postavljenjem novih 30 zvona zajedno ćemo omogućiti velikom broju građana da vrše primarnu selekciju u svom domaćinstvu i odlažu ambalažu u svom komšiluku u zvona koja smo postavili. 

Lokalna samouprava Pirota nastaviće da ulaže u zaštitu životne sredine, istakla je predsednica Gradske skupštine Milena Dimitrijević:

-Ovo je još jedna manifestacija u okviru akcije Reciklirajmo za Pirot sa akcentom na staklenu ambalažu. Pružili smo podršku današnjem događaju koji organizuju Sekopak i Regionalna deponija Pirot jer nam je svima u interesu da nam grad bude čist i da staklena ambalaža završi tamo gde joj je mesto – da se reciklira, a ne da dospe u prirodu.

Kampanja Sekopak karavan realizuje se u saradnji sa javnim komunalnim preduzećima i lokalnim samoupravama u devet gradova Srbije. Pored Pirota, akcija je održana i u Novom Sadu, a obići ćemo i Vršac, Sombor, Niš, Valjevo, Negotin, Kragujevac i Kruševac.

Početkom godine Sekopak je raspisao javni poziv za dodelu 800 zvona za staklenu ambalažu na koji se odazvao veliki broj lokalnih samouprava među kojima je i Grad Pirot. Do sada je kroz javni poziv podeljeno 600 zvona, a na ovaj korak Sekopak je motivisao uspeh na projektu Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu u okviru kog je postavljeno 700 zvona u 6 gradova u Srbiji.

Napisao Ivana Mišić

Najnovije vesti

28/09/2023

Eko partner – Mreža odgovornih ugostitelja u borbi za održivu budućnost

Sa ciljem da motiviše ugostiteljski sektor da se još aktivnije uključi u inicijative upravljanja i

27/07/2023

Najveća struktura od plastičnih flaša na svetu – oboren Ginisov rekord!

Završetak projekta “Plus za planetu” obeležen je predstavljanjem najveće strukture od plastičnih flaša na svetu.

25/07/2023

NOVI SAD PAMETNO RECIKLIRA!

Sekopak i Grad Novi Sad postavili su na ovogodišnjem Exit festivalu pet reciklomata, kao i

Pratite nas
© 2020 SEKOPAK. Sva prava zadržana.
Developed by